WordPress & Elementor kennisbank

Nadelen Elementor: zijn die er wel?

Inhoud van dit artikel:

Wat zijn de nadelen Elementor? Wij bouwen tegenwoordig alle website met Elementor (Pro). En, elke tool heeft zo zijn nadelen. Ook Elementor (hoewel deze lang niet opwegen tegen de voordelen). In dit artikelen een paar nadelen Elementor:

1. Je betaalt voor de Pro versie

Om eerlijk te zijn, vinden wij dit niet echt een nadeel. Maar we kunnen ons voorstellen dat je hier wel zo over denkt. Voor een schamele 49 dollar heb je een Elementor licentie voor één website. Wat ons betreft is de plugin wel meer waard dan dat. Wil je niet betalen voor goede WordPress plugins? Dan zit je vast aan de gratis versie. En ja.. die heeft een aantal beperkingen. Wij werken eigenlijk nooit meer met de gratis versie.

Kosten Elementor Pro licenties

2. Standaard styling en kleuren instellingen beperkt

Elementor biedt de mogelijkheid om standaard kleuren en fonts in te stellen. Maar, meestal is dat niet voldoende als je een website aan het bouwen bent. Ik vind het bijvoorbeeld prettig dat ik ook de styling van de headings apart kan instellen. Ook geef ik blogartikelen wel eens een ander body font mee. Dat doen we nu allemaal via het gratisthema OceanWP waar we veel mee werken.

Op zich is dit overigens niet echt een nadeel van Elementor te noemen; een thema heb je altijd nodig gehad voor je WordPress website. Niet zo gek dus, dat je ook met Elementor nog niet zonder kunt. Hoewel ze hard op weg zijn om thema’s te ‘vervangen’. Zo brachten ze zelf dit jaar het thema Hello uit, die écht alleen de basis functionaliteiten biedt (uploaden logo en favicon). De rest regel je met Elementor.

nadelen elementor geen fonts instellen voor headings

Lees ook: welke thema’s werken goed met Elementor?

3. Ontbrekende opties bepaalde widgets

Bij sommige widgets mis je soms bepaalde opties. Zo wacht ik al heel lang op de mogelijkheid om een filter toe te voegen bij de blogartikelen. Een ander ding wat ik mis; het automatisch plaatsen van testimonials (uit CPT) in een slider. Deze optie zie je bijvoorbeeld wel bij veel thema’s die gebouwd zijn met WPBakery. Daarnaast kan het zijn dat je misschien nog meer mogelijkheden mist als je gewend bent aan het werken met andere page builders. Maar persoonlijk vind ik de meeste niet onoverkomelijk. Bovendien zijn er wel meer dan genoeg Elementor add-ons waarmee je dit wel kunt realiseren.

4. Steeds meer add-ons beschikbaar

Dit is zowel positief als negatief. Ik hou zelf nog wel van een beetje van experimenteren met Elementor add-ons. Hoewel we van de meeste add-ons wel een licentie hebben, is het soms moeilijk het overzicht te houden en alle add-ons uit elkaar te houden. Ons advies: installeer alleen de add-ons die je écht nodig hebt.

5. Eenmaal gebouwd met Elementor…

…en je kunt niet meer terug naar een andere page builder. Maar dit geldt eigenlijk voor alle page builders. Dus dit is niet perse een nadeel Elementor.

Meer voordelen dan nadelen Elementor

Zoals ik in de intro al aangaf: Elementor heeft nauwelijks nadelen. Elementor is op dit moment met 3+ miljoen actieve installaties de meest populaire page builder voor WordPress van dit moment. Daarnaast hebben ze meer dan 3500 vijf sterren beoordelingen op WordPress. Dus.. zoek niet langer naar de nadelen, maar gewoon installeren die hap! 🙂

Tip: lees ook onze Review Elementor

Ook interessant voor jou

Table of Content verbergen als er geen headings in het artikel staan

Elementor loop builder: 10 praktische voorbeelden

Container widget Elementor (2023): de voor- en nadelen op een rij

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.