WordPress & Elementor kennisbank

Wat kost een WordPress website écht? 3 Prijsklasses uitgelicht

Inhoud van dit artikel:

Wat kost een WordPress website? Die vraag wordt regelmatig gesteld. Een WordPress website kost tussen de € 300 en € 10.000. Huh? Dat is wel een héél groot prijsverschil. Hoe zit dat?

Ben je wel eens een garage ingelopen met de vraag; wat kost een auto? Dat denk ik niet. Je hebt of van te voren al gekeken wat voor auto je precies wilt. Of je geeft aan wat je budget is en wat er op je verlanglijstje staat. Op basis daarvan zal de verkoper je een advies geven. “Ik heb nog wel een mooie auto voor je staan”.

Wat kost een WordPress website: de prijsklasses

Het probleem met websites is dat er maar weinig bureaus zijn die websites aanbieden in verschillende prijsklasses. De meeste bureaus specialiseren zich meestal wel in één bepaald cms, zoals WordPress. Dat kun je vergelijken met een autodealer voor een bepaald merk. Maar ik weet bijna zeker dat je geen bureau vindt waar je én een website voor € 1000 en een website voor € 10.000 kunt kiezen. Dat is op zich geen probleem, zolang je maar weet wat je kunt krijgen voor € 1000 en wat je krijgt voor € 10.000. Dan weet je ook precies bij welke aanbieder je op de juiste plek bent. 

Er zijn tal van manieren waarop je een WordPress website kunt bouwen. In dit artikel heb ik drie verschillende klassen getypeerd. De kosten zijn een indicatie.

1) Wat kost een custom WordPress website? (hoogste klasse)

Een custom WordPress website wordt op maat voor jou gemaakt. Een website exclusief voor jouw bedrijf. Er is geen tweede van. Je website is volledig uniek en vanaf de grond af aan gebouwd. Met een beetje geluk heb je een goede partij getroffen en zit je website ook technisch goed in elkaar.

Welke leveranciers bieden een custom website?

Deze websites worden meestal aangeboden in combinatie met een marketing en/of design traject. Veel marketing- en designbureaus maken gebruik van deze optie, omdat ze de website dan exact zo kunnen maken zoals ze hebben bedacht. Er zijn geen beperkingen.

Wat kost een custom WordPress website?

En je raadt het al, je betaalt hiervoor de hoofdprijs. Daarbij kun je denken aan een minimaal starttarief van € 10.000 euro en het kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Als de website eenmaal is opgeleverd zal je ook te maken krijgen met hosting kosten en onderhoud. Ook zijn deze websites meestal minder flexibel, waardoor het laten uitvoeren van aanpassingen ook in de kosten kan lopen. 

Toen ik als marketeer werkte,  had ik een klant die voor 10K een nieuwe WordPress website had laten bouwen. De website zag er super strak uit en ook de techniek zat goed in elkaar. Kwalitatief dus een goede website. Alleen kon ik er als marketeer vrij weinig mee. Ik zat vast aan de templates die waren ingesteld en al het andere was meerwerk. In dit geval hadden ze beter voor een iets goedkopere site kunnen kiezen en het overige budget investeren in marketingactiviteiten.

Hoe lang duurt het bouwen van een custom WordPres website?

De ontwikkeling van zo’n site duurt meestal enkele maanden, doordat er een heel traject aan vooraf gaat. Denk aan complete identiteitssessies, doelgroep- en concurrentie analyses, zoekwoordonderzoeken, positioneringsstrategieën, het maken van het design. Het bouwen van een custom website kost relatief ook meer tijd. In de basis zou ik uitgaan van een periode van minimaal drie maanden met een uitloop van een half jaar. 

Voor wie is een custom WordPress website interessant?

Een custom website is perfect voor een bedrijf dat het complete pakket aan online marketingactiviteiten wil uitbesteden en niet de behoefte heeft om zelf aan de website te werken of bouwen. Je wilt graag één aanspreekpunt hebben voor al deze diensten.

 

Wanneer kies je voor een custom website?

Dit soort sites zijn vooral interessant voor relatief grote bedrijven, die in willen steken op hun branding en positionering en waarbij meerdere medewerkers aan de website werken. Custom websites zijn over het algemeen namelijk volledig dichtgetimmerd aan de achterkant. Je ziet hier en daar wat velden waar je teksten of afbeeldingen in kunt zetten. Misschien kun je nog schuiven met wat blokken, maar daar houdt het wel op.

Mijn advies: zoek niet rechtstreeks een developer die een website custom voor jou bouwt (al ben je dan waarschijnlijk wel goedkoper uit), maar doe dit alleen via een marketingbureau dat goed heeft nagedacht over de strategie en het doel van jouw site. De regie ligt dan bij hen en je hebt niet rechtstreeks contact met de webbouwer. 

2) Wat kost een WordPress website met een page builder? (middenklasse)

Wat kost een WordPress website met een Page builder

Voor een WordPress website op basis van een page builder heb je in principe geen programmeur nodig. Deze websites bieden jou als eindklant veel flexibiliteit; je kunt zelfstandig nieuwe pagina’s in elkaar zetten (als je een beetje handig bent) en je hoeft dus niet voor iedere kleine aanpassing de webbouwer te mailen. Voorbeelden van page builders zijn Elementor, Divi, Beaver Builder of Oxygen. 

Het nadeel van dit soort sites is dat er wel beperkingen zitten in wat er mogelijk is. Afhankelijk van je wensen kan een leverancier je hierin adviseren. Ook zijn websites op basis van een page builder meestal minder snel dan een custom website. 

Welke leveranciers bieden deze websites?

