Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het geklooi met een header aanpassen in WordPress. Hoewel de meeste (betaalde) thema’s wel veel opties bieden, ben je er altijd langer mee bezig dan je eigenlijk wilt. Heb je het eindelijk voor elkaar dat ie mooi wordt getoond op desktop, blijkt de mobiele versie een ramp te zijn. Het logo is of te groot of te klein, het menu staat niet mooi uitgelijnd of het menu is gewoon niet geschikt voor mobiel. Of je wilt gewoon de (hover)kleuren eenvoudig kunnen aanpassen. Kortom, als je zelf een website aan het bouwen bent, loopt je nogal eens tegen wat dingen aan.
Met Elementor Pro zijn al deze frustraties verleden tijd. Je header aanpassen in WordPress met Elementor is namelijk heel eenvoudig met de Theme Builder en biedt bovendien ook nog eens veel mogelijkheden. (let op: dit kan alleen met Elementor Pro en dus niet met de gratis versie). In dit artikel neem ik stap voor stap met je door hoe je een header aanpast in WordPress met behulp van Elementor.
Tip: Lees ook hoe je de footer instelt met Elementor
Stap 1: Een menu aanmaken
Begin met het aanmaken van een menu. Dit kun je gewoon doen in je WordPress omgeving, zoals je gewend bent (via Weergave → Menu’s). Of misschien heb je al een menu. Dan kun je deze stap overslaan. Start je net met de bouw van je websites? Dan is het handig om alvast de pagina’s die je wilt toevoegen aan het menu klaar te zetten onder ‘pagina’s’.
Stap 2: Logo uploaden in je thema
Als het goed is biedt het thema dat je gebruikt de mogelijkheid om een logo te uploaden. Kijk hiervoor bijvoorbeeld in de customizer. Sinds Elementor 3.0 kun je het logo nu ook uploaden in Elementor onder Site Instellingen:
Als je dit al hebt gedaan kun je deze optie overslaan. Lukt het niet? Dan kun je ook verder gaan naar stap 3.
Stap 3: de header aanmaken in Elementor
Navigeer in je WordPress menu naar ‘Templates → Theme builder’.
Klik op ‘Nieuwe toevoegen’
Kies voor het template ‘Header’ en vul een naam in. Bijvoorbeeld ‘Header’.
Je krijgt nu templates te zien van Elementor die je zo kunt gebruiken. Als dit de eerste keer is dat je met Elementor werkt, zou ik je adviseren om gebruik te maken van een template zodat je kunt zien hoe het werkt.
Kies een template die je aanspreekt en klik op ‘invoegen’
Header elementen
De header bestaat doorgaans uit verschillende Elementen. De meest voorkomende elementen:
-
Het logo
Als je deze hebt geüpload bij je thema-opties of in Elementor bij Site Instellingen, zie je deze hier automatisch staan. Heb je dit niet gedaan, dan zie je een afbeelding ‘Site logo’. Dit komt doordat de widget ‘Site logo’ hier is geplaatst.
Als je de optie voor het uploaden van een logo niet kunt vinden in je thema, kun je deze widget er ook uitgooien en de afbeelding widget toevoegen. Plaats hierin je logo en vergeet niet om een link naar je homepage te plaatsen achter de afbeelding. Dit kun je doen door gebruik te maken van de dynamische tag. Klik hiervoor op het stapelicoontje rechts in het url veld en selecteer vervolgens ‘Site url’.
-
Het navigatiemenu
Het menu wat je hebt ingesteld wordt automatisch geladen. Heb je meerdere menu’s en wil je een ander menu tonen? Dan kun je dit eenvoudig aanpassen door deze widget te bewerken.
Menu opsplitsen
Heb je een groot menu? Dan is het wellicht handig om je menu op te splitsen, zodat je ze op verschillende plekken in de header kunt laden. Zoals hieronder in het voorbeeld hieronder. Hier hebben we op twee plekken in de header menu’s ingesteld. Op onze eigen site gebruiken we in de blogomgeving ook twee menu’s. Je kunt dus ook meerdere headers instellen voor je website.
