WordPress & Elementor kennisbank

Welke thema’s werken goed met Elementor?

Inhoud van dit artikel:

‘Heb je nog wel een thema nodig met Elementor?’ Die vraag wordt steeds vaker gesteld. Zeker met de komst van de Theme Builder van Elementor Pro, lijkt een thema bijna overbodig. Maar het antwoord is ‘ja’. WordPress werkt niet zonder thema, dus je hebt altijd een thema nodig. De vraag is alleen: welk thema kun je het beste kiezen als je je website bouwt met Elementor Pro?

In principe werkt bijna ieder thema goed met Elementor. Om de keuze te beperken noemen we in dit artikel de 4 thema’s die het meest gebruikt worden door de Elementor community. Het beste nieuws? Het zijn gratis thema’s! Overweeg je toch een premium thema? Lees dan de voor- en nadelen van premium Elementor thema’s.

1) Hello Elementor theme

Hello theme is gemaakt door de developers van Elementor en is het meest ‘light’ thema dat je kunt gebruiken wanneer je werkt met Elementor. Dit thema is compleet gestript en biedt alleen de standaard instellingen (logo en favicon uploaden, homepage instellen). Dit thema is hét antwoord op de vraag ‘Heb je nog wel een thema nodig met Elementor?’. Dit thema laat zien dat je steeds minder thema opties nodig hebt om een website te bouwen. Het thema is uiteraard gratis en te downloaden via je WordPress admin (net als andere gratis thema’s).

Klein nadeel van dit thema (en de reden waarom we het zelf niet gebruiken): je kunt nog geen kleuren instellen voor headings, hyperlinks en hovers. Uiteraard kun je dit wel realiseren met custom css. We kunnen wel alvast verklappen dat Elementor wel bezig is om deze mogelijkheden te integreren in de pagebuilder. Als het zover is, stappen wij zeker over (en delen we dit op onze website).

UPDATE: onlangs is Elementor update 2.9 uitgebracht met een Theme Style functie. Hiermee kun je stijlen instellen voor de body, headings, buttons, afbeeldingen en formulieren. Ideaal! Dit maakt het Hello thema hét beste thema als je wilt werken met Elementor. Meer weten?

Thema's Elementor Hello theme

De video hieronder (alweer een jaar oud) gaat ook in op de vraag of je nog een thema nodig hebt en gaat ook dieper in op het thema Hello:

2) Astra theme

Het Astra theme is het meest populair onder de heavy Elementor gebruikers. Het is een lichtgewicht thema en daarmee dus ook razendsnel. Het thema is gemaakt voor pagebuilders zoals Elementor. Maar werkt ook goed met Divi, WPBakery en Beaver Builder.

Astra biedt zowel een gratis als een pro versie. Als je gaat voor een eenvoudige website, zonder WooCommerce kun je gewoon de gratis versie gebruiken.

3) OceanWP

Op nummer 2 staat OceanWP. Met dit thema hadden we ooit onze eigen website gebouwd. De reden; we zochten een thema waarmee je eenvoudig een verticale header kunt maken (maar inmiddels kun je dit ook met popups realiseren). Ook biedt OceanWP interessant opties wanneer je werkt met WooCommerce, zoals productfilters. Maar dit kun je tegenwoordig ook instellen met JetSmartFilters. Daarnaast staat OceanWP bekend als een snel thema. Wat ook handig is; je kunt het thema eenvoudig sneller maken door bepaalde scripts en styles uit te schakelen die je toch niet gebruikt. Dit verbetert de snelheid van je website. Aan de andere kant; als je werkt met Hello Elementor heb je deze scripts en stijlen helemaal niet.

OceanWP is gratis, maar biedt ook extensies die je tegen betaling kunt installeren (hoewel je deze bijna niet nodig hebt met Elementor Pro).

4) GeneratePress

GeneratePress is ook een enorm populair thema en niet per se onder Elementor gebruikers. GeneratePress is ook handig ingesprongen op de populariteit van Elementor. Als je al werkte met GeneratePress, dan kun je deze dus gewoon blijven gebruiken als je werkt met Elementor.

Premium thema’s

Het is premium thema’s ook niet onopgemerkt gebleven dat Elementor toeneemt aan populariteit. Zo is één van de meeste populaire thema’s op Themeforest, Jupiter X,  onlangs helemaal omgebouwd met Elementor. Maar persoonlijk zie ik niet direct redenen om een premium thema aan te schaffen. Als je iets specifieks wilt met Elementor kun je wellicht beter op zoek naar Elementor add-ons waarmee je dit kunt realiseren.

Waarom wel kiezen voor premium  of uitgebreide thema’s?

Demo’s importeren

Veel thema’s bieden branche specifieke demo’s die je zo kunt importeren. Dit kan je een hoop tijd besparen (maar zorgt er ook voor dat websites er steeds meer hetzelfde uitzien). Ook als je nog weinig ervaring hebt met Elementor, kan een demo helpen om snel een website op te zetten.

WooCommerce functies

Hoewel Elementor ook veel mogelijkheden biedt voor WooCommerce, is mijn ervaring dat dit niet altijd even goed werkt. Hier gaat het met name om de stylingopties. Dit kun je toch beter via een thema kunt instellen. Heb je een shop op je website? Dan zou ik kiezen voor een thema met uitgebreide mogelijkheden voor je webshop.

Lees meer over de voor- en nadelen van premium thema’s

Vervangt Elementor straks alle thema’s?

Met het Hello theme laten ze al zien dat het eigenlijk niet uitmaakt welk thema je gebruikt; je kunt namelijk (bijna) alles met Elementor. En zoals ze zelf zeggen: ‘If you’re missing something, we’re probably working on it’. Ook staan ze enorm open voor nieuwe suggesties en features. Ik geloof dat ze hard op weg zijn om WordPress thema’s te vervangen, maar dat zal misschien enige tijd duren…

Picture of Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Eigenaar SIJ Web | WordPress & Elementor Specialist | B2B Marketing Manager in SaaS

Ook interessant voor jou

Elementor loop builder: 10 praktische voorbeelden

Transparante header WordPress maken met Elementor

De 8 voordelen van Elementor Pro voor marketeers

2 Responses

  1. Hallo Sanne,

    Ik heb elementor pro nieuw aangeschaft voor mijn nieuw te bouwen website met shop.
    Ik gebruik het thema Hello, netjes alle categorieeen aangemaakt, pruductpagina net zoals ik gewend was inDivi. sofar so good.
    Nu probeer ik een template te maken zodat ik de productpagina kan customizen. Op het moment dat ik de producten in de box sleep met de widget krijg ik ik alle producten onder elkaar en mega groot?? wat gaat hier fout, ben nu 2 dagen bezig krijg het niet voor elkaar!

    1. Hoi Rens,

      Het is mij niet helemaal duidelijk of je het hebt over de shoppagina of de single product pagina (die je gebruikt voor al je producten).

      Voor de duidelijkheid; je maakt één single template die je gebruikt voor alle producten. Hier lees je daar meer over –> https://www.sijweb.nl/elementor-webshop-instellen/

      Om je shoppagina in te stellen, kun je dit artikel gebruiken –> https://www.sijweb.nl/productpagina-woocommerce-aanpassen-elementor/

      Groet,

      Sanne

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.