Elementor review (2022): De beste Page Builder voor WordPress?

Inhoud van dit artikel:

Algemene beoordeling:
4.8/5

Een Elementor review voor de gratis en pro versie. Wat maakt Elementor een goede page builder? De afgelopen jaren werkten we met verschillende page builders, waaronder WPBakery / Visual Composer, Divi, Site Origin en Beaver Builder. Alle pagebuilders hebben hun voor- en nadelen. In deze Elementor review laten we je zien waarom Elementor op dit moment de beste page builder voor WordPress is. 

Elementor review factoren:

In deze Elementor review beoordelen we de pagebuilder op een aantal factoren en features. Mis je nog iets? Laat het ons gerust weten, dan breiden we onze review uit. 

1) Theme Builder

5/5

Wanneer je werkt met Elementor Pro heb je bijna geen thema meer nodig. Dankzij de Theme Builder, maak je eenvoudig headers, footers, archiefpagina’s en single templates. En kun je nu ook de globale styling voor je website instellen. 

Niet voor niets heeft Elementor zelf het Hello thema in het leven geroepen. Een compleet afgeslankt thema waarmee je echt alleen basisfunctionaliteiten gebruikt. De rest kun je allemaal doen met de theme builder van Elementor Pro. Dit maakt je website een stuk sneller en flexibeler. 

2) Site instellingen

4.8/5

Niet alleen het bouwen van templates kun je doen met Elementor, maar je kunt de styling van je site ook volledig regelen via de Elementor site instellingen. Daarmee regel je welke kleuren en fonts je op de site wilt gebruiken en hoe je deze wilt toepassen. Stel bijvoorbeeld de styling van je koppen, buttons, afbeeldingen en formulieren in. Zo bouw je een stuk sneller en hoef je dit niet langer via een thema in te stellen.

2) Live editing

5/5

Met Elementor zie je direct wat je aan het bouwen of stijlen bent. Hoewel Elementor niet de eerste pagebuilder is waarmee dit kan, werkt het wel super gebruiksvriendelijk. Met een simpel drag & drop systeem sleep je widgets naar de juiste plek op de pagina en zie je direct het resultaat.

Elementor heeft overigens geen back-end optie. Als je hieraan gewend bent, kan het zijn dat je deze mogelijkheid in het begin mist. 

3) Design opties

5/5

Ben je vormgever en ontwerp je vaak website designs? Met Elementor kun je deze direct live maken. De meest voorkomende opties in Photoshop vind je ook terug in Elementor. Denk aan custom postioning, achtergrond overlays, verlopen, css filters en blend modes, shape dividers, tekstopmaak etc. En niet te vergeten; motion effects. Iets wat steeds belangrijker wordt in webdesign en waarmee je een website net een beetje dat unieke extra kunt meegeven. Check de website van Elementor voor meer voorbeelden van design mogelijkheden.

Uiteraard kun je ook gebruik maken van custom CSS. Onze ervaring is dat je dit met alle mogelijkheden nauwelijks nog nodig hebt. 

4) Mobiele optimalisatie

4.8/5

Waar ik met WPBakery wel eens aardig wat tijd kwijt was om een pagina te optimaliseren voor mobiel, gaat dit met Elementor een stuk sneller. Je kunt de pagina live in tablet of mobile modus zetten en het design hier op aanpassen.

Er zijn standaard twee breakpoints ingesteld: voor tablet (staand) en mobiel. Deze kun je ook aanpassen, als je bijvoorbeeld voor tablet liggend wilt optimaliseren.

pagina aanpassen voor mobiel met elementor

5) Beschikbare widgets

5/5

Zoals met elke page builder heb je een aantal standaard widget ter beschikking. Met de gratis versie van Elementor heb je 30 basis widgets tot je beschikking. Met Elementor Pro 50+ widgets. De meest gebruikte widget van de Pro versie is voor ons de post widget waarmee je eenvoudig pagina’s of berichten kunt inladen op elke gewenste plek op je website.

