Zelf een professionele website maken kan een flinke klus worden. Waar begin je? Waar moet je allemaal aan denken? Welke kosten komen er bij kijken? En wanneer wordt het tijd om hulp in te schakelen?
Ik ben ook in de website wereld gerold, omdat ik graag zelf een website wilde maken. Als marketing- en communicatie specialist wilde ik graag de regie in eigen hand hebben. Niet meer afhankelijk zijn van developers, maar gewoon bouwen wat ik voor ogen heb! In dit artikel neem ik je mee in alle stappen, valkuilen en andere zaken waar je tegenaan kunt lopen.
Zelf een professionele website maken zonder kennis van code
Het goede nieuws: je kunt tegenwoordig een website maken zonder enige kennis van code (maar het is wel handig als je die wel hebt!). Ik adviseer je om gebruik te maken van het meest gebruikte CMS ter wereld; WordPress.
Binnen WordPress heb je nog verschillende manieren (vaak plugins) om te bouwen. Die plugins noemen we een ‘page builder’. Elementor is op dit moment de meest populaire page buidler voor WordPress. Elementor biedt zowel een gratis als een betaalde versie.
Op onze website vind je een handleiding Elementor en blogartikelen over deze tool waarmee je van start kunt gaan.
De neiging is groot om direct te beginnen met bouwen, dat ken ik. Maar het is echt beter voor uiteindelijke resultaat om eerst goed alles op papier te zetten voordat je start. Hieronder de stappen die je moet doorlopen.
Stap 1: Bepaal het doel van je website
Wat is het doel van je website? Is het een online visitiekaartje? Moet het leads opleveren? Of wil je juist mensen informeren op je website? Het is belangrijk om dit van te voren vast te stellen, zodat je ook weet hoe belangrijk een goede website voor jouw bedrijf is.
Mogelijke doelen van een website:
- Online verkoop
- Genereren van leads
- Infomeren
- Kennis delen
- Affiliate inkomsten genereren
- Service bieden
- Online dienst aanbieden (bv. e-learning, nieuwsplatform met abonnement of ledenomgeving)

Stap 2: Bedenk wat je op de site wilt zetten
Noteer alles wat je op de site wilt zetten. Je dienstenaanbod, informatieve pagina’s, een ‘over ons’ pagina, misschien een portfolio, teamledenpagina of blog etc. Schrijf alles op wat in je opkomt. Voor een webbureau zou dit er als volgt uit kunnen zien:
- Diensten
- Nieuwe websites
- Cursussen
- Support
- Onderhoud
- Hosting
- Blogartikelen
- Testimonials
- Portfolio
- Over ons
- Contact mogelijkheid
Zelf een professionele website maken, betekent dat je van te voren helder moet hebben hoe je product of dienstenaanbod eruit ziet en hoe je je als bedrijf wil positioneren. Dan wordt het ook makkelijker om deze stap te volgen.
Stap 3: Zoekwoordonderzoek
Vind je het belangrijk dat je website straks ook goed wordt gevonden in Google? Dan is het verstandig om alvast zoekwoordonderzoek te doen. Dit kun je bijvoorbeeld doen op neilpatel.com. Daar krijg je inzicht in het zoekvolume, de kosten per klik (als je gaat adverteren), je concurrentie en wellicht zie je nog wat gerelateerde zoektermen waar je niet aan had gedacht.
Noteer de zoektermen die relevant voor je zijn en voeg deze toe aan de lijst die je in stap 2 hebt gemaakt. Let wel; zoekwoorden waar een hoog volume op zit, hebben meestal ook veel concurrentie. Probeer realistisch doelen te stellen en kies liever voor zoektermen waar iets minder concurrentie op zit. Dan heb je meer kans om gevonden te worden.
Stap 4: de sitestructuur in kaart brengen
Nu je alle input hebt voor wat je op de site wilt hebben staan, kun je het gaan ordenen in een sitestruur. Categoriseer, groepeer en streep pagina’s weg. De site structuur is straks belangrijk bij het inrichten van je website aan de achterkant.
Stap 5: Maak een blauwdruk (wireframe) van de website
Teken voor jezelf uit welke informatie je op welke pagina wilt tonen. Dit noem je ook wel wireframes. Dit zijn een soort van bouwtekeningen zonder design en zijn puur bedoeld om de lay-out van de webpagina’s te bepalen.
Er zijn tools waarmee je wireframes kunt maken. Zo maken wij zelf gebruik van Mockflow. Maar je kunt dit ook gewoon op papier uittekenen, dat werkt in de praktijk sneller. Ga je het aan een klant presenteren? Dan is het wel handig om een wireframe tool te gebruiken.
Stap 6: Creëer content
Nu je weet hoe de sitestructuur eruit ziet, kun je ook de teksten gaan schrijven en bepalen welk beeldmateriaal je op de website wilt gaan gebruiken. Soms kan het ook helpen om alvast te starten met stap 7, zodat je inspiratie op kunt doen en je weet hoeveel ruimte je voor tekst kunt gebruiken.
Stap 7: Het design
Zelf een professionele website maken kun je al snel doen op basis van bestaande templates of betaalde thema’s. Door hier gebruik van te maken, hoef je de skills van het website bouwen minder onder de knie te krijgen (maar het vraagt nog steeds veel tijd).
