WordPress & Elementor kennisbank

Minder WordPress plugins? Deze 15 plugins vervang je met Elementor Pro

Inhoud van dit artikel:

Wil je minder wordpress plugins op je site gebruiken? Veel plugins op een site kunnen voor aardig wat problemen zorgen. Ze zijn slecht voor de laadtijd van je website, kunnen voor conflicten zorgen met andere plugins en plugins maken je website kwetsbaarder om gehackt te worden. Hoe minder WordPress plugins, hoe beter dus! Als je werkt met Elementor Pro kun je heleboel plugins vervangen. Voor veel relatief eenvoudige websites, is het zelfs de enige plugin die ik gebruik. Elementor lijkt hard op weg te zijn naar ‘The only plugin you need for WordPress‘. Maar zover is het natuurlijk nog lang niet. In dit artikel alvast een aantal plugins die zo de prullenbak in kunnen als je werkt met Elementor Pro:

1) Popup plugins

Er zijn ik weet niet hoeveel popup plugins die je kunt gebruiken voor je website. Gratis en betaalde versies. Dankzij de popup feature van Elementor heb je deze niet meer nodig. Hiermee maak je in no-time professionele popups. Van fullscreen popups, tot slide-ins, fly-ins en hello bars. Ook kun je de popup feature bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van een megamenu.

Klein nadeel: het is (nog) niet mogelijk om statistieken bij te houden. Zo maak je popups met Elementor

Classic popup Elementor
Classic popup
slide-in popup elementor
Slide-in popup

2) Plugins voor (simpele) formulieren

Heb je gewoon standaard contactformulier op je website? Dan kun je heel goed de forms widget van Elementor gebruiken. Werkt super eenvoudig en biedt ook nog eens de mogelijkheid om je formulieren te koppelen aan je mailingtool. Ideaal dus. Ook kun je multi-step formulieren maken met Elementor. Voor de wat meer geavanceerde formulieren, bijvoorbeeld voor het toevoegen van betalingen met iDeal of het instellen van display conditions, kun je het beste met een premium formulieren plugin werken zoals Gravity forms.

contactformulier maken wordpress website

3) Social media deelknoppen

Deelknoppen toevoegen aan je website? Dit kun je gewoon doen met de ‘Share buttons’ van Elementor. Zo voeg je eenvoudig aan alle pagina’s of templates de deelknoppen toe.

4) Contact knoppen (WhatsApp, email, bellen)

Wil je verschillende contactknoppen op je website? Dat kun je instellen met de Action links van Elementor Pro. Maak bijvoorbeeld een WhatsApp knop of stel een belknop in.

whatsapp button op je website met elementor

5) Google maps

Gebruik je nog een plugin om een kaart te tonen op je website? Niet meer nodig! Met Google maps widget van Elementor kun je eenvoudig een kaart toevoegen en je locatie daarop weergeven.

Google maps widget Elementor

Wil je meerdere locaties tonen? Dan heb je nog een Elementor add-on nodig. JetElements heeft een Google Maps widget waarmee je meerdere locaties kunt toevoegen aan Google Maps.

6) Onderhoudsmodus plugins

Is je website nog in ontwikkeling? Of wil je deze tijdelijk offline zetten voor onderhoud? Dan kun je hiervoor ook Elementor gebruiken. Met de onderhoudsmodus van Elementor zet je je website tijdelijk offline. Ook biedt Elementor standaard templates die je kunt gebruiken voor de onderhoudsmodus.

7) Slider plugin

Een slider is bijna een standaard element geworden op de homepage van veel websites. Elementor Pro heeft een slides widget die je kunt gebruiken waarmee je (eenvoudige) slides kunt maken.

Tekst over afbeelding plaatsen met een slider elementor

8) Video plugins

Een (YouTube) video insluiten op je website en stijlen? Dat kan gewoon met de video widget van Elementor. Hiermee kun je bijvoorbeeld ook een start- en eindtijd instellen, een image overlay instellen of het geluid dempen. Super handig!

Video popup in wordpress met elementor maken

9) Current date en time plugins

Wil je de current date en / of time toevoegen aan je website? Bijvoorbeeld in de footer? Dan kun je gebruik maken van dynamische content van Elementor. Zo hoef je bijvoorbeeld nooit meer handmatig het jaartal in de footer aan te passen. Geen extra plugin (meer) voor nodig.

10) reCAPTCHA plugin

Je contactformulieren op de website beveiligen tegen spam? Geen probleem met Elementor Pro. Elementor biedt namelijk de mogelijkheid om reCAPTCHA (v3) toe te voegen aan je contactformulieren.

Recaptcha toevoegen elementor formulieren

11) Zoekfunctie

Met Elementor Pro kun je een zoekfunctie toevoegen aan elke gewenste pagina, waarbij je ook kunt kiezen uit verschillende stijlen. Erg handig!

12) Fotogalerij

Wil je een portfolio mooi tonen op de website? Of op een aantrekkelijke manier productfoto’s presenteren? In Elementor Pro vind je de Gallery widget. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende layouts (grid, masonry en justified) en de styling compleet naar wens aanpassen. Geen extra plugin meer voor nodig dus! Check hier hoe de galerij widget werkt.

fotogalerij toevoegen wordpress met elementor pro

13) Table of contents widget

Deze lijst blijft zich maar uitbreiden: sinds kort heeft Elementor Pro ook een table of contents widget, waarmee je jouw websitebezoekers eenvoudig een overzicht kunt geven van de content op de pagina. Ook kan de bezoeker sneller navigeren naar het juiste content gedeelte én het is goed voor je vindbaarheid in Google. Gebruikte je hiervoor een andere plugin? Dan kan deze dus ook in de prullenbak!

14) Submissions voor Elementor formulieren

Als je al langer werkt met Elementor, weet je dat je altijd een extra plugin nodig had voor het opslaan van de inzendingen van contactformulieren. Maar sinds maart 2021 kun je de inzendingen nu ook opslaan in Elementor zelf. Dat is dus weer een plugin die eruit kan!

15) Codes toevoegen in de header

Moet je wel eens bepaalde codes toevoegen in de header? Denk bijvoorbeeld aan Google tag manager, een Facebook code of andere trackingcode. Dit kan je ook in Elementor doen.

Minder wordpress plugins google analytics code

Niet alleen minder WordPress plugins

Naast dat je minder WordPress plugins nodig hebt als je werkt met Elementor Pro, heb je eigenlijk ook geen thema meer nodig. Je kunt namelijk alles instellen in Elementor en maakt het thema dus ook volledig met de page builder.

Nog geen Elementor website?

Heb je nog geen Elementor website? Dan is het wellicht interessant om uit te laten zoeken wat de kosten zijn om je website om te laten bouwen naar Elementor. Vraag dan een prijsindicatie bij ons aan.

Ook interessant voor jou

Elementor loop builder: 10 praktische voorbeelden

Inzendingen Elementor formulier opslaan in WordPress

Multi-step formulier maken in WordPress met Elementor

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.