WordPress & Elementor kennisbank

Elementor vs WPBakery vergelijking: welke is beter?

Inhoud van dit artikel:

Elementor vs WPBakery, het zijn beide twee populaire pagebuilders voor WordPress. Maar kun je beter Elementor of WPBakery kiezen voor het maken van je website? Wat zijn de voor- en nadelen van deze page builders? De afgelopen jaren ontwikkelde ik veel websites met WPBakery pagebuilder,  maar sinds de zomer van 2018 zijn we met SIJ Web helemaal overgestapt naar Elementor Pro. Waarom we kiezen voor Elementor Pro lees je in dit artikel!

Thema’s kopen met WPBakery / Visual composer

Toen ik een paar jaar terug begon met WordPress websites maken, kocht ik vooral templates via Themeforest. Dit is een online marktplaats voor website templates, plugins, maar ook grafische elementen zoals logo’s, video’s en afbeeldingen. Voor iedere opdracht ging ik heel specifiek op zoek naar een thema dat daar bij aan sloot. Veel van deze thema’s zijn gebouwd met WP Bakery of hebben een eigen page builder.

Veel functionaliteiten in thema’s met WPBakery

Er was een reden dat ik op Theme forest een thema zocht; sommige thema’s bieden namelijk functionaliteiten die ik zelf niet kan bouwen, omdat ik geen developers achtegrond heb. Of waarvoor de kosten te hoog zijn als je dit wel door iemand laat doen. Een thema met veel mogelijkheden leek de juiste oplossing. En bijna alle thema’s op Themeforest zijn gebouwd met WPBakery (voorheen Visual Composer). De goede thema’s bieden ook extra content elementen voor WP Bakery (die je niet hebt als je WP Bakery los aanschaft). Al met al leek dit een goede deal: veel functionaliteiten, voor weinig geld.

Voorbeeld achterkant WP Bakery

Een andere reden was dat ik voor elke klant op zoek ging naar het meeste passende thema. Als een design mij aansprak kocht ik vaak een thema op basis daarvan. Dit was meestal een thema met WP Bakery, maar er zaten ook thema’s tussen met een eigen page builder. Hierdoor heb ik heel veel geleerd van bestaande page builders, maar echt efficiënt was het niet.

Trage website door uitgebreide thema’s

Voor de Elementor vs WPBakery vergelijking, is het vooral belangrijk om te kijken naar het thema. Want al die mogelijkheden bleken ook een probleem. Ik denk dat ik in de meeste gevallen 80% van de functionaliteiten in zo’n thema niet gebruik. Toch zaten ze erin. Met als gevolg een trage laadtijd. Daarnaast maakten al die functionaliteiten de website ook een stuk onoverzichtelijker voor mijn klanten die ermee moesten werken. Daarnaast is het updaten van Bakery bij veel thema’s ook echt een ramp. Ik besloot op zoek te gaan naar alternatieven en toen kwam ik bij Elementor uit.

Front-end editor Elementor

Ik had Elementor een jaar eerder al een keer uitgeprobeerd, maar toen miste ik bepaalde belangrijke elementen. Ook als je overstapt van Bakery naar Elementor, is de manier van werken even wennen. Zo duurde het even voordat ik erachter kwam dat je rechtermuisknop kunt gebruiken in Elementor. Geloof me, als je dit niet weet kan dit heel wat frustraties opleveren (gelukkig hebben ze dit inmiddels opgelost door een melding te geven wanneer je Elementor voor het eerst gebruikt). Daarnaast heeft Elementor een front-end editor zodat je direct de veranderingen ziet die je op de website maakt. WPBakery heeft tegenwoordig ook een front-end editor, maar de gebruiksvriendelijkheid van Elementor is hier duizend keer beter.

Geen thema meer nodig met Elementor

Ik besloot Elementor (ook op aanraden van collega professionals) nog een keer uit te proberen. Dit keer met de Pro versie. En daarvan stond (en sta) ik echt verbluft. En met de laatste ontwikkelingen van Elementor, kun je volledige thema onafhankelijk een WordPress website bouwen. Je kunt namelijk alles doen met de Theme Builder van Elementor.

Daarnaast kun je sinds Elementor 3.0 ook al je globale stijlen beheren via Elementor en heb je ook daarvoor niet langer een thema nodig.

Voordelen Elementor

Om even een aantal dingen op te noemen waar mijn hart sneller van ging kloppen:

Ik zeg altijd ‘Wie de mogelijkheden niet kent, kan ze ook niet benutten’. Elementor is het waard om ALLE mogelijkheden te verkennen. Van sommigen wist je niet eens dat je ze nodig had of kon gebruiken. Heerlijk!

Nadelen Elementor?

Zijn er dan nog nadelen te noemen ten opzichte van Bakery? Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten. Af en toe mis ik wel eens wat functionaliteiten die ik in uitgebreide WordPress thema’s wel had. Maar over het algemeen zijn dit meer ‘nice to have’ functionaliteiten dan dingen die je echt nodig hebt. Bovendien vind ik deze functionaliteiten altijd wel in een Elementor add-on of ik schakel een developer in die dit custom maakt.

Elementor vs WPBakery? De conclusie

Het mag duidelijk zijn dat mijn voorkeur uitgaat naar Elementor Pro. Je kunt het bijna los van een thema gebruiken, biedt meer (tijdbesparende) mogelijkheden, je hebt minder aanvullende plugins nodig en het is ook nog eens gebruiksvriendelijker dan WPBakery. Ik raad je wel echt aan om te werken met de Pro versie van Elementor. De gratis versie is leuk om de tool een beetje te leren kennen, maar als je echt websites wilt gaat bouwen en wilt profiteren van alle voordelen, heb je echt de Pro versie nodig.

Overstappen op Elementor

Werk je nog met WPBakery? Dan zou ik op den duur overstappen naar Elementor. De tool wordt voortdurend doorontwikkeld en beter gemaakt. Bij een grote website kan het veel tijd kosten om een website om te bouwen. Of eigenlijk kun je beter from scratch opnieuw beginnen. Voor kleinere websites (met weinig poespas), hoeft dit niet veel tijd te kosten. Het is de moeite in ieder geval waard!

Wil je een indicatie hoeveel tijd het kost om jouw website over te zetten naar Elementor? Laat hieronder je gegevens achter. We kijken graag met je mee!

Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Eigenaar SIJ Web | WordPress & Elementor Specialist
Website Strateeg | Marketing Manager in de IT

Ook bloggen op
SIJ Web?
Vergroot je zichtbaarheid en meld je aan als partner!

Populaire plugins

4/5
5/5
4.5/5
Meer doen met Elementor?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
No worries. Ik ga je niet spammen. Je ontvangt max. 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Ook interessant voor jou

Elementor loop builder: 10 praktische voorbeelden

Container widget Elementor (2023): de voor- en nadelen op een rij

Extra breakpoints Elementor instellen in 2 stappen

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.