- Social media iconen
Sommige websites kiezen ervoor om te linken naar hun social media kanalen in de header. Hiervoor kun je iconen gebruiken die beschikbaar zijn in de fontawesome bibliotheek (standaard gekoppeld in Elementor). Ik zou dit alleen doen als je hier ook actief op bent, anders heeft het weinig toegevoegde waarde.
- Contactgegevens
Indien gewenst kun je ook je contactgegevens in de header plaatsen. Bijvoorbeeld in de topbar (hiervoor dien je een extra sectie aan te maken, als deze er nog niet is).
- Zoekformulier
Bied je veel content aan op je website en wil je zoekgedrag van je bezoekers stimuleren? Dan kun je ervoor kiezen om ook een zoekformulier op je website te plaatsen.
Stap 4: de header aanpassen
De header aanpassen in WordPress met behulp van Elementor werkt eigenlijk op dezelfde manier als waarop je pagina’s vormgeeft met Elementor. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Met meerdere kolommen, secties etc. Alles wat je nu op deze pagina maakt, komt in je header te staan en is op iedere pagina te zien (afhankelijk van je publicatie condities, zie ook stap 6).
Het menu aanpassen
Onder tabje ‘stijl’ kun je meerdere aanpassingen doen in het menu:
- Kleuren aanpassen
- Hover animatie instellen
- Uitlijning instellen
- Lettertypes aanpassen
- Mobiele opties instellen
Probeer gewoon even het een en ander uit.
Het logo aanpassen
Net als een afbeelding kun je de grootte van de afbeelding aanpassen. Ga hiervoor naar het tabje ‘Stijl’. Overigens kun je een logo altijd het beste in het formaat uploaden waarin je hem ook op de website wilt tonen. Je header wordt namelijk op iedere pagina getoond en is daarmee een belangrijke factor in de laadtijd van je website. Als je een heel groot logo uploadt heeft dit dus effect op de laadtijd van je website.
Stap 5 (optioneel): Sticky header inschakelen
Als je wilt dat het menu in beeld blijft als mensen scrollen, kun je ervoor kiezen om de header ‘sticky’ te maken. Als je gebruikt maakt van een template van Elementor is dit waarschijnlijk al het geval.
Als je dit wilt instellen, doe je dit als volgt:
- Selecteer de sectie in de header die je sticky wilt maken
- Ga naar het tabblad Geavanceerd →Bewegingseffecten
Je kunt hier instellen of je de header sticky wilt maken boven of onderin je website (bovenin is het meest gebruikelijk). Bij de offset hoef je nu niets in te vullen. Je wilt dat de header aan de bovenkant van je website blijft ‘plakken’.
Stap 6: Condities instellen voor de header
Over het algemeen toon je een header op je hele website. Maar als je de header op bepaalde pagina’s liever niet toont, kan dit ook. Op je blogpagina wil je bijvoorbeeld een ander menu tonen dan op je productpagina’s. Een aantal klanten van ons heeft een webshop in de website zitten. Vaak maken we voor de webshop ook een aparte header (met winkelwagen, veelgestelde vragen etc).
Klik op ‘Publiceren’. Een nieuw scherm opent. Je kunt hier de publicatie condities instellen.
Publiceer de header. De header wordt nu op je website getoond. Zo eenvoudig is het dus om je header aan te passen met Elementor!
Header aanpassen in WordPress bij scrollen
Als er nog een klein minpuntje is aan header aanpassen in WordPress met Elementor, dan is het dat het nog niet mogelijk is om je header aan te passen bij het scrollen. Bij het scrollen wil je bijvoorbeeld dat óf de achtergrondkleur verandert of het logo kleiner wordt. Uiteraard zijn hier wel Elementor add-ons voor te vinden.
Houd je wel van een beetje klooien met css codes? Dan kun je daarvoor ook deze handleiding volgen.
Header ook aanpassen voor mobiel? Lees dan dit artikel!
Veel succes!
11 Responses
Hoi, ik heb precies gedaan wat hier staat, de header maken lukt. Maar als ik het publiceer is mijn hele voorpagina van de site veranderd en niet alleen de header ?
