WordPress & Elementor kennisbank

De voor- en nadelen van premium Elementor thema’s

Inhoud van dit artikel:

Er komen steeds meer premium Elementor Thema’s op de markt. Maar de vraag is; heb je deze nodig om een mooie / goede website te maken? Of kun je ook zonder premium thema een website bouwen? In dit artikel zet ik de voor- en nadelen van werken met premium Elementor thema’s (ten opzichte van werken met een gratis thema) op een rij.

Elementor themas

Voordelen van premium Elementor thema’s

Premium thema’s zijn niet voor niets enorm populair. Met name de belofte ‘No coding skills required’ is aanlokkelijk als je geen technische achtergrond hebt.

  • Kant-en-klare demo’s
    Premium thema’s bieden vaak tal van demo’s die je zo kunt importeren op je eigen website. Je hoeft alleen nog maar de content aan te passen, hier en daar wat toe te voegen of eruit te gooien en klaar is kees. Dit is vooral handig wanneer je óf weinig tijd hebt óf weinig ervaring hebt met Elementor. Het kan je een hoop tijd besparen.
  • Branche specifieke demo’s
    Wat ik altijd handig vind zijn branche specifieke demo’s. Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Dit scheelt je een hoop werk.
  • Custom widgets
    De meeste premium thema’s die zijn gebouwd met Elementor bieden custom widgets. Denk bijvoorbeeld aan een post widget waarmee je net iets anders de blogartikelen kunt inladen. Daarmee kun je je website vaak net een beetje ‘unieke’ stijl meegeven. Je hebt dus meer mogelijkheden dan wanneer je alleen Elementor Pro gebruikt.
  • Support
    Ik heb enorm goede ervaringen met support bij thema’s die ik heb gekocht op Themeforest. Hoewel het bij elk thema anders werkt, zijn al mijn vragen en problemen altijd goed opgelost. Bij gratis thema’s krijg je vaak geen support (of alleen via een forum). Elementor biedt wel support, maar is niet altijd even snel…

Nadelen van premium Elementor thema’s

  • Custom widgets (maakt je afhankelijk van het thema)
    De custom widgets zijn zowel een voordeel als een nadeel.  Het nadeel is dat als je de custom widgets gebruikt, je gebonden bent aan het thema dat je gebruikt. Schakel je over op een ander thema dan werken deze widgets niet meer en moet je alle pagina’s nalopen. Ook kun je templates dan niet exporteren en importeren naar een website die dit thema niet gebruikt. Niet zo handig dus.
  • Veel overbodigheden (vertraagt je website)
    Een ander nadeel van betaalde thema’s is dat er heel veel mogelijkheden inzitten. Daarvan gebruik je misschien 20%. De andere 80% zit wel in je website. Al die scripts en styles moeten geladen worden en dit vertraagt je website.

Waar je op moet letten bij het kopen van een premium Elementor thema

Besluit je te gaan voor een premium thema, check dan altijd even de volgende zaken:

  • Laatste update van het thema
    Check altijd wanneer de laatste update van het thema was. Je wilt namelijk dat deze compatible is met de laatste versie van WordPress (en Elementor). De meeste premium Elementor thema’s op Themeforest zijn vrij nieuw, dus meestal zit dat wel goed.
    Laatste update premium elementor thema
    In het voorbeeld hierboven is van het Jupiter thema. Deze bestaat al heel lang, maar is onlangs ook omgebouwd met Elementor. 
  • Aantal verkopen
    Hoe meer er verkocht is, hoe beter de support. Dat is in ieder geval mijn ervaring. Zie je toch een mooi thema met minder verkopen? Check dan even wie de maker van het thema is en wat zijn reputatie is (andere producten, reviews, support etc).
    Sales en reviews themeforest
  • Beoordelingen en comments
    Het spreekt voor zich dat je ook even de reviews moet checken van het thema. Soms krijg je een betere indruk van het thema als je naar de comments sectie gaat. Hier zie je namelijk de meest gestelde vragen / problemen van een thema. Sorteer hier vooral op ‘Latest comments’. Soms werkt een premium thema minder goed na een belangrijke update. Dit zie je vaak terug in de comments.
    Beoordeling

Mijn advies: als je iets specifieks wilt met Elementor zoek hiervoor dan een add-on. Deze zijn er genoeg. Zo ben je minder afhankelijk van het thema dat je gebruikt en kun je in de toekomst eenvoudig switchen naar een ander (lichter) thema. Ook kun je ervoor kiezen om Elementor templates te gebruiken.

Templates versus thema’s

Je vraagt je misschien af wat het verschil is tussen een (premium) thema en Elementor templates. Het belangrijkste verschil is dat je een thema nodig hebt voor je WordPress website. Je kunt niet zonder thema. Elementor templates daarentegen zijn ‘losse’ elementen waarmee je pagina’s kunt maken in WordPress. Je kunt dus ook een gratis thema installeren in WordPress en daarnaast gebruik maken van gratis of betaalde Elementor templates.

Ook interessant voor jou

WordPress paginatitel aanpassen met Elementor in 4 stappen

WordPress paginatitel verbergen met Elementor of via thema

Een kolom toevoegen in Elementor

2 Responses

  1. Sanne , petje af ! geweldige uitleg op een begrijpelijke manier. Zo duidelijk dat Elementor plotseling een stuk makkelijker lijkt !
    Dank je
    Jos

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.