WordPress & Elementor kennisbank

Elementor site sneller maken? 10 impactvolle tips!

Inhoud van dit artikel:

Een Elementor site sneller maken is vaak nodig. In de basis is Elementor redelijk snel, maar door verkeerd gebruik, teveel add-ons en/of plugins kan de website trager worden. Wat kun je doen om je Elementor site (weer) snel te krijgen? In dit artikel geven we je essentiële 10 tips om je Elementor site sneller te maken.

Let op: test alles eerst op een testomgeving. Je kunt bijvoorbeeld een kopie van je website op een (sub)domein zetten. Of maak gebruik van een staging omgeving als je hosting dit aanbiedt.

1) Check je hosting

Een Elementor site sneller maken kun je onder andere doen met goede hosting. De hosting speelt een belangrijke factor bij de laadtijd van je website. Er zijn heel veel aanbieders voor webhosting, zowel op de Nederlandse als op de internationale markt. Een snelle hostingpartij kan ervoor zorgen dat je website een stuk sneller is.

In Elementor –> Systeeminformatie kun je checken of je hostingpartij in de basis voldoet aan alle eisen.

Voorbeelden van hostingpartijen die snelle laadtijd garanderen voor WordPress sites zijn bijvoorbeeld Kinsta en Cloudways. Dit soort hostingpartijen zijn wel iets duurder dan een standaard hostingpartij. Je zult dus wel de portemonnee moeten trekken, maar daar is het resultaat dan ook wel naar.

Website op standaard hosting:

Exact dezelfde website op snelle hosting:

Elementor site sneller maken met hosting

2) Maak gebruik van een CDN

Naast goede hosting kun je ook overwegen een CDN te gebruiken. Dit is een Content Delivery Network. Zonder al te technisch te worden, zorgt een CDN ervoor dat de content op jouw website vanuit alle delen van de wereld (snel) toegankelijk zijn. En die functionaliteit doet het goed bij site speed testen zoals die van Google Site Speed of GTMetrix.

Of je het echt nodig hebt? Wel als je bezoekers over de hele wereld op je website hebt. Richt je je alleen op Nederland? Dan heb je in principe geen CDN nodig. Tenzij je graag groene vinkjes wilt in site speed testen. Cloudflare is een aanbieder voor een CDN, maar als je kiest voor een hostingpartij als Kinsta of Cloudways heb je daarbinnen ook de mogelijkheid om een CDN aan te zetten.

3) Verwijder overbodige plugins en add-ons

Plugins zijn grootste boosdoeners voor WordPres websites. Ze zorgen ervoor dat je website minder snel wordt. Heb je meer dan 15 plugins op je website? Dan moet je jezelf echt even achter de oren gaan krabben. 15 is namelijk al best veel. Oke, het is al niet echt handig dat je voor Elementor Pro twee plugins nodig hebt, maar hoeveel Elementor add-ons gebruik je? Hoeveel plugins gebruik je überhaubt om iets aan de voorkant van de website te bewerkstelligen? Als je al die plugins écht nodig hebt om bijvoorbeeld bepaalde functionaliteiten toe te voegen op de site, dan moet je je gaan afvragen of je de website niet beter (opnieuw) custom moet laten bouwen.

Om erachter te komen welke plugin de laadtijd van de website doet vertragen kun je een voor een deactiveren. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken hoeveel functionaliteiten je daadwerkelijk gebruikt van die add-on. Bij de meeste Elementor add-ons, kun je namelijk instellen welke widgets en / of functionaliteiten je wilt gebruiken. Stel dit in! Het is niet alleen beter voor de snelheid van je website, maar daardoor weet je ook beter waarvoor je die plugin gebruikt.

Voorbeeld van JetElements add-on

Heb je heel veel add-ons? Kijk dan even of je die functionaliteiten of widgets kunt samenvoegen bij een add-ons. Zo maken wij veel gebruik van de Crocblock add-ons voor Elementor, waar we eigenlijk bijna alles mee kunnen.

4) Wissel van thema

Maak je gebruik van een (betaald) of een ander zwaar thema? Switch dan even naar een lichtgewicht thema zoals Hello van Elementor of Twenty-Two. Zware thema’s kunnen een enorme impact hebben op je website. Blijkt het thema de boosdoener? Overweeg dan om de website om te (laten) bouwen.

5) Optimaliseer afbeeldingen

Een Elementor site sneller maken doe je vooral door het optimaliseren van je afbeeldingen. Deze hebben een enorme impact op de laadtijd van je website. Het beste is natuurlijk de afbeeldingen direct in het juiste formaat en kleiner dan 500kb te uploaden (het liefst nog kleiner), maar in de praktijk gebeurt dat meestal niet (wij vergeten het ook weleens).

Gelukkig zijn er optimalisatie plugins zoals Imagify of Smush die de afbeeldingen voor je optimaliseren. Bijkomend voordeel: je website neemt minder disk space in op je hostingpakket.

