MENU

Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook

WordPress blog layout aanpassen met Elementor

Inhoud van dit artikel:

Een WordPress blog layout aanpassen kun je met behulp van Elementor Pro doen zonder enige kennis van code. De reden om een blog layout aan te passen is omdat je bijvoorbeeld bepaalde elementen wilt toevoegen, zoals social media buttons of inschrijfformulieren voor je nieuwsbrief. In dit artikel leg ik je uit hoe je een WordPress blog layout kunt aanpassen met behulp van de Theme Builder van Elementor Pro.

Stap 1: een blog template aanmaken

Met Elementor pas je niet je huidige template aan, maar kun je een compleet nieuwe layout voor je blog maken. Je moet hiervoor een single template aanmaken voor je blogartikelen.

Als je Elementor Pro hebt ge├»nstalleerd, zie je in je linkermenu in WordPress ‘Templates’ staan. Ga daar naartoe en kies vervolgens voor ‘Theme Builder’.

Klik op de knop ‘Nieuwe toevoegen’.

Laat type template op ‘Single’ staan en zet Post Type op ‘Bericht’ (tenzij je voor je blogartikelen een ander custom post type hebt aangemaakt). Geef het template vervolgens een naam. Bijvoorbeeld ‘Blogs’.

Blog template maken met Elementor

Stap 2: Een template uit de bibliotheek importeren

Als je niet veel tijd wilt besteden aan het aanpassen van een blog layout, dan kun je een van de standaard blog templates uit de bibliotheek van Elementor kiezen. Deze opent meteen:

Wordpress templates voor blogartikelen elementor

Kies een template uit die je aanspreekt. Je kunt deze straks eenvoudig aanpassen.

Ben je al wat handiger met Elementor? Dan kun je er ook voor kiezen om een template from scratch te maken.

Stap 3: WordPress blog layout aanpassen

Als het template is geladen, zie je de verschillende Elementor blokken op de pagina verschijnen. Deze kun je indien gewenst allemaal naar wens aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Categorie├źn en/of tags toevoegen
  • Auteur weergave aanpassen
  • Datum verwijderen of aanpassen
  • Het lettertype aanpassen
  • Social media buttons vergroten / verkleinen of vervormen of toevoegen
  • Reactieformulier eruit halen
  • Witruimtes toevoegen
  • Table of contents toevoegen
  • Nieuwsbriefinschrijfformulier toevoegen, aanpassen of koppelen aan je mailingtool
  • En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Probeer gewoon even het een en ander uit. Als het goed is heeft Elementor al een bericht/ blog geladen uit je WordPress website waarmee je het voorbeeld kunt bekijken. Is dit niet het geval? Dan kun je dit wijzigen bij ‘Instellingen’ –> ‘Preview’ settings. Hier kun je aangeven welke voorbeeldbericht je wilt gebruiken.

wordpress template voorbeeld laden elementor

Stap 4: Het blog template publiceren

Als je klaar bent met het aanpassen van het blog template, kun je het template publiceren. Het resultaat is direct zichtbaar en overschrijft automatisch de blog layout van het thema dat je gebruikt.

Wil je het blog template niet voor alle blogberichten gebruiken? Dat kan ook. Geef dan bij condities aan voor welke categorie of tag-groep je het template wilt inschakelen.

Blog layout aanpassen voor mobiel

Ben je helemaal klaar? Vergeet dan niet om het blog template aan te passen voor mobiel. Dit is goed voor de vindbaarheid van je website.

Meer handige tips ontvangen?

Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Sanne is eigenaar van SIJ Web. Ze ontwikkelt WordPress websites met Elementor en heeft een achtergrond in marketing- en communicatie.
Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Sanne is eigenaar van SIJ Web. Ze ontwikkelt WordPress websites met Elementor en heeft een achtergrond in marketing- en communicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips ontvangen?

Schrijf je in voor updates!

We respecteren je privacy.
Je ontvangt max. 1 keer per maand een mail.