WordPress & Elementor kennisbank

De beste SEO plugin voor Elementor: Rank Math

Inhoud van dit artikel:

Wat is de beste SEO plugin voor Elementor? Als je al langer werkt met WordPress, dan ken je waarschijnlijk de meeste populaire SEO plugin Yoast. Maar er is een andere SEO plugin in opkomst, namelijk Rank Math! En onlangs brachten ze een update uit, waardoor je pagina, gebouwd met Elementor, nóg beter kunt optimaliseren.

Wat is Rank Math?

Toen ik in 2018 deze website ging opzetten, wilde ik goed inzetten op de vindbaarheid. Ik had (de gratis versie van) Yoast al geïnstalleerd, maar was benieuwd of er nog een andere goede SEO plugin voor Elementor was. In de Elementor community werd Rank Math door veel leden aanbevolen. Ik houd er wel van om nieuwe tools / plugins uit te proberen dus ik besloot een poging te wagen met Rank Math. De installatie ging super makkelijk. Ook kon ik al mijn gegevens van Yoast zo overzetten naar Rank Math. Ideaal.

SEO plugin Rank Math installeren

Als je werkt met Elementor en een SEO plugin, dan heb je misschien al ervaren hoe irritant het is om steeds te switchen tussen de Elementor editor (waarmee je de pagina bouwt) en de WordPress editor (waar je de zoektermen, titel, meta-description etc invoert). Dat is nu verleden tijd! Met Rank Math kun je dat gewoon doen in Elementor zelf.

Let op: maak altijd eerst een back-up voordat je de wijziging doorvoert.

1. Rank Math installeren

Om te beginnen installeer je Rank Math via de WordPress plugin repository. Ik ga er even vanuit dat Elementor al geïnstalleerd is op je website.

2. Migreren met andere SEO plugin

Gebruik je al een SEO plugin voor Elementor zoals Yoast? Geen probleem. Met een one-click migratie wizard kun je deze migreren met Rank Math. Zo verlies je geen belangrijke data. Ook eventuele redirects die je hebt ingesteld via de Redirection plugin kun je meenemen.

Let op: na installatie van Rank Math, moet je wel ALLE pagina’s / blogartikelen updaten om de ‘nieuwe’ scores te bekijken. Bij een grote website komt hier dus wel wat werk bij kijken.

Overstappen van Yoast naar Rank Math

3. Bewerk een pagina met Elementor

In het Elementor panel zie je nu linksboven een nieuwe tab ‘SEO’.

SEO plugin Elementor Rank Math

Wat kun je met Rank Math en Elementor?

1) Een aangepaste meta titel en beschrijving toevoegen

Waar het voorheen nog niet mogelijk was om aangepaste titels en beschrijvingen te maken, zonder de Elementor editor te verlaten kan dit nu wel met Rank Math. Zo kun je direct een focus zoekwoord invoeren, snippet bewerken en ook aangeven of de pagina pillar content is of niet. Als je klikt op ‘Edit snippet’ verschijnt een popup waarmee je eenvoudig als deze zaken kunt aanpassen.

2) Titel en beschrijving voor sociale media

Zoals je gewend bent met SEO plugins, kun je ook de titel en beschrijving voor sociale media aanpassen. Hiervoor gebruik je het tabje ‘Social’ wanneer je klikt op ‘Edit snippet’. Overigens kun je hiervoor ook op het deelicoontje bovenin klikken.

seo plugin voor elementor rank math sociale media titel aanpassen

3) Slimme suggesties voor het verbeteren van je content

Een SEO plugin geeft altijd suggesties voor het verbeteren van je content. Denk aan het toevoegen van het focus zoekwoord in subtitels en in de alt van je afbeeldingen, de lengte van je url en tekst, het gebruik van uitgaande links etc. Deze vind je met Rank Math ook allemaal overzichtelijk in het Elementor panel:

seo plugin elementor rank math additional

4) Gestructureerde data (schema markup) toevoegen aan je pagina

Als je bezig bent met SEO dan weet je dat het belangrijk is om schema markup te gebruiken. Hiermee geef je aan om wat voor type content het gaat. In Rank Math kun je kiezen uit 13 verschillende types content.

