Als je een manier zoekt om minder tijd kwijt te zijn aan het bouwen van een website, dan heb ik een paar Elementor tips voor je! Wat mij betreft is Elementor de meest tijdbesparende page builder tool die op dit moment op de markt is. Een nieuwe tool is altijd even wennen. Daarom heb ik alvast wat Elementor tips voor je op een rij gezet waarmee je gegarandeerd tijd bespaart!
Let op: de meeste tips zijn voor de Pro versie. In dit artikel lees je waarom je de Pro versie gewoon moet kopen.
Tip 1: Gebruik Global widgets!
Dit herken je vast wel; de contactgegevens komen op meerdere plekken op je website terug. In de footer, wellicht in de header, op de contactpagina en eventuele product- of landingspagina. Best irritant als je de hele tijd opnieuw die gegevens moet invullen, niet waar? Met global widgets heb je hier geen last meer van. Daarmee kun je namelijk eenmalig je contact gegevens instellen, bijvoorbeeld met de widget ‘Icon list’ en deze vervolgens opslaan als ‘Global’. Deze widget kun je nu eenvoudig overal toevoegen op de website. Voortaan hoef je de contactgegevens nog maar op één plek aan te passen.
Oja, dit kan trouwens met ALLE widgets. Dus ook Posts, contactformulieren, social media buttons… je kunt het zo gek niet bedenken!
Tip 2: Gebruik de finder
Het heeft even geduurd voordat ik gewend was om deze functie te gebruiken, maar inmiddels kan ik niet meer zonder. Met de finder kun je razendsnel schakelen tussen Elementor pagina’s en je dashboard instellingen in Elementor. Zo hoef je niet steeds Elementor af te sluiten en weer opnieuw de pagina te zoeken in WordPress. Kan je dus een hoop tijd besparen! De Finder kun je overal gebruiken in WordPress. Gebruik hiervoor de shortcut: CMD / CTRL + E.
Tip 3: Gebruik de templates van Elementor
Ja.. deze is misschien een beetje voor de hand liggend, maar wel waard om te benoemen. Je hoeft het wiel namelijk niet altijd opnieuw uit te vinden. Heb je nog geen design voor een website? Of ben je nog niet helemaal thuis in Elementor? Gebruik dan gewoon een standaard template uit de bibliotheek van Elementor. De bibliotheek kun je vinden als je een pagina bewerkt met Elementor. Klik op het ‘map’ icoontje en de bibliotheek verschijnt. Op onze website vind je ook een overzicht van aanbieders van Elementor templates.
Tip 4: Sla je Elementor templates op
Heb je een mooi template gemaakt? Voor jezelf of voor een klant? Sla deze dan op zodat je hem weer kunt gebruiken. Al dan niet voor je eigen website. Op onze website lees je op welke manier je templates kunt dupliceren.
Tip 5: Maak een single template voor post types
Maak je gebruik van custom post types? Met andere page builder tools was ik altijd enorm druk met het kopiëren van templates van de ene naar de andere pagina. En dan had ik EINDELIJK alles gefixt, moest er weer iets kleins gewijzigd worden in de lay-out. Enorm frustrerend. Met de Theme builder van Elementor Pro heb je hier geen omkijken meer naar. Hiermee kun je namelijk templates instellen voor custom post types. Super handig, toch?!
Tip 6: gebruik de template widget
Heb je een mooi call-to-action blok gemaakt die je op meerdere pagina’s wilt tonen? Of heb je een ander mooi blok gemaakt dat je wilt gebruiken op meerdere pagina’s of templates? Laad dit blok dan in met de template widget. Hiermee kun je namelijk je opgeslagen call-to-action blok, eenvoudig toevoegen aan een pagina. Het voordeel om het op deze manier te doen is dat je het template maar op één plek hoeft aan te passen; namelijk in je Elementor template bibliotheek. Het is dan automatisch aangepast voor alle pagina’s. Het lijkt een beetje op de global widgets, maar met een template heb je meer mogelijkheden.
Tip 7: Maak de header en footer met Elementor
Je kunt ongetwijfeld een header en footer maken met het thema dat je hebt gekozen voor je website. Mijn ervaring: met Elementor gaat het in 99 van de 100 gevallen een stuk sneller om een header of footer compleet naar wens te maken.