Gratis widgets Elementor

Onze ervaring leert; meer widgets is niet altijd beter. De 50 widgets in de Pro versie zijn meer dan voldoende wanneer je bezig gaat met een standaard widget. Zoek je toch iets unieks? Er zijn genoeg Elementor add-ons beschikbaar. 

7) Popup builder

4/5

Met Elementor Pro kun je popups maken voor je website. Dit werkt op dezelfde manier als het opmaken van pagina’s met Elementor. Een dik plus punt van deze page builder dus. Klein nadeel: je kunt er nog geen statistieken mee bijhouden. Daarom 4 sterren in plaats van 5. 

8) Gebruiksvriendelijkheid

4.5/5

Het liefst geven we in deze Elementor review de gebruiksvriendelijkheid 5 sterren. Toch merken we in onze cursussen, dat wanneer je weinig ervaring hebt met page builders het wel even kan duren voordat je alles onder de knie hebt. Dat zit hem voornamelijk in de vele mogelijkheden die zich blijven uitbreiden. Voor ons een groot voordeel, maar als je net begint kunnen al die mogelijkheden wat overweldigend zijn.

Ons advies: beperk je eerst tot de standaard opties en maak vooral dankbaar gebruik van de Navigator en Finder. 

9) Support

3.7/5

Elementor is enorm populair. Dit zorgt er ook voor dat het soms wat langer kan duren voordat je een reactie van Elementor support ontvangt. Overigens bieden ze wel meer dan voldoende tutorials en hebben ze een knowledge base op hun website. Als je daar niet uit komt, kun je ook bij ons op de website kijken of gebruik maken van onze Support Bundels. Je kunt ook deelnemen aan de Facebook Elementor groep. Elementor heeft een actieve en behulpzame community die je graag verder helpt. 

In maart 2021 heeft Elementor nieuwe licenties geïntroduceerd waarbij je er ook voor kunt kiezen om extra support af te nemen. 

10) Prijs

5/5

De beoordeling op prijs mag in deze Elementor review niet onbreken. Elementor biedt zowel een gratis als een Pro versie. Alleen de gratis versie is al 5 sterren waard. De prijs van de Pro versie (49 dollar voor 1 website) is meer dan redelijk.

Bouw je meer dan 25 websites? Dan heb je een andere licenties nodig waar je ook iets meer voor betaalt. Op zich niet gek, omdat je dan hoop ik ook genoeg verdiend aan websites bouwen met Elementor.

Lees meer over Elementor licenties

Als je werkt met Elementor kun je met een gratis thema werken. Hiermee bespaar je ook weer geld. Daarnaast vervang je met Elementor Pro een hoop plugins waar je anders ook weer voor betaalt. Bovendien willen we wel dat de page builder zich blijft ontwikkelen. Daar hebben we wel geld voor over! Daarom krijgt de prijs 5 sterren. 

Elementor review: de conclusie

Niet voor niets bouwen we tegenwoordig alle website met Elementor Pro. Waar we in het verleden vaak werkten met premium thema’s en pagebuilders zoals WPBakery, Divi of pagebuilders van een thema, steekt Elementor er voor ons met kop en schouders bovenuit. Met name de Theme Builder, popups en design opties springen er voor ons uit. Het is dan ook niet verrassend dat we Elementor Pro aanbevelen.

Nog niet overtuigd? Als je niet tevreden bent, kun je binnen 30 dagen altijd nog je geld terugvragen. 

Deze vind je misschien ook interessant:

Een kolom toevoegen in Elementor

‘Een kolom toevoegen in Elementor’ is een van de functies die je veel gebruikt in Elementor. Als je net start met Elementor en je hebt...

De voor- en nadelen van premium Elementor thema’s

Er komen steeds meer premium Elementor Thema’s op de markt. Maar de vraag is; heb je deze nodig om een mooie / goede website te...

Elementor template dupliceren op 5 manieren

Een Elementor template dupliceren kun je op verschillende manieren doen. Het dupliceren van een template is handig wanneer je een template wilt gebruiken voor andere...