Rank Math Elementor rich Snippets

Geavanceerde instellingen

Tot slot heb je nog een aantal geavanceerde instellingen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven of je een artikel wilt indexeren of niet, een nofollow toevoegen, canonieke url instellen of het artikel redirecten naar een nieuwe url.

rank-math-elementor-geavanceerde instellingen

Blogartikelen optimaliseren voor SEO

Oke, deze verbeteringen zijn echt super handig als je (landings)pagina vormgeeft met Elementor. Maar, wij adviseren nog altijd om voor blog- en nieuwsartikelen gewoon de WordPress editor te gebruiken. Voor de lay-out van het blog template kun je met de Theme Builder van Elementor Pro namelijk een single template maken, waarin je de content uit je WordPress editor kunt inladen. Blogartikelen kun je dus gewoon ouderwets optimaliseren via de WordPress editor.

Resultaten met Rank Math

Of je met Rank Math nu betere resultaten behaalt dan met Yoast, durf ik niet te zeggen. Het is wel zo dat Rank Math meer mogelijkheden biedt dan de gratis versie van Yoast. Als je de gratis versie van Yoast gebruikt, zou je dus zeker kunnen overwegen om over te stappen op Rank Math. De verschillen lees je in dit artikel.

Hieronder zie je de organische groei op www.www.sijweb.nl. Uiteraard zijn er altijd meerdere factoren die bijdragen aan een goede vindbaarheid. Zo heb ik meer blogartikelen gepubliceerd en helpt ook de populariteit van Elementor bij de vindbaarheid van mijn website. Rank Math heeft het in ieder geval makkelijk gemaakt om mijn blogartikelen en webpagina’s te optimaliseren en ik kan de plugin dan ook van harte aanbevelen!

seo plugin elementor rank math elementor

Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Eigenaar SIJ Web | WordPress & Elementor Specialist
Website Strateeg | Marketing Manager in de IT

Ook bloggen op
SIJ Web?
Vergroot je zichtbaarheid en meld je aan als partner!

Populaire plugins

4/5
5/5
4.5/5
Meer doen met Elementor?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
No worries. Ik ga je niet spammen. Je ontvangt max. 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Ook interessant voor jou

De 8 voordelen van Elementor Pro voor marketeers

Contactformulier beveiligen tegen spam met Elementor

Nieuwsbrief inschrijfformulier in WordPress koppelen aan mailingtool

4 reacties

 1. Beste Sanne,
  Goed en duidelijk artikel. Ik heb Yoast en kwam Rank Math tegen in een boek, als een advies plugin.
  Kan ik Rank Math installeren zonder elementor of geeft dit veel problemen?

  Mijn website is gedeeltijk door mij gebouwd met hulp van een kennis.
  Mijn angst is als ik de update doe zoals jij aangeeft dat ik veel kwijt ben, of anders staat dan dat ik zou willen.

  Kan installeren kwaad ?

  Met vriendelijke groet,
  Pieter de Kramer

  1. Hoi Pieter,

   Ik heb alleen met Rank Math gewerkt in combinatie met Elementor. Maar in principe zou het niet uit moeten maken of je Elementor gebruikt of niet. De plugin is gewoon goed compatible met Elementor.

   Als je overgaat op Rank Math, kun je alle data van Yoast overnemen. Dus in principe gaat er niets verloren. Voordat je dit doet, maak altijd eerst een back-up. Mocht er toch iets misgaan, kun je altijd nog terug.

   Succes!

 2. Hi Sanne,

  Ik overweeg over te stappen van Yoast naar Rank Math, maar ben benieuwd naar jouw ervaring i.c.m. Pods? Ik zie dat Rank Math compatibel is met ACF, maar over Pods vind ik niet terug. Alvast bedankt voor het delen van jouw ervaring!

  1. Hoi Kevin,

   Rank Math ik verwacht dat Rank Math ook gewoon werkt met Pods, werk zelf met CPT UI dus kan het niet met zekerheid zeggen. Je zou de vraag even bij Rank Math zelf kunnen stellen.

   Groet,

   Sanne

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.