Je kunt daarnaast ook overwegen je afbeeldingen om te laten zetten naar webp. Dit is een nieuw geoptimaliseerd bestandsformaat voor afbeeldingen die een stuk sneller laden. Imagify biedt een opties om afbeeldingen te converteren naar webp.

6) Verminder aantal (inner)secties op de site

Het is heel verleidelijk om met innersecties te werken op de site. Maar helaas vormen deze ook een boosdoener voor de laadtijd op je site. Onlangs bracht Elementor een nieuwe update uit met daarin de mogelijkheid om voor Flexcontainer; een alternatief voor secties en innersecties en bovendien de nieuwe standaard voor het bouwen van Elementor websites. Het vraagt wel even wat tijd om je complete website om te bouwen naar flexcontainer, maar je kunt wel kijken of eventuele innersecties echt nodig zijn, of dat je deze ook kunt verminderen op de site.

Voorbeeld innersectie in een sectie. Met de nieuwe flexboxes van Elementor heb je deze niet meer nodig.

7) Exporteer templates naar nieuwe omgeving

Heb je al heel veel op de website gewerkt? Veel getest met verschillende plugins en deze vervolgens weer verwijderd? Heb je je Elementor website al een keer omgebouwd? We hebben zelf onze website een keer nagebouwd door alleen alle templates te exporteren en te importeren op een nieuwe omgeving. Dit leverde een aardig snelheidsverbetering op en is dus aan te raden. Alleen wel een beetje tijdrovend.

Je zou dit kunnen testen met de Elementor site kit exporteer functie.

8) Gebruik de snelheidsexperimenten van Elementor

In Elementor vind je ook een aantal opties om de snelheid van je website te verbeteren. Dit noemen ze ‘experimenten’ en zo moet je ze ook beschouwen. Zeker in combinatie met bepaalde add-ons kan dit nog wel eens problemen opleveren in de lay-out van je site. Test ze dus een voor een uit en zet ze niet klakkeloos allemaal aan.

9) Database opschonen

Heb je de database van je website wel eens opgeschoond? Hierin zit ook allerlei achtergebleven rommel. Ook het opschonen van de revisies kan een kleine bijdrage leveren aan de snelheid van de site. Bij grote pagina’s met veel mb’s (meestal afbeeldingen) kunnen teveel revisies ook weleens leiden tot een error. Wis ze dus regelmatig, maar schoon ook de rest van de database op. Dit kun je doen met de plugin WP Sweep, maar deze functionaliteit zit ook in WP Rocket (zie volgende punt).

Voorbeeld opschonen database met WP Sweep

10) Elementor site sneller maken door gebruik van caching (en andere optimalisaties)

En last but not least: maak gebruik van caching op de website. Met caching worden gegevens opgeslagen om sneller toegang te kunnen geven tot deze data. Dit zorgt ervoor dat je site niet steeds helemaal opnieuw geladen hoeft te worden en dit scheelt dus tijd. Daarnaast zijn er ook nog wat technische optimalisaties mogelijk zoals het verkleinen van css en javascript bestanden, het uitgesteld laden van javascript bestanden of het preloaden van fonts.

Er is een aantal gratis plugins waarmee je caching kunt inschakelen op je website, zoals Fastest Cache, Autoptimize en W3 Total Cache. We maken zelf het liefst gebruik van WP Rocket, een premium plugin die bijna altijd tot goed resultaten leidt. Let wel een beetje op met welke opties je aanvinkt. Sommige functies kunnen de lay-out van je website kapot maken. Test deze plugin dus goed op een testomgeving.

elementor site sneller maken met wp rocket

Elementor site sneller maken: het kost tijd

Een Elementor site sneller maken kost dus aardig wat tijd. Je moet veel uitproberen en testen om erachter te komen waarom je website niet (snel) genoeg is. De grootste problemen zien we zelf vaak bij websites die overladen zijn met plugins of gebruik maken van een betaald thema. Ook het gebruik van te grote afbeelding zijn een boosdoener. Als je goed let op die 3 factoren, kom je een heel eind. Ook kun je nog even deze tips van Elementor zelf volgen.

Helpt het allemaal niet? Stap over op Gutenberg!

Heb je alles geprobeerd en ben je nog steeds niet tevreden met het resultaat? Overweeg dan om over te stappen naar Gutenberg, de WP content editor van WordPress zelf. Die zijn in de basis al een stuk sneller en hoef je dan ook niet of minder te optimaliseren. Ze zijn stabieler en veiliger, waardoor de website ook langer mee gaat. Je moet dan wel bereid zijn om hierin te investeren. Op de website kun je een Gutenberg Expert vinden.

Picture of Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Eigenaar SIJ Web | WordPress & Elementor Specialist | B2B Marketing Manager in SaaS

Ook interessant voor jou

Table of Content verbergen als er geen headings in het artikel staan

Elementor loop builder: 10 praktische voorbeelden

Container widget Elementor (2023): de voor- en nadelen op een rij

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.