Een sitemap maken met Elementor? Een sitemap voor je bezoekers maken is handig wanneer je site veel pagina’s bevat. De bezoeker kan dan in één oogopslag alle pagina’s zien gemakkelijk naar de juiste pagina’s navigeren. Met Elementor Pro kun je eenvoudig een sitemap maken met de Sitemap widget.
Twee soorten sitemaps
Om te beginnen is het goed om te weten dat er twee soorten sitemaps zijn:
1) Voor je bezoekers (de eindgebruiker)
Dit is de sitemap die je op je website plaatst voor je bezoekers. Hierop kunnen zij in één oogopslag zien wat er allemaal op je website te vinden is en hier gemakkelijk naartoe navigeren. Deze sitemap kan een aparte pagina zijn, maar kun je ook inladen op bepaalde pagina’s.
2) Voor je backend (Google bots)
Dit is een XML sitemap die je nodig hebt voor de juiste indexering van je website. Dit is ook de sitemap die je bijvoorbeeld invoert in Search Console. De meeste SEO plugins, zoals Yoast, SEO Press of Rank Math maken zo’n sitemap aan. Maar je kunt hier ook aparte plugins voor installeren. Kijk hier voor een overzicht van plugins.
Met Elementor kun je geen XML sitemap maken. Je maakt de sitemap dus voor je bezoekers.
Een sitemap maken met Elementor
Hoe maak je nu een sitemap met Elementor? Om een sitemap te maken met Elementor maak je gebruik van de Sitemap widget. Deze vind je in je Elementor panel.
Je kunt ervoor kiezen om een aparte pagina te maken met een sitemap of je voegt de widget toe aan een bepaalde pagina. Het gaat er in ieder geval om dat de sitemap gemakkelijk toegankelijk is voor je bezoekers. Wanneer je een pagina maakt, kun je hier bijvoorbeeld vanuit je footer naar linken.
De sitemap instellen
Je kunt een sitemap maken voor taxonomieën (zoals categorieën en tags) en voor post types (pagina’s, berichten of custom post types). In voorbeeld hieronder staan de pagina’s en categorieën ingesteld voor de sitemap.
Als je een van de tabs opent, kun je de sitemap aanpassen:
Type: hiermee selecteer je of je een post type of een taxonomie wilt weergeven.
Source: hier stel je in welke post type (pagina’s, berichten, portfolio etc) of taxonomie (tags, categorieën) je wilt instellen
Titel: Pas de titel aan die je wilt tonen boven de sitemap
Order by: geef aan op welke manier je de sitemap wilt ordenen
Order: stel in of je de sitemap oplopen of aflopend wilt instellen
Hierarchical view: hiermee bepaal je of je subcategorieën ook wilt tonen.
Als je verder naar beneden scrollt, vind je ook de optie om kolommen in te stellen voor het weergeven van de sitemap. Ook kun je instellen welke html tag je de sitemap wilt meegeven. Wil je niet dat de links gevolgd worden? Dan schakel je de ‘Add nofollow’ in.
Pagina’s uitsluiten in sitemap
Je kunt er ook voor kiezen om pagina’s uit te sluiten van je sitemap. Dit doe je via het tabje ‘Additional options’. Ook kun je afgeschermde pagina’s met één klik op de knop uitsluiten van je sitemap.
Stijl sitemap aanpassen
De weergave van de sitemap kun je ook aanpassen. Dit doe je via het tabblad ‘Stijl’. Je vind hier de onderstaande opties:
Indent: hiermee kun je de pagina’s laten inspringen
Padding: deze padding geldt voor de hele widget
Titel: pas de tekst opmaak van de titel aan
Lijst item: pas de tekst opmaak van de lijst items aan
Bullet: maak een keuze voor een bullet of schakel deze helemaal uit.