- Hier lees je hoe je een header instelt met Elementor
- Hier lees je hoe je een footer instelt met Elementor
Tip 8: Zoek de oplossing eerst in Elementor
Hiermee doel ik op het feit dat Elementor veel plugins op je website vervangt. Soms ben je urenlang op zoek naar die ene plugin en dan blijkt dat je het gewoon met Elementor voor elkaar kunt boksen. Ik zeg niet voor niets altijd ‘Wie de mogelijkheden niet kent, kan ze ook niet benutten’. Zoek gewoon even naar de oplossing op Google, zet ‘Elementor’ erachter en je hebt ongetwijfeld een hit. Dat bespaart je weer een dag zoeken naar de juiste plugin (overige mag je ons ook gewoon even berichtje sturen met die vraag).
Of… misschien heb je plugins op je website staan die je helemaal niet meer nodig hebt, nu je Elementor gebruikt. Het niet hoeven bijhouden van deze plugins kan je op den duur ook weer tijd besparen. En.. het ruimt lekker op! Zo maken wij regelmatig websites waar we ALLEEN Elementor Pro hebben geïnstalleerd. Vaak wel de wat ‘simpelere’ websites, maar toch. Ik houd wel van een opgeruimde website.
Tip 9: Gebruik popups van Elementor
Deze tip slaat ook een beetje op de vorige. Je kunt namelijk gewoon popups maken in Elementor. Waarbij je ook nog eens enorm veel mogelijkheden hebt als het aankomt op triggers, pagina’s waarop je de popup wilt tonen etc. Geen geklooi meer dus met externe plugins of lastige codes van je emailmarketingtool.
Tip 10: Gebruik de hotkeys
Snel schakelen tussen pagina’s of instellingen? Iets opslaan, een wijziging ongedaan maken, de Elementor bibibliotheek openen of de finder gebruiken? Als je werkt met Elementor kun je tal van keyboard shortcuts gebruiken om snel dingen gedaan te krijgen. Super handig!
Tip 11: Werk met de navigator
Met de navigator van Elementor houd je eenvoudig overzicht over je pagina. Ook kun je met de navigator snel en makkelijk secties / kolommen / widgets verplaatsen naar een andere plek. Vooral handig wanneer je lange pagina’s aan het maken bent. De navigator vind je linksonderin je Elementor panel.
Tip 12: Stijlen kopiëren en plakken
Dit is zo’n functie die ik echt dagelijks gebruik. In Elementor heb je de optie om stijlen van widgets te kopiëren. Als je bijvoorbeeld een widget op meerdere plekken gebruikt, kun je de stijl eenvoudig kopiëren. Denk bijvoorbeeld aan de stijl van de button die je niets steeds opnieuw wilt aanpassen.
Hoe werkt dat?
- Ga naar de widget en klik op de rechtermuisknop
- Klik op ‘Kopieer’
- Ga naar de widget waar je dezelfde stijl wilt toepassen
- Klik rechtermuisknop
- Klik op ‘Stijl plakken’
Tip 13: Werk met globale stijlen
En last but zeker nog least; stel de stijlen globaal in met Elementor via de site instellingen. Op die manier hoef je niet voor elke widget apart de stijling in te stellen en kun je dus ook veel sneller een website bouwen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om extra globale fonts in te stellen. Handig als je bijvoorbeeld een introsectie met een net iets groter font vaak op je website laat terugkomen. Ook de globale kleuren zijn ideaal en zorgen voor een betere laadtijd van je website. Lees hier meer tips om je Elementor site sneller te maken.
Lees meer over globale stijlen
Tip 14: Website sneller maken
Tot slot; is je Elementor website traag? Probeer deze dan sneller te maken met de tips in dit artikel.
Heb jij nog Elementor tips?
Dat zijn de Elementor tips voor nu. Natuurlijk staat onze website vol met Elementor tips. Heb je er zelf nog wat? We horen ze graag! Laat hieronder een reactie achter.
One Response
Tip 2 kende ik nog niet: dat was voor mij een groot frustratiepunt maar nu kan ik sneller werken: heel erg blij mee, bedankt!