Deze websites kun je doorgaans laten bouwen door kleine webbureaus of freelancers. In principe heb je er geen (dure) developer voor nodig. Wij bouwen zelf ook websites met de page builder Elementor.

Wat kost een WordPress website met een page builder?

Zo’n website mag niet meer kosten dan € 3000 euro. Deze worden wel voor meer verkocht, maar ook dit is dan vaak in combinatie met een strategie traject. Dan betaal je bijvoorbeeld voor SEO onderzoek, het selecteren of maken van foto’s of het laten schrijven van teksten.

Als het daarboven komt, heeft dat meestal te maken met aanvullende wensen van de klant waar initieel geen rekening mee is gehouden. Dan wordt meerwerk gerekend.

Hoe lang duurt de bouw van de site?

Deze websites kunnen relatief snel gebouwd worden. Een looptijd van een maand of maximaal twee. Wij leveren dit soort site zelf binnen twee weken. 

Voor wie zijn deze sites interessant?

Deze website zijn interessant voor ondernemende bedrijven die graag flexibel willen zijn in het gebruik van de website. Zo kun je goed zelf aanpassingen doorvoeren en je hebt geen kennis van code nodig om hiermee te werken. Dat maakt het een gebruiksvriendelijke tool die voor ondernemers meer dan voldoende mogelijkheden bieden. Ook houd je wat meer budget over ten op zichte van een custom website.

Welke page builder is het beste?

Wij werken zelf alleen met Elementor, dus wij zijn misschien bevooroordeeld. 

3) Wat kost een WordPress website met een betaald thema? (laagste klasse)

Wat kost een WordPress website met een betaald thema

Persoonlijk vind ik dit de laagste klasse; er wordt namelijk niet veel tijd gestoken in een website op maat voor de klant. Er wordt een thema gekocht op een marktplaats en deze wordt aangepast voor de klant. Het voordeel: de site zou (in theorie) snel klaar zijn én er goed uitzien. De nadelen: deze websites zijn vaak enorm traag en je website is niet uniek. Wil je iets anders in het ontwerp dan is dit vaak lastig of onmogelijk. Ook ontstaan er regelmatig conflicten op dit soort sites.

Welke leveranciers bieden websites met een betaald thema?

Ik vrees dat er nog teveel (kleine) bureaus zijn die werken met betaalde thema’s. Ook startende freelancers zonder veel ervaring (met page builders) kiezen vaak voor een betaald thema. 

Wat kost een website met een (betaald) thema?

Voor dit soort sites zou ik niet meer dan € 1000 euro betalen. Als een webbouwer beweert dat er toch meer tijd in gaat zitten, dan is zo’n site gewoon niet rendabel en kun je beter kiezen voor page builder.

Zelf ben ik ook ooit begonnen met het bouwen op basis van betaalde thema’s. Omdat ik net begon verkocht ik sites voor €500. In praktijk was ik er minstens 40 uur mee bezig om de website te krijgen zoals ik voor ogen had of de klant had toch nog specifieke wensen. Dat kon natuurlijk niet uit..

Voor wie zijn deze sites interessant?

Als je een klein budget hebt kan zo’n website interessant zijn. Of als je van plan bent om zelf de site te gaan bouwen (dat vraagt ook nog wel de nodige inspanningsuren!).

Mijn advies: vind je een bureau dat werkt op basis van een betaald thema? Zie er dan vanaf.. tenzij ze er niet meer dan € 1000 voor vragen.

Waarom zijn de kosten moeilijk in te schatten?

Het probleem is dat er bijna geen bureaus zijn die websites aanbieden in verschillende prijsklasses. Het gros, waar je rechtstreeks contact mee hebt (dus niet via een marketingbureau), zit in de middenklasse of laagste klasse. Bij een marketingbureau betaal je vanzelfsprekend meer voor de site. 

Wij vragen klanten niet voor niets altijd om een budget. Daarmee kunnen we namelijk aangeven wat we wel en niet voor zo’n bedrag kunnen doen. De klant kan dan nog steeds altijd zelf een keuze maken. 

Wat mag een WordPress website kosten?

Wat je uitgeeft aan een website, is afhankelijk van hoe belangrijk een goede website is voor je bedrijf. Waarbij het doel van je website het belangrijkste uitgangspunt is. Voor de technische realisatie van een WordPress website zou ik niet meer dan € 5000 euro betalen. En dan moet je wel technisch een rete goede site krijgen. Laat je dus een site bouwen door een full service bureau, vraag dan ook naar de kosten voor de bouw van de site.

Zelf een website bouwen?

Vind je de kosten toch wat hoog om een website te laten bouwen? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf een professionele website te bouwen. Op onze website bieden wij honderden artikelen waarmee je kunt starten om een website te maken met Elementor. 

De kosten als je zelf een website bouwt liggen ongeveer tussen de €75 en € 100 per jaar. 

Weet wat je koopt

Dat kan ik niet genoeg benadrukken. Hopelijk heeft dit artikel je inzicht gegeven in wat een WordPress website kost en kun je dit als input gebruiken bij een offerte aanvraag. Ook moet je van tevoren goed weten wat voor site je precies wilt en hoe belangrijk de website is voor jou als ondernemer.

Picture of Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Eigenaar SIJ Web | WordPress & Elementor Specialist
Website Strateeg | Marketing Manager in de IT

Ook bloggen op
SIJ Web?
Vergroot je zichtbaarheid en meld je aan als partner!

Populaire plugins

4/5
5/5
4.5/5
Meer doen met Elementor?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
No worries. Ik ga je niet spammen. Je ontvangt max. 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Ook interessant voor jou

Elementor loop builder: 10 praktische voorbeelden

Container widget Elementor (2023): de voor- en nadelen op een rij

Extra breakpoints Elementor instellen in 2 stappen

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.