WordPress & Elementor kennisbank

Zelf website maken kosten: 5 dingen die je moet weten

Inhoud van dit artikel:

Zelf website maken kosten; daar wordt veel op gezocht. Als je een website laat maken ben je gemiddeld rond de 2000 tot 3000 euro kwijt. Als je weinig budget hebt, of je wilt het graag meer in eigen handen hebben is het dus een optie om zelf een website te gaan maken. Maar wat kost dat?

In dit artikel lees je alle factoren waar je rekening mee moet houden:

1) Domeinnaam & hosting

Voor een website heb je een domeinnaam nodig. Voor een .nl domeinnaam betaal je gemiddeld een tientje per jaar. Dat zijn de kosten dus niet. Daarnaast heb je webhosting nodig en een cms waarmee je gaat bouwen. Wij bouwen zelf alleen met WordPress en raden je dit ook aan als je geen kennis hebt van code. WordPress is gratis, maar je hebt wel hosting nodig. Dit regel je bij de partij waar je ook de domeinnaam hebt geregistreerd. Voor WordPress hosting betaal je gemiddeld 5 tot 10 euro per maand. Afhankelijk van welke hostingpartij je kiest.

WordPress omgeving met WordPress thema’s

2) Plugin licenties

Je kunt gratis een website maken met WordPress op basis van een thema, maar die mogelijkheden zijn beperkt. In de meeste gevallen zal je gebruik moeten maken van extra plugins, zoals die van de page builder Elementor. Die biedt ook weer een gratis versie, maar je kunt hem ook upgraden voor meer mogelijkheden. De kosten van Elementor zijn 49 dollar per jaar voor één website.

Ga je voor een uitgebreide website, dan heb je waarschijnlijk nog meer premium plugins nodig. De sites die wij bouwen hebben gemiddeld voor € 150 per jaar aan plugins op de site zitten.

Een website bouwen met Elementor Pro

3) Zelf website maken kosten: de grootste kostenpost ben je zelf

Kosten zitten niet altijd in geld. Als ik een dag werk aan mijn eigen website, is dat 8 uur wat ik niet aan een klant kan besteden. Dat komt gemiddeld neer op zo’n € 600. Bij mensen die er zelf voor kiezen om te gaan bouwen, hoor ik vaak dat ze er vele weken werk in hebben zitten. Het kost veel tijd om je te verdiepen in een (nieuwe) tool, maar ook het uitkristalliseren van hoe je alle informatie goed op je site kunt presenteren kost veel tijd. Als je al die uren bij elkaar optelt kom je zo aan duizenden euro’s.

Wellicht kun je het voor dat geld beter uitbesteden. Het kost je én minder tijd en de website is sneller klaar, waarmee je nieuwe klanten kunt gaan werven. Als je net start, heb je misschien nog geen klanten en minder budget en besluit je daarom je tijd te besteden aan het zelf bouwen van een website. Houd er dan rekening mee dat er wel wat tijd in gaat zitten voordat je met volle vaart je website kunt inzetten voor acquisitie.

Hoe belangrijk is de website voor jouw bedrijf?

Het is goed om eerst voor jezelf te bepalen hoe belangrijk een goede website is voor jouw bedrijf. Ben je er afhankelijk van om inkomsten te genereren? Als dat zo is, en je hebt niet de ambitie om in de toekomst meer websites te bouwen of je eigen website verder uit te breiden en te onderhouden, besteed het dan uit. Een goede website levert geld op. Dat is bij ons bijvoorbeeld ook het geval; zo’n 75% van de aanvragen komt via de website. De overige 25% zijn bestaande klanten (die ook via de website zijn gekomen) of uit ons eigen netwerk. Onze website is dus erg belangrijk om inkomsten mee te genereren.

Onlangs werd ik ingeschakeld voor het afronden van een website. Ze waren al een jaar bezig, maar kwamen er niet meer verder. Ze hadden besloten om de website zelf te gaan bouwen. Deels om kosten te besparen en omdat ze dachten dat ze het zelf wel konden. Maar het was geen ‘simpele’ site. Mijn klant vertelde dat ze er al 500 uur in hadden zitten. 500… Dat zou bij ons neerkomen op een bedrag tussen de 30 en 40K. Ik had hun die website voor € 4500 kunnen aanbieden en dan was ie binnen twee maanden online geweest.

Een slechte website kost ook geld. Hoe langer die online blijft, hoe groter de kans dat het geld kost. Daarnaast had de nieuwe site ook aanzienlijk meer kunnen opleveren.

4) Zelf website maken kosten: als je hulp inschakelt

Afhankelijk van het type site dat je gaat maken, kan er een punt komen waarop je niet verder komt. Je hebt misschien al dagen besteed aan het lezen van blogartikelen of het bekijken van YouTube video’s, maar je komt er niet uit. Je kunt dan de hulp inschakelen van een expert.

Hoe hoog kunnen de kosten oplopen?

Als je weet wat je aan het doen bent en je vindt leuk om zelf met websites bezig te zijn, zal het wel meevallen met de kosten en blijft het bij die kosten voor domeinregistratie, webhosting en/of Elementor licentie. Je bespaart ook geld; de kosten van een website liggen tussen de € 500 en € 10.000 euro. Dat geld zou je dan ook kunnen besteden aan andere marketingactiviteiten.

Heb je geen idee wat je aan het doen bent én je bent afhankelijk van je website om nieuwe leads of verkopen binnen te krijgen, dan kan het je wel klauwen met geld kosten. En dan heb ik het meer over gemiste winst dan kosten. Een goede website levert geld op. En alles wat geld moet opleveren vraagt om een investering. Danwel in geld of in tijd…

Mijn advies:
Als je al hebt bedacht om zelf de website te gaan bouwen, probeer dan eerst het een en ander uit met WordPress en Elementor om te kijken of het iets voor je is. En volg daarbij ook de stappen om zelf een professionele website te maken. Misschien kom je al een heel eind. Daarna kun je altijd nog een expert inschakelen voor advies en/of ondersteuning.

Alvast succes!

Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Eigenaar SIJ Web | WordPress & Elementor Specialist
Website Strateeg | Marketing Manager in de IT

Ook bloggen op
SIJ Web?
Vergroot je zichtbaarheid en meld je aan als partner!

Populaire plugins

4/5
5/5
4.5/5
Meer doen met Elementor?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
No worries. Ik ga je niet spammen. Je ontvangt max. 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Ook interessant voor jou

Elementor loop builder: 10 praktische voorbeelden

Container widget Elementor (2023): de voor- en nadelen op een rij

Extra breakpoints Elementor instellen in 2 stappen

Eén reactie

  1. Goed artikel! Het laten maken van een website is inderdaad een stuk duurder. Wanneer je zelf een website gaat maken kun je dit al vrij goedkoop voor elkaar krijgen. Met een goedkope hosting, een goed WordPress thema en Elementor Pro ben je voor minder dan 100,- per jaar al klaar.

    Of je een website zelf wilt maken of laten maken is denk ik afhankelijk van hoe serieus de website moet worden. Is het een hobby website? Dan kun je het denk ik het beste zelf proberen. Gaat het om een bedrijfswebsite die kwalitatief goed moet zijn? Dan kun je het het beste uitbesteden aan iemand.

    Mee eens?

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.