WordPress zonder thema gebruiken is (nog) niet mogelijk. Maar er is wel een goed alternatief waardoor je minder afhankelijk bent van een thema. De page builder Elementor Pro biedt namelijk een Theme Builder functie, waarmee je zelf kunt bouwen aan je eigen thema, zonder kennis van code! Het voordeel? Je website is veel flexibeler, lichter (en dus ook sneller) en toekomstbestendiger. Reden genoeg dus om een poging te wagen. Je hebt hiervoor wel een Elementor Pro licentie nodig.
Waarom zonder thema werken?
De meeste (premium) thema’s bieden tal van functies die je niet nodig hebt. Het gevolg: je website wordt trager en onoverzichtelijk. Daarnaast zien we ook vaak problemen ontstaan op websites die gebruik maken van verouderde thema’s die niet worden geüpdatet. Dit maakt je website niet alleen kwetsbaar voor aanvallen, maar ook kunnen bepaalde functionaliteiten niet (meer) werken.
Ook is het lastiger om van thema te wisselen wanneer je website eenmaal is gebouwd met een bepaald thema. Dit is een nadeel omdat een gemiddelde website twee tot drie jaar meegaat en daarna weer moet worden vernieuwd. Als je thema onafhankelijk werkt, hoef je straks geen compleet nieuwe website meer te bouwen, maar kun je eenvoudig zelf aanpassingen doen. Dit kan een hoop tijd en geld schelen!
Wat is Elementor?
Elementor is een page builder voor WordPress. Zonder kennis van code bouw je met een visuele front-end editor templates voor je website. Die je ook nog eens eenvoudig kunt optimaliseren voor mobiele apparaten. Elementor biedt tal van widgets die je kunt gebruiken om pagina’s vorm te geven. Maar ook op het gebied van styling zijn er ontelbaar veel mogelijkheden. Eigenlijk kun je (bijna) alles bouwen met Elementor.
Meest populaire page builder
Elementor heeft op dit moment meer dan 10+ miljoen actieve installaties. Dit maakt Elementor één van de meest populaire page builders van dit moment. En dat is niet voor niets. Wij bouwen alle websites met Elementor en willen niets anders meer. Het is niet alleen voor ons een handige tool om snel en efficiënt websites mee te bouwen, het biedt ook onze klanten meer flexibiliteit. Zo worden wij regelmatig gevraagd om WordPress websites om te bouwen naar Elementor.
Gratis en pro versie
Elementor biedt zowel een gratis versie als een pro versie. Om gebruik te maken van de Theme Builder, heb je de pro versie nodig (normaal gesproken ben je dit geld ook kwijt aan een premium thema, deze heb je dus niet meer nodig met Elementor Pro).
Lees ook:
Elementor Review: waarom Elementor de beste keuze is voor je WordPress website
WordPress zonder thema gebruiken
Oke, zonder thema een WordPress website maken kan niet. Je hebt een thema nodig. Maar de makers van de Elementor Pro hebben daarop iets bedacht: het Hello thema. Dit is een compleet afgeslankt gratis thema waarin alleen alle noodzakelijke functionaliteiten zitten. En dat zijn er verrassend weinig. Zo kun je een logo in stellen, je website een naam geven en een favicon instellen. Ook kun je nog custom CSS toevoegen voor je website, maar daar houdt het wel op. En dat is niet erg, want je kunt alles instellen via Elementor via de vernieuwde site instellingen.
Lees ook:
Welke thema’s werken goed met Elementor?
De voor- en nadelen van premium thema’s
Globale stijlen instellen in Elementor
Wat we zelf nog deden met het thema was het instellen van fonts en stijlen voor de body, headings, buttons en formulieren. Onlangs is er een nieuwe Elementor update uitgebracht met een interessante nieuwe functie: Theme Style. Hiermee kun je voortaan alle stijlen instellen via Elementor en ben je niet langer afhankelijk van een thema.
Update: in de laatste Elementor 3.0 update zitten nog meer globale functies.
