WordPress & Elementor kennisbank

Elementor werkt niet? 9 mogelijke oorzaken

Inhoud van dit artikel:

Het komt weleens voor: Elementor (Pro) werkt niet (meer). Raak niet in paniek, er is altijd wel een oplossing. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken waarom Elementor niet werkt. Is je Elementor website traag? Check dan deze tips om je site sneller te maken.

Maak eerste een back-up

Let op: maak eerst een back-up voordat je bezig gaat met onderstaande wijzigingen!

1) Elementor werkt niet door verkeerde php versie

Om te beginnen is check je of je website op de juiste php versie draait. Elementor adviseert een php versie van 5.4 of hoger. Draait je website op 5.4? Dan zou ik je alsnog adviseren om deze te upgraden naar minimaal 7.2 (dit doe je via je hosting). Als je de laatste versie van WordPress hebt geïnstalleerd, krijg je een melding als je een php versie van 5.4 of lager gebruikt.

Bij ‘systeeminformatie’ in Elementor kun je zien of jouw website voldoet aan de vereisten voor Elementor. Ook kun je hier zien of er eventueel andere problemen zijn die er voor kunnen zorgen dat Elementor niet werkt.

2) Is alles up to date?

Wellicht een inkoppertje, maar niet geheel onbelangrijk. Zorg dat je website up-to-date is. Dit houdt in dat al je plugins zijn bijgewerkt, maar dat ook de laatste versie van je thema is geïnstalleerd. Werk alles bij.

3) Conflict met andere plugins

De meeste problemen worden veroorzaakt door andere plugins die niet goed samenwerken met Elementor. Het kan ook zijn dat Elementor niet werkt door een conlict met een andere plugin. Plugins zijn super handig om je site mee te bouwen, maar ze vormen ook een risico en kunnen dus problemen opleveren. Om erachter te komen hoe welke plugin of add-on problemen veroorzaakt moet je de één voor één deactiveren.  Zo kom je erachter welke plugin de boosdoener is waarom Elementor niet werkt.

4) Caching plugin uitschakelen

Gebruik je een caching plugin? Schakel deze dan ook even uit. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat een caching plugin de oorzaak was dat Elementor niet werkt of dat bepaalde wijzigingen niet zichtbaar zijn.

5) Thema wijzigen

Het kan ook zijn dat het aan je thema ligt. Zo ben ik een keer heel lang bezig geweest om te onderzoeken waarom Elementor niet werkte op een website van een klant van ons. Na een update van een thema (die pas later beschikbaar kwam) was het probleem opgelost. Als alles hierboven niet heeft gewerkt, wissel dan naar het thema TwentySixteen.

Overigens is het aan te raden om Elementor te gebruiken met een thema die goed werkt met de tool.

6) Zet de editor loader aan

Tot slot kun je nog proberen om de editor loader aan te zetten. Dit doe je via ‘Elementor -> Instellingen -> Advanced’:

7) Probeer een andere browser

Heb je problemen met de editor? Het is niet mogelijk om pagina’s te bewerken via Microsoft browsers zoals Internet Explorer en Edge. Je kunt dan de onderstaande foutmelding krijgen. Als je deze melding krijgt, gebruik dan een andere browser zoals Safari, Chrome of Firefox.

Elementor werkt niet

8) Verhoog je Php memory limiet

Dit probleem hebben we zelf al meerdere keren gehad bij het installeren van Elementor add-ons. Elementor werkt niet doordat de editor op ‘loaden’ blijft staan. In de meeste gevallen kun je dit oplossen door de php limiet van je website te verhogen naar 256MB.

9) Revisies verwijderen

Krijg je regelmatig een error bij het opslaan van een template of pagina? En werken de bovenstaande oplossingen niet? Dan kun je even proberen om je revisies te verwijderen. Zeker bij pagina’s waar veel secties, afbeeldingen en animaties zitten, zien we dit probleem wel eens. Revisies kun je verwijderen met de gratis plugin WP Sweep (let op: maak wel eerst een back-up)

Werkt Elementor nog steeds niet?

Dan kun je het beste even contact opnemen met de Elementor zelf. Dat doe je door een ticket in te dienen op hun website.

Picture of Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Eigenaar SIJ Web | WordPress & Elementor Specialist
Website Strateeg | Marketing Manager in de IT

Ook bloggen op
SIJ Web?
Vergroot je zichtbaarheid en meld je aan als partner!

Populaire plugins

4/5
5/5
4.5/5
Meer doen met Elementor?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
No worries. Ik ga je niet spammen. Je ontvangt max. 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Ook interessant voor jou

Elementor navigator: sneller werken en meer overzicht!

Elementor wijzigingen bekijken of terugzetten? Zo doe je dat!

Achtergrondafbeelding aanpassen op mobiel Elementor

6 reacties

  1. Hoi Ronald,

   Dat kan kloppen inderdaad. Als je werkt met Elementor kun je het beste werken in Chrome, Safari of Firefox.

   Groetjes,

   Sanne

 1. Wij hebben het Stratus thema, dat is helemaal gebouwd voor Elementor. Sinds kort kan ik geen pagina’s meer bewerken met Elementor, er verschijnt dan een pagina met alleen maar tekst onder elkaar. Ook als ik dit thema op een nieuwe installatie toepas en mijn updates doe. Wat zou het probleem kunnen zijn?
  Elke browser geeft hetzelfde resultaat..

 2. Hoi Sanne,
  Ik ben een site aan het bouwen met Elementor Pro, deze staat momenteel op een test domein. Er zijn bepaalde functies van elementor pro die niet lijken te werken zoals de popups en andere bewegende elementen. Onze site wordt gehost bij Transip. Ik heb de vraag daar ook gesteld maar zij geven aan dat dit kan liggen aan het feit dat Transip restricties kent op server gebied.(ze bieden alleen maar shared hosting aan) En dat kunnen ze niet aanpassen. Ze geven aan dat er wel omwegen zijn, maar welke is me niet duidelijk. Zijn jullie hiermee bekend?

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.