MENU

Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook

Template maken voor custom post types met Elementor

Inhoud van dit artikel:

Als je een custom post type maakt wil je hier vaak ook een ‘custom’ template voor maken. Een van de redenen waarom ik graag werk met Elementor Pro! Zonder kennis van code een template maken voor custom post types.

Waarom template maken voor custom post types?

Een van de dingen die mij stoorde aan andere pagebuilders is dat ik voor ik voor iedere pagina binnen een custom post type steeds opnieuw het template moest maken. Het template kon ik weliswaar eenvoudig kopiëren, maar bij iedere wijziging in het template moest ik steeds opnieuw AL die pagina’s langs. Onbegonnen werk. En behoorlijk frustrerend.

Template aanpassen op één plek

Met Elementor hoef ik het template nog maar op één plek aan te passen en dan is deze direct voor alle pagina’s aangepast. Dit is naar mijn mening écht een van de beste features van Elementor Pro. Het bespaart je ENORM veel tijd. Bovendien werkt het ook nog eens super makkelijk. In dit artikel leg ik je uit hoe je een template maakt voor een custom post type!

Stap 1: Een custom post type maken

Ik ga er even vanuit dat je al een custom post type hebt gemaakt. Zo niet, dan lees je in dit artikel hoe je dat doet.

Stap 3: Maak pagina’s aan binnen je post type

Voordat je verder gaat met stap 4 is het handig om alvast wat pagina’s aan te maken en te vullen. Zo kun je straks makkelijker het template maken (stap 4), omdat je hiervan dan automatisch een voorvertoning ziet.

Stap 4: Een single template maken voor post types

Je gaat nu een template maken voor je custom post type.

Ga naar ‘Templates –> Theme Builder‘ en klik op de button ‘Nieuwe toevoegen’

Themebuilder elementor openen

Kies bij type template voor ‘Single’ en selecteer vervolgens de custom post type waarvoor je een template wilt maken. In dit voorbeeld maken we een template voor een profielpagina.

Klik op ‘template’ aanmaken.

Template maken voor custom post types

Stap 5: Het template opmaken

Je kunt nu een template maken voor je custom post type. In je Elementor panel aan de linkerzijde vind je een aantal ‘single’ widgets die je kunt toevoegen aan de pagina. Ik licht ze even kort toe: Template maken voor custom post types

 • Post title
  Hiermee laad je de titel van de pagina binnen je custom post type.
 • Post Excerpt
  Plaatst de samenvatting (mits je deze gebruikt voor je custom post type).
 • Post content
  Dit is alles wat je hebt geplaatst in de WordPress editor. Deze content kun je eventueel ook nog weer opmaken met Elementor (maar zou ik niet per se aanraden)
 • Featured image
  Hiermee plaats je de uitgelichte afbeelding die je hebt ingesteld bij de pagina binnen je custom post type.
 • Author box
  Geeft de WordPress gebruiker weer die de pagina heeft aangemaakt.
 • Post comments
  Geeft bezoekers de mogelijkheid om een reactie te plaatsen en toont de reacties die al geplaatst zijn. Als je dit niet hebt ingeschakeld voor je custom post type, hoef je hier dus niks mee.
 • Post navigation
  Hiermee kunnen bezoekers navigeren naar het vorige en volgende artikel binnen de post type.
 • Post info
  Dit kan van alles zijn: auteur, datum publicatie, aantal reacties, tags, categorieën of andere extra velden die je hebt aangemaakt voor het bericht type.

Je kunt natuurlijk ook gewoon gebruik maken van de andere Elementor Widgets. Bijvoorbeeld als je bepaalde content op iedere pagina wilt laten terugkomen. Zoals social media buttons, contactformulier, laatst geplaatste berichten etc.

Preview bekijken

Als je al pagina’s hebt aangemaakt voor je custom post type, wordt deze automatisch geladen bij het maken van het template. Je kunt deze preview ook aanpassen voor een andere pagina:

Ga naar Instellingen (klik op het tandwiel linksonder je Elementor panel)

Ga naar ‘Preview settings‘. Selecteer hier eerst welke post type je wilt tonen en vervolgens welk bericht op pagina je als voorbeeld wilt zien.

Template maken voor custom post types

Stap 6: het template publiceren

Als je tevreden bent met het template kun je deze publiceren. Klik op de knop ‘publiceren’.. Een nieuw scherm opent. Je kunt hier kiezen voor welk custom post type je het template wilt instellen. Als het goed is staat hier als de post type die je hebt geselecteerd bij het aanmaken van het template.

Tip: vergeet je template niet te optimaliseren voor mobiel

Template maken voor custom post types

Template maken voor verschillende categorieën?

Template maken voor custom post types in specifieke categorieën? Dan kun je dit hier ook instellen. In ons geval klikken we op ‘All team’. We kunnen hier nu selecteren dat we het template willen toepassen binnen een bepaalde categorie voor het post type ‘Team’. In het tweede veld kun je vervolgens zoeken op de categorie waarvoor je dit thema wilt toepassen.

Template toepassen voor meerdere categorieën? Maak dan nog een conditie aan. Eventueel kun je ook categorieën of pagina’s uitsluiten.

Template maken voor custom post types

Als je alles hebt ingesteld kun je het template publiceren. Deze is nu direct zichtbaar op de je website!

Een template maken voor custom post types is dus heel gemakkelijk wanneer je werkt met Elementor Pro. Heb je hier vragen over? We helpen je graag!

Meer handige tips ontvangen?

Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Sanne is eigenaar van SIJ Web. Ze ontwikkelt WordPress websites met Elementor en heeft een achtergrond in marketing- en communicatie.
Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Sanne is eigenaar van SIJ Web. Ze ontwikkelt WordPress websites met Elementor en heeft een achtergrond in marketing- en communicatie.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips ontvangen?

Schrijf je in voor updates!

We respecteren je privacy.
Je ontvangt max. 1 keer per maand een mail.