Tekst opmaken of aanpassen met Elementor op 3 manieren

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Inhoud van dit artikel:

De tekstopmaak aanpassen met Elementor? Wanneer je werkt met Elementor (Pro) is het handig om gebruik te maken van standaard instellingen voor de opmaak van de teksten. Hoewel Elementor hier uitgebreide mogelijkheden voor biedt, adviseren we je om toch gebruik te maken van de instellingen van je thema. In dit artikel leggen we uit waarom. Ook laten we je zien hoe je toch handmatig aanpassingen kunt doen met Elementor.

1) Standaard tekstopmaak aanpassen via thema

Wanneer je een website bouwt, is het gebruikelijk om hier standaard fontstijlen voor toe te passen. Dit stel je meestal in via je thema. Zo kun je bijvoorbeeld stijlen instellen voor de body, headings, titels en teksthovers.

Welke thema’s werken goed met Elementor?

Tekstopmaak aanpassen Elementor - Thema OceanWp
Voorbeeld van OceanWP thema

 

2) Standaard tekstopmaak aanpassen via Elementor

Update: in Elementor 3.0 zit een nieuwe functie Site Settings waar je globale kleuren en fonts kunt instellen. 

Het is ook mogelijk om standaard instellingen van Elementor te gebruiken. Alleen zijn deze op dit moment, jammer genoeg, nog een beetje beperkt. Zo kun je vier standaard kleuren instellen en een standaard font (de verwachting is dat deze functionaliteiten nog worden uitgebreid). Je kunt dit instellen via het Elementor panel:

Standaard kleuren aanpassen

 • Klik linksbovenin op het hamburgermenu. Je ziet vervolgens de opties om de kleuren en het lettertype aan te passen:

 • Klik op ‘Standaard kleuren’. Je kunt nu 4 standaardkleuren instellen voor je website:

Standaard lettertype aanpassen

Klik nu op Standaard lettertypen. Je kunt nu een lettertype instellen voor Primaire kopregel, secundaire kopregel, body-tekst en accenttekst. 

Elementor instellingen uitschakelen

Zoals je ziet zijn de opties een beetje beperkt. Een thema biedt vaak meer opties. Ik schakel deze functies dus meestal uit. Dit doe je via ‘Elementor’ -> ‘Instellingen’

3) Tekstopmaak aanpassen Elementor widgets

Naast dat je standaardinstellingen kunt gebruiken, kun je ook handmatig de tekstopmaak aanpassen via de widgets. Alle Elementor widgets bieden deze mogelijkheid als je naar het tabblad ‘Stijl’ gaat. Wanneer je hier aanpassingen doet, overschrijf je de standaardinstellingen van je thema of Elementor. Handmatige aanpassingen herken je aan het lichtblauw reset icoon.

Stylingopties

Je kunt de teksopmaak aanpassen op verschillende manieren:

Familie:
hier kun je het font instellen die je voor de tekst wilt gebruiken. Het meest gebruikelijk om deze op ‘standaard’ te laten staan. Dan gebruik je automatisch het font dat je via je thema hebt ingesteld.

Afmeting:
Hiermee verander je de tekstgrootte van het font.

Dikte: 
Hier stel je de dikte in die je wilt gebruiken voor de tekst. Bijvoorbeeld ‘300’ of ‘600’.

Transformeren:
Geef aan of je de tekst standaard wilt weergeven of in hoofdletters.

Stijl:
Bij stijl stel je in of je de tekst normaal, cursief of schuin wilt.

Decoratie:
Tekst onderstrepen of doorstrepen? Dat kun je instellen bij decoratie.

Lijnhoogte
Hiermee geef je eigenlijk de regelafstand aan tussen de zinnen.

Letterafstand:
Spreekt voor zich. Hiermee vergroot of verklein je de afstand tussen de letters.

Schaduwletters instellen

Wil je ook schaduwletters maken? Schaduwletters kun je alleen instellen wanneer je de ‘Kop’ widget gebruikt. Ga vervolgens naar het tabblad ‘Stijl’. Je ziet hier nu een extra optie om tekstschaduw in te stellen:

Tekst inspringen

Wil je een tekst laten inspringen? De makkelijkste manier om dit te realiseren is door de margins van de tekstwidget aan te passen. Dit doe je onder het tabje ‘Geavanceerd’.

Tekst inspringen elementor

Wijzigingen ongedaan maken

Wil je toch de standaard instellingen gebruiken? Dan klik je op het reset icoon (die dan blauw is).

Tekstopmaak aanpassen voor mobiel

Wil je de tekstopmaak ook aanpassen voor mobiel? Check dan eerst of je thema deze mogelijkheid biedt. Wanneer je de tekstopmaak aanpast via Elementor, doe je dit door naar de ‘Mobiele modus’ te gaan. Je kunt vervolgens alle instellingen aanpassen voor mobiel.

2 reacties

 1. Hallo Sanne. Het lettertype van mijn posts is opeens heel klein geworden, heb geprobeerd in theme instellingen de h3 groter te maken, maar blijft een klein lettertype. Ook in oceanwp staat mijn h3 lettertype op 20. Het is klein geworden toen ik de body tekst op 14 heb gezet.

  1. Hoi Margriet,

   Het is een beetje lastig om zo aan te geven waar dit aan ligt. Ik kan er wel verder voor je induiken als je dat wilt. Mail me maar even.

   Groetjes,

   Sanne

Reacties zijn gesloten.

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Deze vind je misschien ook interessant:

Starten met Elementor in 4 stappen

Een website bouwen met Elementor? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je start met Elementor Stap 1: Elementor installeren Elementor

WordPress paginatitel verbergen met Elementor of via thema

Hoe verberg je een paginatitel in een WordPress website? Als je een nieuwe pagina gaat bouwen met Elementor, zie je vaak standaard een paginatitel bovenaan

Blogpagina maken in WordPress met Elementor in 3 stappen

Een blogpagina maken in WordPress kun je op verschillende manieren doen. Deze optie vind je meestal in het thema waar je mee werkt, maar je