Een YouTube video insluiten WordPress doe je eenvoudig met behulp van Elementor. Als je werkt met Elementor, heb je verschillende mogelijkheden om een (YouTube) video in te sluiten op een webpagina of bijvoorbeeld in een blogartikel. In dit artikel leg ik je alle mogelijkheden uit.
Hoe werkt de video widget?
Elementor biedt een standaard widget waarmee je een video kunt insluiten: de Video Widget.
Sleep de video widget naar de plek op de pagina waar je de video wilt tonen. Naast dat je eenvoudig een YouTube video link kunt plaatsen, heb je ook de mogelijkheid om een Vimeo of Daily Motion link te plaatsen (je maakt dus geen gebruik van een embedcode). Ook kun je een video uploaden naar je mediabibliotheek (Eigen hosting) en deze insluiten met de widget. Overigens zou ik deze methode niet echt aanraden, omdat video’s vaak een vrij groot formaat hebben. Dit kan je website vertragen.
Als je kiest voor ‘Eigen hosting’ heb je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een andere externe URL.
Starttijd- en eindtijd instellen
Wil je maar een bepaald deel van de video insluiten? Of wil je dat de video iets later begint of eindigt? Dan voer je een begin- en/of eindtijd in voor de video.
Video instellingen
Bij het insluiten van de (YouTube) video krijg je een aantal opties:
- Automatisch afspelen:
Zorgt ervoor de de video automatisch wordt afgespeeld zodra deze wordt getoond aan de bezoeker - Dempen:
Dempt het geluid van de video. Dit is bijvoorbeeld handig als je de video als achtergrond gebruikt. - Herhalen:
Herhaalt de video als deze is afgelopen. - Afspeelknoppen:
Geeft de bezoeker de mogelijkheid om de video zelf te bedienen (play button, pauzeren etc) - Modest Branding:
Verbergt het YouTube logo (werkt alleen als je de afspeelknoppen ook aanzet) - Privacy modus:
Als je deze optie inschakelt, slaat YouTube geen informatie over bezoekers van je website op, tenzij ze de video afspelen. - Aanbevolen video’s:
Stel in of de aanbevolen video’s van hetzelfde YouTube kanaal moeten zijn of een willekeurige video.
Gebruik je geen YouTube video? Dan gelden er andere video-instellingen.
Image overlay
Als je een YouTube video insluit op je WordPress website toont deze automatisch het beeld dat je hebt ingesteld via YouTube. Indien gewenst kun je dit aanpassen met een ‘Image overlay’. Je stelt dan een afbeelding in die dan wordt getoond. Ook kun je ervoor kiezen kiezen om de video in een lightbox (soort van popup) te tonen.
Stylingopties video
Als je naar het tabblad ‘Stijl’ gaat in de Video widget kun je de stijl van de video aanpassen. Zo kun je de beeldverhouding aanpassen, css filters toepassen en de kleur en grootte van het afspeelicoon aanpassen. Ook kun je de video een schaduwrand geven.
Lightbox styling aanpassen
Ook kun je de styling van de lightbox aanpassen. Stel een achtergrondkleur in, bepaal de positie en geef aan op welke breedte je de lightbox wilt tonen (als je de video over het hele scherm wilt tonen, zet je de breedte op 100). Ook kun je nog een inkomende animatie toevoegen. Met de UI kleur bepaal je de kleur van het kruisje (close button).
Video embedden met een code
Het kan ook zijn dat je een video wilt toevoegen aan een tekstvak of in een blogartikel. In dat geval maak je gebruik van de embedcode van YouTube (of een andere tool).
Video in blogartikelen plaatsen
Als je een video in een blogartikel wilt plaatsen, dan gebruik je hiervoor ook de embedcode. Als je werkt met Elementor Pro en je hebt een single template gemaakt voor je blogartikelen, vul je de content in back-end via de WordPress editor. Hier kun je ook de embed code toevoegen. Doe dit als volgt:
- Haal de embedcode op van de YouTube video
Klik onder de video op ‘Delen’ en kies vervolgens voor ‘Insluiten’.
- Kopieer de embedcode
- Plaats de cursus op de plek waar je de video wilt embedden / insluiten in je blogartikel
- Klik op het tabje ‘Tekst’
- Plaats de code op de juiste plek
- Ga terug naar het tabje ‘Visueel’ om het voorbeeld te bekijken.
Overigens kun je deze manier ook gebruiken, wanneer je gebruik maakt van de Tekst widget. Ook kun je de html widget gebruiken om een video te plaatsen. Overigens heb je bij het plaatsen van een embedcode niet de mogelijkheid om de video verder te stijlen.