Layout zoekresultaten aanpassen WordPress met Elementor

Inhoud van dit artikel:

De layout van de zoekresultaten aanpassen in WordPress? Dit is handig wanneer je gebruik maakt van een zoekfunctie op je website. De layout van de zoekresultaten wordt bepaald door het thema dat je gebruikt. Soms kun je via de thema instellingen aanpassingen doen in de layout van de zoekresultaten, maar meestal komt hier kennis van coderen bij kijken. Met de Theme Builder van Elementor Pro heb je geen kennis van code nodig en pas je in een handomdraai de layout van de zoekresultatenpagina aan. Zo doe je dat!

Stap 1: Een nieuwe archiefpagina maken

De zoekresultatenpagina is een zogenoemde ‘Archiefpagina‘ waarop de resultaten worden weergegeven. Als je deze wilt aanpassen maak je een nieuwe archiefpagina aan in de Theme Builder van Elementor.

Ga naar Elementor -> Theme Builder -> Nieuwe toevoegen.

Kies vervolgens bij type voor ‘Archive’. Geef de archiefpagina de naam ‘Zoekresultaten’.

Stap 2: Layout zoekresultaten aanpassen

Elementor toont je direct templates die je kunt gebruiken voor de layout van de zoekresultaten. Als je deze niet wilt gebruiken, kun je dit gewoon wegklikken.

Dynamische widgets

In het Elementor zie je direct bovenaan de dynamisch widgets die je kunt gebruiken om de content weer te geven op de resultatenpagina:

Archief titel:

Geeft de titel weer waar de bezoeker op heeft gezocht. Bijvoorbeeld ‘De zoekresultaten voor <zoekterm>’. Het kan zijn dat je even in je thema opties moet duiken om de tekst te vertalen. Vaak staat dit standaard op ‘Search results for’. (In OceanWP vind je deze optie onder Algemene opties –> Paginatitel (even scrollen)).

Archief posts:

Hiermee geef je de zoekresultaten weer. Deze widget werkt hetzelfde als ‘Posts’, alleen laadt deze widget enkel de berichten die relevant zijn voor de zoekopdracht. Je kunt de weergave naar wens stijlen, op dezelfde manier als dat je blogartikelen inlaadt op een pagina.

‘Geen zoekresultaten gevonden’ vertalen

Vergeet niet om nog even naar het tabje ‘Advanced’ te gaan. Hier staat de standaardtekst die wordt getoond als er geen zoekresultaten zijn. Deze staat is in het Engels en moet je dus nog vertalen naar het Nederlands.

Author box:

De author box is voor het aanpassen van de zoekresultatenpagina niet belangrijk. Deze gebruik je bijvoorbeeld als je de auteur archiefpagina wilt aanpassen. 

Stap 3: Zoekresultaten pagina publiceren

Ben je klaar met het aanpassen van de layout? Dan kun je de pagina publiceren. Klik onderin op de knop ‘Publiceren’. Een nieuw scherm ‘Where Do You Want to Display Your Archive?’ opent. Selecteer hier ‘Search results’. Sla vervolgens de condities op. Je zoekresultatenpagina is nu aangepast.

Deze vind je misschien ook interessant:

De 8 voordelen van Elementor Pro voor marketeers

Toen ik als marketing- en communicatie professional werkte, bestond ongeveer 75% van mijn tijd uit het aanpassen of toevoegen van pagina’s, call-to-actions of hyperlinks in...

Menu instellen Elementor in 4 simpele stappen

Met Elementor Pro kun je eenvoudig een menu instellen in je header, footer of sidebar. In dit artikelen leggen we je stap voor stap uit...

Header aanpassen voor mobiel met Elementor

Tegenwoordig is het belangrijk dat je website voor alle apparaten toegankelijk is. Dit betekent ook dat je de header goed moet instellen voor mobiele gebruikers....