MENU

Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook

Elementor vs WPBakery vergelijking: welke is beter?

NOTE: Wij werken niet langer met WPBakery, maar zijn overgestapt naar de Page Builder Elementor Pro.

Inhoud van dit artikel:

Elementor vs WPBakery, het zijn beide twee populaire pagebuilders voor WordPress. Maar kun je beter Elementor of WPBakery kiezen voor het maken van je website? Wat zijn de voor- en nadelen van deze page builders? De afgelopen jaren ontwikkelde ik veel websites met WPBakery pagebuilder,  maar sinds de zomer van 2018 zijn we met SIJ Web helemaal overgestapt naar Elementor Pro. Graag leg ik je uit waarom zodat je keuze om voor Elementor of WPBakery makkelijker wordt.

Thema’s kopen met WPBakery / Visual composer

Toen ik een paar jaar terug begon met WordPress websites maken, kocht ik vooral templates via Themeforest. Dit is een online marktplaats voor website templates, plugins, maar ook grafische elementen zoals logo’s, video’s en afbeeldingen. Voor iedere opdracht ging ik heel specifiek op zoek naar een thema dat daar bij aan sloot.

Veel functionaliteiten in thema’s met WPBakery

Er was een reden dat ik deed, sommige thema’s boden namelijk functionaliteiten die ik zelf niet kon bouwen, omdat ik geen developers achtegrond heb. Of waarvoor de kosten te hoog zijn als je dit wel door iemand laat doen. Een thema met veel mogelijkheden leek de juiste oplossing. En bijna alle thema’s op Themeforest waren gebouwd met WPBakery (voorheen Visual Composer). De goede thema’s boden ook extra content elementen voor WP Bakery (die je niet hebt als je WP Bakery los aanschaft). Al met al leek dit een goede deal: veel functionaliteiten, voor weinig geld.

Een andere reden was dat ik voor elke klant op zoek ging naar het meeste passende thema. Als een design mij aansprak kocht ik vaak een thema op basis daarvan. Dit was meestal een thema met WP Bakery, maar er zaten ook thema’s tussen met een eigen page builder. Hierdoor heb ik heel veel geleerd van bestaande page builders, maar echt efficiënt was het niet.

Trage website door uitgebreide thema’s

Al die mogelijkheden bleken ook een probleem. Ik denk dat ik in de meeste gevallen 80% van de functionaliteiten in zo’n thema niet gebruik. Toch zaten ze erin. Met een trage laadtijd als gevolg. Daarnaast maakten al die functionaliteiten de website ook een stuk onoverzichtelijk voor mijn klanten die ermee moesten werken. Daarnaast is het updaten van Bakery bij veel thema’s ook echt een ramp. Ik besloot op zoek te gaan naar alternatieven.

Starten met Elementor

Ik had Elementor een jaar eerder al een keer uitgeprobeerd, maar toen miste ik bepaalde belangrijke elementen. Ook als je overstapt van Bakery naar Elementor, is de manier van werken even wennen. Zo duurde het even voordat ik erachter kwam dat je rechtermuisknop kunt gebruiken in Elementor. Geloof me, als je dit niet weet kan dit heel wat frustraties opleveren (gelukkig hebben ze dit inmiddels opgelost door een melding te geven wanneer je Elementor voor het eerst gebruikt).

Geen thema meer nodig met Elementor

Ik besloot Elementor (ook op aanraden van collega professionals) nog een keer uit te proberen. Dit keer met de Pro versie. En daarvan stond (en sta) ik echt verbluft. En met de laatste ontwikkelen van Elementor, kun je volledige thema onafhankelijk een WordPress website bouwen. Je kunt namelijk alles doen met de Theme Builder van Elementor.

Voordelen Elementor

Om even een aantal dingen op te noemen waar mijn hart sneller van ging kloppen:

Ik zeg altijd ‘Wie de mogelijkheden niet kent, kan ze ook niet benutten’. Elementor is het waard om ALLE mogelijkheden te verkennen. Van sommigen wist je niet eens dat je ze nodig had of kon gebruiken. Heerlijk!

Nadelen Elementor?

Zijn er dan nog nadelen te noemen ten opzichte van Bakery? Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten. Af en toe mis ik wel eens wat functionaliteiten die ik in uitgebreide WordPress thema’s wel had. Maar over het algemeen zijn dit meer ‘nice to have’ functionaliteiten dan dingen die je echt nodig hebt. Bovendien vind ik deze functionaliteiten altijd wel in een Elementor add-on of ik schakel een developer in die dit custom maakt.

Elementor vs WPBakery? De conclusie

Het mag duidelijk zijn dat mijn voorkeur uitgaat naar Elementor Pro. Je kunt het bijna los van een thema gebruiken, biedt meer (tijdbesparende) mogelijkheden, je hebt minder aanvullende plugins nodig en het is ook nog eens gebruiksvriendelijker dan WPBakery. Ik raad je wel echt aan om te werken met de Pro versie van Elementor. De gratis versie is leuk om de tool een beetje te leren kennen, maar als je echt websites wilt gaat bouwen en wilt profiteren van alle voordelen, heb je echt de Pro versie nodig.

Overstappen op Elementor

Werk je nog met WPBakery? Dan zou ik op den duur overstappen naar Elementor. De tool wordt voortdurend doorontwikkeld en beter gemaakt. Bij een grote website kan het veel tijd kosten om een website om te bouwen. Of eigenlijk kun je beter from scratch opnieuw beginnen. Voor kleinere websites (met weinig poespas), hoeft dit niet veel tijd te kosten. Het is de moeite in ieder geval waard!

Wil je een indicatie hoeveel tijd het kost om jouw website over te zetten naar Elementor? Laat hieronder je gegevens achter. We kijken graag met je mee!

NOTE: Wij werken niet langer met WPBakery, maar zijn overgestapt naar de Page Builder Elementor Pro.

Meer handige tips ontvangen?

Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Sanne is eigenaar van SIJ Web. Ze ontwikkelt WordPress websites met Elementor en heeft een achtergrond in marketing- en communicatie.
Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Sanne is eigenaar van SIJ Web. Ze ontwikkelt WordPress websites met Elementor en heeft een achtergrond in marketing- en communicatie.

Tips ontvangen?

Schrijf je in voor updates!

We respecteren je privacy.
Je ontvangt max. 1 keer per maand een mail.