Lees ook:
Globale stijlen instellen in Elementor: het is zover!
Wat kun je met de Theme Builder van Elementor?
1) Header instellen
Elke website heeft een header. De header is het gedeelte bovenaan de pagina waarin meestal het logo, navigatie (menu) en eventueel andere content elementen staan zoals contactgegevens of social media buttons. De header komt terug op alle pagina’s en is daarmee een belangrijk onderdeel van het WordPress thema. Met Elementor Pro kun je zonder kennis van code een header maken en publiceren op je website. Indien gewenst kun je ook meerdere headers maken. Voel je je iets minder creatief? Dan kun je ook gewoon een template uit de Elementor bibliotheek importeren.
Header instellen met Elementor
2) Footer instellen
Net als een header heeft een website ook altijd een footer. Op de ene website is deze wat uitgebreider dan op de andere, maar je ziet hem eigenlijk altijd onderaan iedere pagina staan. Hierin vind je bijvoorbeeld contactgegevens, recente berichten, social media feeds, link naar privacy voorwaarden of een copyright tekst en jaartal. Met de Theme Builder van Elementor Pro kun je eenvoudig footers instellen voor je hele website.
Footer instellen met Elementor
3) Single templates maken
Een single template zegt je misschien niet direct iets. Als je gewend bent om te werken met premium WordPress thema’s, zijn deze meestal verwerkt in het thema zelf. Single templates zijn templates die automatisch geladen worden voor een bepaalde post type (of categorie, afhankelijk van hoe je de publicatie condities instelt). Met behulp van dynamische content ontwerp je een template die vervolgens wordt toegepast voor alle pagina’s (binnen een bepaalde post type). Denk bijvoorbeeld aan blogartikelen, cases of teamleden. Maar ook kun je single templates gebruiken voor het maken van productpagina’s in WooCommerce.
Template voor blogartikelen
Bijna alle thema’s bieden een blogmodule. Niet zo gek ook, WordPress is ooit gestart als een platform waarop je blogartikelen kunt plaatsen. Tegenwoordig is WordPress veel meer dan dat. Als je werkt met een (premium) thema, heb je meestal een aantal opties voor het weergeven van blogartikelen.
Met Elementor Pro kun je een single template maken voor al je blogartikelen. Op die manier kun je zelf bepalen hoe de layout van je blogartikelen eruit ziet, waar je bijvoorbeeld de uitgelichte afbeelding en titel plaatst, welke meta-informatie je wilt weergeven en of je de auteur wilt vermelden en hoe. Ook kun je allerlei andere widgets toevoegen aan je blogpagina. Denk bijvoorbeeld aan gerelateerde artikelen, reactieformulier, inschrijfformulier voor de nieuwsbrief of call-to-actions naar bepaalde producten. Enorm handig dus!
Single template maken voor blogs
Template voor custom post types
Als je wat meer ervaring hebt met WordPress, werk je waarschijnlijk ook met custom post types. Veel premium thema’s bieden standaard custom post types voor bijvoorbeeld cases, of profielen van teamleden of vacatures. Het nadeel hiervan is dat je deze niet allemaal gebruikt. Weer overbodige rommel op je website dus. Als je WordPress zonder thema gebruikt kun je zelf custom post types maken. Het mooie van Elementor Pro is dat je voor deze post types ook (single) templates kunt instellen. Zo hoef je aan de achterkant alleen maar de content in te voeren in de (aangepaste) velden en wordt de content automatisch in het juiste jasje (template) gestoken.