De huisstijl
Bepaal ook welke kleuren, fonts en andere visuele elementen je op de website wilt gebruiken. Misschien heb je al een huisstijl voor andere marketing- of communicatie-uitingen, dan kun je die ook voor de website gebruiken.
Het advies is om voor je website minimaal drie kleuren te gebruiken:
- Primaire kleur (bv. voor titels)
- Accentkleur (voor buttons en andere elementen die wilt laten opvallen)
- Achtergrondkleur (handig om content van elkaar te scheiden op de website)
Meer kleuren kan natuurlijk ook, zolang ze maar goed met elkaar matchen. Zoek bijvoorbeeld eens op kleurenpaletten in Google. Daar kun je ook een hoop inspiratie uithalen voor je nieuwe website.
Stap 8: Starten met de achterkant
Nu je weet wat je wilt komt de belangrijkste en meest inspannende stap: de website bouwen met Elementor. Je start altijd eerst met de inrichting aan de achterkant. De site structuur die je hiervoor hebt gemaakt vormt de basis.
Bepaal welke post types je nodig hebt
Een post type is een soort van mapje in je WordPress omgeving waarin je alle pagina’s plaatst met dezelfde content eigenschappen. De lay-out van die pagina’s is altijd hetzelfde alleen de inhoud wisselt. Beschouw het als een sjabloon. Voorbeeden van post types zijn:
- blogs
- vacatures
- teamleden
- cases
- evenementen
- hotelkamers etc.
Hieronder zie je een voorbeeld van post types in een website. Portfolio, testimonials en Faq zijn handmatig toegevoegd.

In WordPress vind je standaard de post types Pagina’s en Berichten. Pagina’s kun je gebruiken voor alle losse pagina’s die niet onder een post type vallen. Bijvoorbeeld de homepage, over ons, contactpagina, privacy verklaring etc. Berichten wordt meestal gebruikt voor nieuws of blogartikelen.
Je kunt nieuwe post types aanmaken met behulp van de CPT UI plugin voor WordPress.
Bepaal welke taxonomieën je nodig hebt
Een taxonomie helpt je om bepaalde posts (pagina’s) te groeperen. Zo kun je een portfolio bijvoorbeeld groeperen op basis van een branch of doelgroep of teamleden indelen op basis van hun functie of locatie.
In WordPress zitten standaard de taxonomieën ‘Categorie’ en ‘Tags’. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor je nieuwsartikelen. Als je een nieuwe taxonomie maakt met behulp van de CPT UI plugin, dan kun je zelf bepalen voor welk post type je deze wilt gebruiken.
Navigatiemenu instellen
Voeg alvast alle pagina’s toe die je wilt opmaken en stel het menu in. Als je die straks alvast bovenaan de website hebt staan kun je makkelijker navigeren.
Waarom is de achterkant zo belangrijk?
Hoe beter je nadenkt over de inrichting aan de achterkant, hoe slimmer en efficiënter je de site kunt bouwen. Als je dit vanaf het begin goed doet, kun je jezelf dus een hoop tijd besparen.
Heb je niet zo’n uitgebreide website? Dan kun je gewoon het post type ‘Pagina’s’ gebruiken. Je hebt dan geen extra post types nodig.
Stap 9: Starten met bouwen (met Elementor)
Als je dit allemaal klaar hebt staan, is het zover: je kunt met het leukste werkt beginnen; het bouwen zelf! Je kunt daarvoor eerst deze 4 stappen volgen om te starten met Elementor.
Als je net begint met Elementor, kun je gebruik maken van Elementor templates zodat je snel een mooie pagina hebt staan. Die templates kunnen je ook helpen om te leren hoe Elementor precies werkt en hoe je bepaalde secties kunt bouwen. De manier waarop je bouwt heeft wel invloed op de snelheid van de website. Verdiep je hier dus goed in.
Wil je nog meer keuze hebben? Dan kun je ook kijken bij Envato Elements. Die bieden niet alleen (Elementor) templates, maar ook complete kits en andere visuals, beeld- en videomateriaal dat je voor je website kunt gebruiken.
Zelf een professionele website maken: wanneer je dit niet moet doen
Tot slot toch nog een paar punten die je in acht moet nemen voordat je start met bouwen.
- Affiniteit met websites, tools, computers etc is een dikke pré. Heb je niets met computers of IT? Heb je al moeite om de startknop op je laptop te vinden? Begin er dan niet aan.
- Discipline: het vraagt veel discipline en doorzettingsvermogen om te starten met bouwen. Besef je goed dat er veel tijd in gaat zitten.
- Denk niet ‘Dat doe ik even’ , want zo werkt het helaas niet. In de praktijk ben je altijd langer bezig. Zeker als je een perfectionist bent 😉
- Zelf een professionele website bouwen kost ook geld. Je hebt hosting en plugin licenties nodig, maar bovenal kost je eigen tijd ook geld.
- Leergierig; je moet voortdurend bereid zijn om nieuwe dingen te leren. Tools zoals Elementor ontwikkelen zich razendsnel. Als je niet bij blijft, hol je weer achter de feiten aan.
Kortom, als je écht een professionele website wilt maken gaat je dit hoe dan ook veel tijd kosten. Ben je bereid om daarin te investeren? Check dan onze artikelen in de Elementor handleiding. Kom je niet verder of vind je het fijn om support naast de hand te hebben? Vind dan een WordPress Expert.