WordPress & Elementor kennisbank

Elementor update 2.5 is uit: wat is er nieuw?

Inhoud van dit artikel:

Hier worden we altijd een beetje opgewonden van: er is weer een nieuwe Elementor update beschikbaar! We hadden de beta-versie al getest, maar nu is Elementor update beschikbaar voor alle gebruikers. Wie de mogelijkheden niet kent, kan ze ook niet benutten. Dus hieronder de nieuwe features van Elementor:

1) Widgets niet meer gebonden aan secties of kolommen met absolute position

Een van de nieuwe functies is ‘Absolute position’. Als je geen kennis hebt van css zegt dit je waarschijnlijk niets en begrijp je niet waarom iedereen hier zo enthousiast van wordt. Dus even in gewone mensentaal: met absolute position kun je widgets op welke plek je maar wilt (ver)plaatsen. Je bent dus niet meer gebonden aan kolommen of secties.

Waarom dit zo bijzonder is? Webpagina’s worden gebouwd met ‘grids’ waarbinnen je allerlei mogelijkheden hebt. Hoewel je altijd al de negatieve margins kon gebruiken om bijvoorbeeld tekst over een afbeelding te plaatsen, brengt ‘Absolute position’ optie het opmaken van je webpagina naar een heel ander niveau. Zie hieronder het voorbeeld:

Let op: Elementor adviseert om voorzichtig met deze functie om te gaan omdat het enige risico’s met zich mee kan brengen:

You should use this feature with care. Taking widgets outside of the grid by applying position absolute has its risks, since the element is no longer tied to the rest of the page structure. These risks include accessibility and readability issues. Use it sparingly, when you need to position a particular element in an exact location.

2) Buttons (of andere widgets) vastzetten op een bepaalde plek

Een andere nieuwe feature is de ‘Fixed position’. Met fixed position kun je een button op een bepaalde plek in je scherm vastzetten. Dit is iets anders dan een ‘sticky’ section of widget. Bij ‘Sticky’ is het scrolling effect gebonden aan de sectie waarin het is geplaatst. Een ‘fixed position’ werkt voor de users viewport (zichtbare gedeelte van de website voor de bezoeker).

3) Buttons naast elkaar zetten met inline elements

Heb je wel eens geprobeerd om twee buttons naast elkaar te zetten met Elementor? Tot dusver lukte dit alleen met een add-on of door het toevoegen van een innersection. Dat probleem is nu verleden zijn. Met de inline editor kun je nu simpel buttons naast elkaar zetten.

4) Kolommen instellen op gelijke hoogte

Oke, om eerlijk te zijn had deze functie al wel eerder toegevoegd mogen worden, maar het is fijn dat ie er nu toch is. Hierdoor heb je niet langer het probleem dat je kolommen niet op gelijke hoogte zijn wanneer de ene meer tekst heeft dan de andere.

5) Kolommen verbergen voor mobiele apparaten

Tot nu toe kon je alleen widgets en secties verbergen voor mobiele apparaten. Met de nieuwe update kun je nu ook kolommen verbergen.

6) Tekst in kolommen plaatsen

Een tekst in kolommen plaatsen deed ik altijd door gewoon 2 kolommen aan te maken. Toch was dit enigzins irritant omdat de kolommen hierdoor niet altijd gelijk waren. Met de nieuwe update kun je gewoon in de tekst widget zelf aangeven of je de tekst in kolommen wilt plaatsen of niet. Ideaal!

7) 50% sneller

Niet geheel onbelangrijk; ze hebben de editor 50% sneller gemaakt.

Picture of Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Eigenaar SIJ Web | WordPress & Elementor Specialist
Website Strateeg | Marketing Manager in de IT

Ook bloggen op
SIJ Web?
Vergroot je zichtbaarheid en meld je aan als partner!

Populaire plugins

4/5
5/5
4.5/5
Meer doen met Elementor?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
No worries. Ik ga je niet spammen. Je ontvangt max. 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Ook interessant voor jou

Elementor update 3.2: Nóg meer grenzeloze design opties!

Elementor update 3.0: Nog meer globale settings en verbeterde performance

Elementor update 2.10: multi-step formulieren en integratie met Lottie!

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.