Template maken voor een custom post type
Template voor productpagina’s WooCommerce
Wil je een webshop op je website? Met WooCommerce bouw je eenvoudig een webshop. Het mooie van WooCommerce is dat deze plugin goed samenwerkt met Elementor. Zo kun je met Elementor Pro een productpagina van WooCommerce volledig aanpassen. Zie hieronder een aantal voorbeelden:
Paginatitels instellen
Als je veel ‘standaard’ pagina’s op je website gebruikt, is het handig om paginatitels in te stellen. Als je werkt met een thema, is dit meestal al het geval en kun je via het thema aanpassen of juist verbergen. Maar WordPress zonder thema gebruiken betekent ook dat je de paginatitels instelt met Elementor. En dit biedt voordelen, want je kunt de paginatitel zo compleet naar wens vormgeven en zelf bepalen voor op welke pagina’s je de paginatitel wel of niet wilt gebruiken.
Paginatitel instellen met Elementor
4) Archief templates maken
Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het maken van een WordPress thema, maar het is niet geheel onbelangrijk. Archiefpagina’s gebruik je bijvoorbeeld voor het weergeven van zoekresultaten, het aanpassen van categoriepagina’s, het instellen van de webshop pagina of het tonen van artikelen van een gebruikers.
Zoekresultatenpagina
De zoekresultatenpagina is de pagina die getoond wordt als je bezoeker een zoekopdracht invoert via een zoekformulier op je website of een filter die je bijvoorbeeld hebt ingesteld voor je webshop. Deze resultatenpagina kun je met de Theme Builder van Elementor eenvoudig naar wens aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld extra call-to-actions toevoegen of de stijl van de getoonde artikelen aanpassen.
Zoekresultatenpagina aanpassen met Elementor
Templates voor categorie of tag pagina’s
Soms kan het handig zijn om de layout van je categorie pagina’s aan te passen. Zo doen onze klanten dit bijvoorbeeld vaak om de vindbaarheid in Google te verbeteren. Zo worden de categoriepagina’s aangevuld met extra content zoals teksten, video’s, afbeeldingen en eventuele call to actions. Met de Theme Builder kun je de layout van de categorie pagina volledig naar wens aanpassen. Dit geldt overigens ook voor andere taxonomieën die je hebt ingesteld op je website.
Template maken voor categoriepagina met Elementor
5) 404 pagina instellen
Dit heeft elke website nodig: een 404 pagina. Dit is de pagina die wordt getoond als de bezoeker een pagina wil bezoeken die niet (langer) bestaat. Bijvoorbeeld door een verkeerde link of een pagina je offline hebt gehaald. Met Elementor stel je eenvoudig een 404 pagina is en kun je gebruik maken van de templates die ze hiervoor aanbieden. Zo heb je in een handomdraai om een mooie 404 pagina ingesteld!
Layout 404 pagina aanpassen met Elementor
6) Onderhoudsmodus activeren
Is je website nog in ontwikkeling? Of ben je (groot) onderhoud aan het uitvoeren op je website? Dan kun je via Elementor ook de onderhoudsmodus activeren (dat scheelt ook weer een plugin). Ook hiervoor biedt Elementor standaard templates die je zo kunt aanpassen. Dat scheelt ook weer een hoop tijd en ziet er toch professioneel uit!
Onderhoudsmodus activeren met Elementor
7) Template publiceren op ieder gewenste pagina
Tot slot willen we nog even de publicatie condities benoemen. Je kunt namelijk zelf kiezen op welke pagina’s je bovengenoemde templates publiceert. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere headers maken, templates voor bepaalde pagina’s uitschakelen enz.
Lees meer over publicatie condities in Elementor.
WordPress zonder thema gebruiken: het is bijna zover!
Je kunt dus nog niet helemaal zonder thema, maar het lijkt wel aardig die kant op te gaan. Wanneer je zonder thema werkt, is de kans minder groot dat je over 2 – 3 jaar weer een nieuwe website moet bouwen. Met de Theme Builder van Elementor Pro kun je dus eenvoudig zelf aanpassingen voor het thema dat je gebruikt. Heb je meer nodig om je WordPress website te bouwen? Dan kun je altijd gebruik maken van extra plugins of Elementor addons!
Meer doen met Elementor? Check dan ook even onze Elementor Handleiding. Hierin vind je handige artikelen om (efficiënt) met Elementor te werken.