Layout categorie pagina aanpassen met Elementor

Inhoud van dit artikel:

Wil je de layout van een categorie pagina aanpassen? Bijvoorbeeld in WooCommerce of voor de categorieën of tags die je gebruikt op je blogpagina? Met de Theme Builder van Elementor Pro kun je eenvoudig de layout aanpassen van categorie pagina’s met behulp van archief templates. In dit artikel leg ik je uit hoe je dit doet.

1) Ga naar Elementor -> Theme Builder

Themebuilder elementor openen

2) Klik op ‘Nieuwe toevoegen’ en kies voor ‘Archief’

3) Preview instellen

Voordat je de pagina gaat opmaken, is het handig om eerst de preview instellingen goed te zetten. Op die manier kun je direct zien hoe de categorie pagina eruit komt te zien. In dit voorbeeld laden we de categorie ‘Elementor’ die we gebruiken voor onze blogartikelen.

  • Ga naar Instellingen (klik linksonderin op het tandwiel) en ga naar ‘Preview settings’. 
  • Klik vervolgens op Apply & Preview

Vervolgens opent een scherm waarbij je al een layout kunt kiezen. Deze kun je eventueel wegklikken als je zelf de layout wilt maken.

4) Archief widgets toevoegen

In principe kun je alle Elementor widgets gebruiken om de lay-out van de categorie pagina aan te passen. Maar de belangrijkste drie dynamische widgets vind je bovenaan:

  • Archive Title: plaatst de titel van het archief.
  • Archive posts: toont automatisch alle berichten in die categorie
  • Author box: toon automatisch de auteur van de categorie.

5) Archief beschrijving toevoegen

Als je een beschrijving hebt gegeven aan de categorieën, dan kun je deze ook hier inladen. Eigenlijk zou deze ook tussen de ‘archief widgets’ moeten staan, maar dit is helaas nog niet het geval. Je moet dus even op een andere manier te werk gaan:

  • Voeg de Tekstbewerker widget toe

Tekstbewerker widget

  • Klik op ‘Dynamische content’

  • Kies voor ‘Archive description’

6) Template publiceren

Als je klaar bent met het opmaken van de archiefpagina, stel je de display condities in. Hiermee kun je aangeven voor welke archiefpagina deze layout gebruikt moet worden.

condities instellen in elementor

In ons voorbeeld willen we het template gebruiken voor categorieën van de blogartikelen. We kiezen dus voor ‘Berichten Archive’ -> ‘Categorieën’

Publiceer vervolgens het template. Je hebt nu een aangepaste lay-out gemaakt voor een categorie pagina.

Verschillende lay-outs per categorie

Wil je de lay-outs per categorie instellen of aanpassen? Dan maak je meerdere categorie archiefpagina’s aan. Deze publiceer je dan alleen in de specifieke categorie waarvoor je de lay-out wilt gebruike.

Deze vind je misschien ook interessant:

Meerdere headers in WordPress maken met Elementor

Meerdere headers in WordPress gebruiken? Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je op je blogpagina een ander of extra menu wilt tonen. Ook maken wij

WordPress zonder thema gebruiken? Werk met Elementor Pro!

WordPress zonder thema gebruiken is (nog) niet mogelijk. Maar er is wel een goed alternatief waardoor je minder afhankelijk bent van een thema. De page

Elementor & WooCommerce: Wat kun je ermee? 5 voordelen!

Een webshop bouwen met Elementor en WooCommerce, hoe werkt dat precies? Waarvoor kun je Elementor Pro gebruiken om je webshop in te richten? In dit