WordPress & Elementor kennisbank

Global secties maken met Elementor in 4 stappen

Inhoud van dit artikel:

Als je werkt met Elementor Pro, maak je misschien al dankbaar gebruik van de global widgets. Hiermee heb je de mogelijkheid om widgets op meerdere plekken op de website toe te voegen en hoef je deze maar op één plek aan te passen. Handig voor bijvoorbeeld contactgegevens, social media buttons of een logo carousel. Maar.. steeds vaker krijg ik de vraag of je dit ook global secties kunt maken met Elementor. En dat kan. Het werkt alleen net iets anders. Hoe je dat doet leg ik uit in dit artikel.

Het verschil tussen een widget en een sectie

Om te beginnen leg ik eerst het verschil uit tussen een sectie en een widget.

Widget = content element die je gebruikt om je website mee te bouwen. Deze vind je in je Elementor panel. Voorbeelden: Tekstblok, afbeelding, video, titel, tabs, etc.

Elementor widgets
Elementor widgets

Sectie = een blok gevuld met content elementen (widgets) die bij elkaar horen. Denk bijvoorbeeld aan een call-to-action blok.

contact block
Voorbeeld sectie: contact blok

Waarom global secties maken?

Waarom krijg ik deze vraag steeds vaker? Een widget opslaan als global is handig, maar als je meerdere elementen (lees:  widgets) bij elkaar wilt opslaan dan heb je hier niet zoveel aan. Denk maar eens aan een simpele titel als ‘Onze klanten’ boven een logo carousel widget. Als je deze widget opslaat, sla je alleen de carousel op. De titel moet je er dan steeds opnieuw bijzetten op iedere pagina. Heel onhandig dus.

Een sectie opslaan als global

Je kunt een sectie niet opslaan als global. Deze functie bestaat (nog) niet in Elementor Pro. Maar je kunt de sectie wel op een andere manier als global gebruiken. Volg deze stappen:

1. Sla de sectie op

Een sectie gebruiken als global

2. Ga naar de pagina waar je de sectie wilt importeren als global

3. Gebruik de ’template widget’

Voeg deze toe op de plek waar je de sectie wilt plaatsen.

Template widget elementor

4. Selecteer het template

Selecteer het template dat je zojuist hebt opgeslagen. De sectie wordt nu automatisch geladen op de pagina.

Template widget bewerken

De global secties bewerken vanaf één plek

Als je dit hebt gedaan, kun je deze sectie niet bewerken op de pagina waar je hem hebt toegevoegd (zoals met global widgets). In plaats daarvan ga je naar het opgeslagen template in je Elementor bibliotheek. Alle aanpassingen die je hier doorvoert worden automatisch getoond op alle pagina’s waar je het template hebt toegevoegd met de template widget. Hiermee heb je de sectie dus ook ‘global’ gemaakt.

Als je bent ingelogd in WordPress kun je altijd bovenaan de pagina zien welke templates / global secties je gebruikt op die pagina. Als je klikt op het template kun je deze ook eenvoudig vanuit daar bewerken.

Global secties maken elementor

Meerdere secties bij elkaar opslaan als global

Wil je meerdere secties bij elkaar opslaan als global? Dat kan ook. Maak hiervoor een nieuw Elementor template en sla deze hele template op. Voer vervolgens de stappen uit zoals hierboven beschreven.

Pagina opslaan als template

Call to actions toevoegen aan blogartikelen

Als je een call to action blok hebt opgeslagen, kun je deze ook toevoegen aan je blogartikelen. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Lees hiervoor het artikel call to action toevoegen aan blogartikelen.

Picture of Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Eigenaar SIJ Web | WordPress & Elementor Specialist
Website Strateeg | Marketing Manager in de IT

Ook bloggen op
SIJ Web?
Vergroot je zichtbaarheid en meld je aan als partner!

Populaire plugins

4/5
5/5
4.5/5
Meer doen met Elementor?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
No worries. Ik ga je niet spammen. Je ontvangt max. 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Ook interessant voor jou

Elementor loop builder: 10 praktische voorbeelden

Inzendingen Elementor formulier opslaan in WordPress

Call to actions toevoegen aan blogs met Elementor: 5 manieren

2 reacties

 1. Waar ik naar zoek: binnen een sectie wil ik bepaalde widgets niet mee laten wijzigen als ik de template aanpas. Deze “editable areas” kan je dan per pagina bewerken.
  Ofwel een hele paginatemplate maken met “editable areas”

  1. Hoi Eerens Dirk,

   Dan moet je een template maken waarbinnen je weer andere templates inlaadt (met de template widget). Dus voor de elementen die je niet wilt wijzigen maak je dan ook weer een apart template. Deze voeg je vervolgens weer toe aan het andere template. Een template binnen een template dus… Heb je daar iets aan?

   Groetjes,

   Sanne

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.