WPBakery (voorheen Visual Composer) biedt enorm veel opties. Als websitebouwer vind ik dit persoonlijk erg prettig omdat ik hiermee kan maken wat ik maar wil. Maar voor de eindgebruiker merk ik dat het niet altijd even prettig is; ze zien door de bomen het bos niet meer. Of ze gaan zelf aanpassingen maken waardoor de pagina er opeens anders uit ziet en de website een beetje een rommeltje wordt. Dat kun je dus allemaal voorkomen met de Role Manager van WPBakery. Daarmee kun je namelijk per WordPress gebruikersrol de toegang tot opties en features van WPBakery beperken. Hoe doe je dat?
Ga naar WP Bakery Page Builder –> Role Manager
Je ziet hier een overzicht van alle WordPress gebruikersrollen. Als je deze uitklapt verschijnen er een aantal opties. We nemen ze allemaal even door.
-
Post type
Hier kun je instellen voor welke Post types je WPBakery wilt machtigen. Ik gebruik bijvoorbeeld zelden WPBakery voor ‘Berichten’ of ‘Testimonials’, omdat de standaard opmaakopties hiervoor vaak prima voldoen. Als je niet wilt dat je klant toegang heeft tot WPBakery kun je deze hier ook helemaal uitschakelen voor alle pagina’s.
-
Backend & Frontend editor
Als je je klant toegang geeft tot WPBakery dan kun je ook nog aangeven of de klant gebruik mag maken van de Backend editor en Frontend editor. Als een klant bijvoorbeeld alleen maar hier en daar wat teksten moet aanpassen zou toegang tot de Frontend editor voldoende zijn.
-
Page settings
Hiermee kun je aangepaste CSS toepassen voor de pagina. In de meeste gevallen maakt de klant hier geen gebruik van. Deze zet ik dus eigenlijk altijd uit.
-
Templates
Hiermee kun je de klant toegang geven tot de templates die je hebt opgeslagen. Maar je kunt ook instellen dat de klant zelf geen templates kan opslaan. Als je klant vaak zelf nieuwe pagina’s moet aanmaken (bijvoorbeeld een nieuw portfolio item waarvoor je een bepaald template hebt gemaakt), dan is het handig dat ze toegang hebben tot de templates.
-
Elements
WPBakery biedt enorm veel content elementen, die je niet allemaal gebruikt. Je kunt hier per content element aangeven of de gebruiker deze mag gebruiken of niet. Dit maakt het gebruik van content elementen een stuk overzichtelijker. Ook kun je instellen dat de gebruiker alleen de content elementen mag wijzigen en dus geen nieuwe kan toevoegen.
-
Grid builder
Met de grid builder kun je zelf grids maken voor het laden van berichten, portfolio items of andere custom post types. Meestal heb je deze al ingesteld bij oplevering van de website en hoeft de klant hier niks mee. Ik disable deze functie dus bijna altijd.
-
Element presets
Hiermee kun je de gebruiker toegang geven tot de voorinstellingen van content elementen. Het voordeel van het gebruik van presets is dat je ervoor kunt zorgen dat de content elementen er op alle pagina’s hetzelfde uitzien, zonder dat je hiervoor steeds opnieuw alle opties moet instellen. Als je je klant toegang geeft tot de content elementen, dan zou ik ze ook zeker toegang geven tot de presets.
-
Drag and drop
Met de drag and drop kun je content elementen verplaatsen op de webpagina. Handig als je een template aan het maken bent. Sta je toe dat je klant zelf templates kan maken? Dan zou ik deze functie ook gewoon inschakelen.