MENU

Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook

Footer maken in WordPress met Elementor in 4 stappen

Inhoud van dit artikel:

Een footer maken in WordPress kun je eenvoudig doen met de Theme Builder van Elementor Pro. Dit werkt op dezelfde manier als het maken van een header. In dit artikel leg ik je uit hoe je een footer instelt voor je website en hoe je deze kunt tonen (of juist niet) op bepaalde pagina’s.

Stap 1: Een template aanmaken

Navigeer in je WordPress menu naar ‘Templates → Theme builder’.

Themebuilder elementor openen

Klik op ‘Nieuwe toevoegen’

Kies voor het template ‘Footer’ en vul een naam in.

Stap 2: Een template kiezen of zelf een footer maken

Je krijgt nu de keuze uit een aantal templates die je kunt gebruiken en aanpassen. Kies er één uit of maak zelf je eigen footer.

Stap 3: De footer bewerken

In principe kun je alles in de footer zetten wat je maar wilt. Zo kun je bijvoorbeeld meerdere secties gebruiken, menu’s plaatsen, een inschrijfformulier voor de nieuwsbrief toevoegen, social media buttons plaatsen, sitemap toevoegen of contactgegevens. Ook zie je in je Elementor panel aan de linkerzijde een aantal standaard widgets die je kunt gebruiken:

Site logo:
Plaats het logo van je website

Site title:
Toont de titel van je website die je hebt ingevuld in WordPress onder ‘Instellingen’ –> ‘Algemeen’. 

Page title:
Toont de titel van de pagina waar de bezoeker zich op bevindt. Deze is dus op iedere pagina anders.

Nav menu: 
Hiermee kun je een menu die je hebt ingesteld in WordPress onder ‘Weergave’ –> ‘Menu’s’ plaatsen.

Search form:
Een zoekformulier waarmee bezoekers naar content op je website kunnen zoeken

Sitemap:
Geeft een sitemap (overzicht met alle pagina’s, categorieën, tags etc. op je website) weer. Je kunt hierbij kiezen tussen het weergeven van Post types of taxonomieën.

Breadcrumbs:
Geeft aan waar op de website de bezoekers zich bevindt. Bijvoorbeeld Home –> Diensten –> Websites.

Tip: voeg dynamisch jaartal + copyright teken in je footer

Stap 4: De footer publiceren

Ben je tevreden? Dan kun je hem publiceren. Dit doe je door linksonderin op de button ‘Publiceren’ te klikken. Vervolgens opent een nieuw scherm waarop je kunt instellen voor welke pagina’s je de footer wilt instellen. Het meest gebruikelijke is om de optie gewoon op ‘Entire website’ te laten staan.

Meer weten over de publicatie condities?

Footer uitsluiten voor bepaalde pagina’s

Maak je gebruik van landingspagina’s of wil je bijvoorbeeld in de webshop een andere footer? Dan kun je deze pagina’s hier ook uitsluiten. Klik hiervoor op ‘Add condition’ en selecteer dan ‘Exclude’. Voor het uitsluiten van losse pagina’s maak je gebruik van de optie ‘Singular’.

Meer handige tips ontvangen?

Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Sanne is eigenaar van SIJ Web. Ze ontwikkelt WordPress websites met Elementor en heeft een achtergrond in marketing- en communicatie.
Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Sanne is eigenaar van SIJ Web. Ze ontwikkelt WordPress websites met Elementor en heeft een achtergrond in marketing- en communicatie.

7 reacties

 1. Hi Sanne,

  Klopt het dat ik op elke pagina de header en Footer moet toevoegen en als ik iets wijzig hierin dat ik dit op elke pagina moet wijzigen?

  Heb een Footer template gemaakt, maar als ik hierin iets wijzig (bijv in de iconenlijst) dan wordt dit niet gewijzigd op de andere pagina’s. Ik moet dan de Footer verwijderen en opnieuw toevoegen. Nogal veel werk.

 2. Hoi Jelle,

  Nee, dat is inderdaad niet de bedoeling. Gebruik je Elementor Pro en heb je de Theme Builder gebruikt voor het maken van de footer? In de theme builder publiceer je de footer namelijk automatisch op alle pagina’s.

  Groetjes,

  Sanne

 3. Hi Sanne,

  Ja beide gebruik ik. Heb zojuist weer een fouter gemaakt via de Theme Builder. Moet ik daarna op elke pagina deze footer toevoegen, want ik zie nog geen veranderingen op de pagina’s.

  Bedankt voor je hulp.

 4. Heb je dan misschien de layout van de pagina op ‘Elementor canvas’ staan? (dan worden de header en footer uitgeschakeld). Zo ja, zet deze dan even op ‘standaard’ of ‘Elementor volledige breedte’

 5. YES!! Dat was het. Ik had het op ‘Elementor canvas’ staan.

  Bedankt voor je hulp!

 6. Hoi,

  Wat een fijne uitleg, bedankt. Echter ik wil graag een footer met 2 blokken en geen 4.
  Ik kan helaas niet op het kruisje klikken, bij mij blijven 4 blokken staan. Hoe kan ik er 2 verbergen? Ik hoop dat je me verder kan helpen. Ik maa gebruik van een wordpress website met Elementor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips ontvangen?

Schrijf je in voor updates!

We respecteren je privacy.
Je ontvangt max. 1 keer per maand een mail.