WordPress & Elementor kennisbank

Elementor update 3.2: Nóg meer grenzeloze design opties!

Inhoud van dit artikel:

Designers kunnen met de nieuwe Elementor update 3.2. hun hart ophalen; er zitten namelijk wat leuke nieuwe features tussen waarmee je nog meer je creativiteit kwijt kunt bij het designen van een website. Daarnaast zijn er ook verbeterde opties voor het testen van het responsive design van de website, zijn er weer snelheidsverbeteringen doorgevoerd en kun je voortaan gemakkelijk alle Elementor templates en site instellingen exporteren naar een andere site! In dit artikel nemen we alle nieuwe features door.

1. Nieuwe widget: Text Path

Nieuwe widget text path

Heb je wel eens geprobeerd om de tekst met custom css in een andere vorm weer te geven? Die css codes kun je nu aan de kant gooien; met de Text path widget kun je voortaan je creativiteit kwijt en spelen met de manier waarop je tekst wilt weergeven. Of dit nu horizontaal, verticaal, schuin, ini een cirkel, lijn of ovaal is. Met de nieuwe Text path widget kun je alle kanten op.

Je kunt kiezen uit verschillende path types:

 • Wave
 • Arc
 • Cirkel
 • Lijn
 • Ovaal
 • Spiraal

Wil je echt iets unieks? Dan kun je ook zelf een aangepaste text path maken met svg.

Je moet wel even het een en ander uittesten als je hier mee bezig gaat. Zo is de keuze voor je path bepalend voor de hoeveelheid tekst die je kwijt kunt.

2) Leef je uit met de mask options

Met de mask option kun je helemaal leuke dingen doen! Als je voorheen een afbeelding wilde tonen in een bepaalde vorm, moest je die ook in die vorm uploaden. Met de nieuwe mask functie hoeft dat niet meer; je kunt een afbeelding (maar ook andere Elementen) nu namelijk ieder gewenste vorm geven.

De mask functionaliteert verbergt (maskeert) het deel dat je niet wilt tonen. Je kunt de mask functie voor afbeeldingen, maar ook voor video’s gebruiken. Super leuk dus!

Je vindt de mask option in het tabje ‘Geavanceerd’ onder Rand. Net als bij de text path widget, heb je een aantal standaard opties:

 • Cirkel
 • Flower
 • Sketch
 • Triangle
 • Blob
 • Hexagon

Persoonlijk zou ik eerder kiezen voor een eigen gemaakte shape. Dit kun je doen door een vorm op te slaan als svg bestand en deze toe te voegen bij ‘Aangepast’.

Tip: als je geen programma hebt waarmee je svg’s kunt maken, kun je ook de Blobmaker gebruiken.

Mask option Elementor update 3-2

Het resultaat:

3. Gradient buttons maken

Hier zat ik persoonlijk al een tijdje op te wachten; de mogelijkheid om gradient buttons op de site te maken. Niet alleen voor mijn eigen site, maar ook voor die van klanten is dit een welkome extra functionaliteit. In plaats van één kleur kun je nu twee kleuren (verloop) instellen. Het is alleen jammer dat deze functionaliteit nog niet beschikbaar is voor de globale button instellingen. Om die reden gebruik ik het nu zelf nog niet. Fingers crossed dat dit binnenkort ook wordt toegevoegd bij de site instellingen!

Verloop instellen button Elementor

Globale gradient button maken

Tip: wil je toch graag een gradient button maken en deze globaal gebruiken? Dan kun je hiervoor ook de boxschaduw gebruiken en deze op ‘inset’ zetten. Het biedt iets minder mogelijkheden, maar geeft wel een gradient look.

4. Elementor templates, content en site settings exporteren naar andere site

Deze nieuwe functionaliteit is mega interessant voor webbouwers! Je kunt voortaan namelijk complete kits maken (bv. voor een specifieke doelgroep) en deze exporteren naar een andere site. Waar je voorheen nog één voor één de templates moet exporteren, kun je nu dus alles in één keer doen. En niet geheel onbelangrijk; je kunt de site instellingen nu ook exporteren naar een andere omgeving. Als je bijvoorbeeld websites bouwt voor een specifieke doelgroep / markt / branch dan kun je deze eenvoudig overzetten en de kleuren / stijlen aanpassen.

Ik moest zelf even zoeken voordat ik deze functionaliteit had gevonden in Elementor.

 • Je gaat eerste naar Elementor -> Instellingen -> Experimenten
 • Zet de optie Import Export Template kit aan
 • Ga dan naar Elementor -> Extra –> Import / Export kit

Ik heb het zelf nog niet getest, dus ik ben benieuwd hoe het werkt. Ik vraag me ook af of het ook werkt met custom post types en de single templates die je hiervoor instelt of dat je dat soort gevallen beter de complete site kunt overzetten. We gaan het testen!

5. Verbeterde responsive interface (UI)

Met de nieuwe Elementor update 3.2 kun je nu beter testen hoe de website eruit ziet op verschillende apparaten. Eerder kon je alleen voor twee ingestelde breakpoints de websites optimaliseren, maar met de nieuwe responsive interface kun je de view aanpassen naar ieder gewenst apparaat. Let op; het gaat hier wel om een ‘view’; je gaat niet daadwerkelijk optimaliseren voor die apparaten. Dat doe je nog steeds voor de ingestelde breakpoints. Echter, is deze wijziging wel een opmaat voor de één van de meest gevraagde features: de optie om meerdere breakpoints toe te voegen. Nog even geduld dus!

Update: inmiddels is het mogelijk om extra breakpoints in te stellen.

6. Elementor update 3.2 brengt ook weer snelheidsverbeteringen

Tot slot brengt de Elementor update 3.2 ook weer snelheidsverbeteringen. In deze versie is de asset loading weer verbeterd en zijn er opties toegevoegd voor het inladen van Google fonts.

Wil je meer weten over snelheidsverbeteringen in Elementor? Bekijk dan deze 5-delige cursus van Elementor. 

Conclusie

De nieuwe Elementor update 3.2 brengt dus weer interessante nieuwe features die jou als webbouwer de mogelijkheid geeft om je website een uniekere uitstraling te geven. Ook de verbeterde responsive UI en de mogelijkheid voor het exporteren van Template kits zijn een goede toevoeging!

Picture of Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Eigenaar SIJ Web | WordPress & Elementor Specialist
Website Strateeg | Marketing Manager in de IT

Ook bloggen op
SIJ Web?
Vergroot je zichtbaarheid en meld je aan als partner!

Populaire plugins

4/5
5/5
4.5/5
Meer doen met Elementor?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
No worries. Ik ga je niet spammen. Je ontvangt max. 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Ook interessant voor jou

Elementor update 3.0: Nog meer globale settings en verbeterde performance

Elementor update 2.10: multi-step formulieren en integratie met Lottie!

Elementor Pro update 2.9: full site editing en dynamische kleuren

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.