WordPress & Elementor kennisbank

Layout zoekresultaten aanpassen WordPress met Elementor

Inhoud van dit artikel:

De layout van de zoekresultaten aanpassen in WordPress? Dit is handig wanneer je gebruik maakt van een zoekfunctie op je website. De layout van de zoekresultaten wordt bepaald door het thema dat je gebruikt. Soms kun je via de thema instellingen aanpassingen doen in de layout van de zoekresultaten, maar meestal komt hier kennis van coderen bij kijken. Met de Theme Builder van Elementor Pro heb je geen kennis van code nodig en pas je in een handomdraai de layout van de zoekresultatenpagina aan. Zo doe je dat!

Stap 1: Een nieuwe archiefpagina maken

De zoekresultatenpagina is een zogenoemde ‘Archiefpagina‘ waarop de resultaten worden weergegeven. Als je deze wilt aanpassen maak je een nieuwe archiefpagina aan in de Theme Builder van Elementor.

Ga naar Elementor -> Theme Builder -> Nieuwe toevoegen.

Kies vervolgens bij type voor ‘Archive’. Geef de archiefpagina de naam ‘Zoekresultaten’.

Stap 2: Layout zoekresultaten aanpassen

Elementor toont je direct templates die je kunt gebruiken voor de layout van de zoekresultaten. Als je deze niet wilt gebruiken, kun je dit gewoon wegklikken.

Dynamische widgets

In het Elementor zie je direct bovenaan de dynamisch widgets die je kunt gebruiken om de content weer te geven op de resultatenpagina:

Archief titel:

Geeft de titel weer waar de bezoeker op heeft gezocht. Bijvoorbeeld ‘De zoekresultaten voor <zoekterm>’. Het kan zijn dat je even in je thema opties moet duiken om de tekst te vertalen. Vaak staat dit standaard op ‘Search results for’. (In OceanWP vind je deze optie onder Algemene opties –> Paginatitel (even scrollen)).

Archief posts:

Hiermee geef je de zoekresultaten weer. Deze widget werkt hetzelfde als ‘Posts’, alleen laadt deze widget enkel de berichten die relevant zijn voor de zoekopdracht. Je kunt de weergave naar wens stijlen, op dezelfde manier als dat je blogartikelen inlaadt op een pagina.

‘Geen zoekresultaten gevonden’ vertalen

Vergeet niet om nog even naar het tabje ‘Advanced’ te gaan. Hier staat de standaardtekst die wordt getoond als er geen zoekresultaten zijn. Deze staat is in het Engels en moet je dus nog vertalen naar het Nederlands.

Author box:

De author box is voor het aanpassen van de zoekresultatenpagina niet belangrijk. Deze gebruik je bijvoorbeeld als je de auteur archiefpagina wilt aanpassen. 

Stap 3: Zoekresultaten pagina publiceren

Ben je klaar met het aanpassen van de layout? Dan kun je de pagina publiceren. Klik onderin op de knop ‘Publiceren’. Een nieuw scherm ‘Where Do You Want to Display Your Archive?’ opent. Selecteer hier ‘Search results’. Sla vervolgens de condities op. Je zoekresultatenpagina is nu aangepast.

Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Eigenaar SIJ Web | WordPress & Elementor Specialist
Website Strateeg | Marketing Manager in de IT

Ook bloggen op
SIJ Web?
Vergroot je zichtbaarheid en meld je aan als partner!

Populaire plugins

4/5
5/5
4.5/5
Meer doen met Elementor?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
No worries. Ik ga je niet spammen. Je ontvangt max. 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Ook interessant voor jou

Elementor loop builder: 10 praktische voorbeelden

Transparante header WordPress maken met Elementor

De 8 voordelen van Elementor Pro voor marketeers

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.