Hoi Willem,
Dat is inderdaad niet de bedoeling bij het instellen van een header. Je mag mij wel even mailen (sanne@sijweb.nl), dan kan ik even voor je kijken.
Groet,
Sanne
dag Sanne
k heb al veel geleerd van je site, dank je.
ik heb nog een vraag , maar voor jou vast een weet:
ik probeer op mijn website moeilijke woorden te vermijden, maar dat gaat niet altid.
nu zou ik willen, dat wanneer je een moeilijk woord op de site aantreft, je door erop te klikken een tekstballonnetje in beeld krijgt met daarin een omschrijving/definitie/uitleg van het woord.
weet jij zoiets kan? of misschien al bestaat?
Hoi Bert,
Fijn dat je wat aan mijn artikelen hebt!
Je hebt daarvoor een tooltip plugin nodig. Je kunt bijvoorbeeld WordPress tooltips gebruiken, maar er zijn ook andere tooltip plugins beschikbaar.
Er zijn ook wel Elementor addons voor Tooltips, maar die zijn meer gericht op widgets in plaats van specifieke woorden. Zie bijvoorbeeld de Tooltip van Crocoblock. Ook leuk, maar wellicht niet wat je zoekt.
Succes!
Hallo,
Ik heb net Elementor pro gedownload en wilde dus mijn huidige header vervangen door een nieuwe die ik gemaakt heb volgens jouw instructies hierboven. Dat lukt op zich prima maar als ik ‘publiceren’ zeg (en include the entire site) dan krijg ik op mijn homepagina enkel de header en al de rest is weg…
Ik ben dan vlug exclude the entire site gaan doen en dan heb ik terug mijn oude layout. Waar ben ik in de fout gegaan ?
alvast bedankt en groetjes,
Solange
Hoi Solange,
Weet je zeker dat je een header hebt ingesteld? Het klinkt namelijk alsof je een single template hebt ingesteld. Dit kun je checken door in de theme builder naar het tabje ‘Header’ te gaan.
Groetjes,
Sanne
Hoi Sanne,
Ik heb een logo met daaraan gekoppeld mijn homepage. Maar ook in de navigatie een tabje ‘home’. Dit is dus duplicate content. Kan ik het logo ook laten linken naar de homepagina? En hoe doe ik dat? I
Groetjes!
Hoi Sasja,
Als je de widget Site Logo toevoegt, linkt deze automatisch naar de homepage. Je moet dan wel het logo uploaden via het thema of de site instellingen in Elementor.
Als je alleen gebruik hebt gemaakt van een afbeelding, moet je hier een link aan toevoegen. Via het URL veld kun je op het dynamic content icoontje klikken en daar vervolgens ‘Site url’ selecteren.
Dat je de homepage ook in het menu hebt staan is niet raar hoor. En ook geen duplicate content, je hebt dan gewoon twee manieren waarop mensen naar de homepage kunnen navigeren. Voor bepaalde doelgroepen is dit gebruiksvriendelijker.
Succes!
Groetjes,
Sanne
Bedankt Sanne!
Hoi Sanne,
Toch nog een vraag. Ik heb de hele pagina in Elementor gekopieerd en deze staat dus onder het logo alszijnde homepage en op een HOMEpagina in de hoofdnavigatie. De widget Site Logo heb ik niet, en waar de koppeling van het logo naar de originele homepage zit kan ik niet vinden. Als Google dit niet als duplicate content ziet laat ik het zo, maar anders wil ik het wel aanpassen.
Hallo Sanne,
Bedankt voor al je artikelen. Altijd erg duidelijk en fijn. Ik had nog een vraagje over het Elementor menu in combinatie met het thema Astra. Mijn mobiele toggle menu loopt namelijk niet goed. Misschien heb ik iets verkeerd gedaan in mijn Astra instellingen.
Ik gebruik alleen Elementor. Welke checkboxes zou ik dan moeten aanvinken?
– Header uitschakelen
– Schakel mobiele header uit
– Titel uitschakelen
– Uitgelichte afbeelding uitschakelen
– Banner gebied uitschakelen
– Schakel footer uit’
Ik ben erg benieuwd. Ontzettend bedankt!
Monique