Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook

Elementor of WPBakery kiezen voor WordPress?

Inhoud van dit artikel:

PSSST!

Wij werken niet langer met WPBakery maar bouwen websites met Elementor Pro. Benieuwd waarom? Ontdek de verschillen of lees onze review van Elementor Pro

Elementor en WPBakery zijn twee populaire pagebuilders voor WordPress. Maar kun je beter Elementor of WPBakery kiezen voor het maken van je website? De afgelopen jaren ontwikkelde ik veel websites met WPBakery pagebuilder,  maar sinds de zomer van 2018 zijn we met SIJ Web helemaal overgestapt op Elementor. Graag leg ik je uit waarom zodat je keuze om voor Elementor of WPBakery makkelijker wordt.

Thema’s kopen met WPBakery / Visual composer

Toen ik een paar jaar terug begon met WordPress websites maken, kocht ik vooral templates via Themeforest. Dit is een online marktplaats voor website templates, plugins, maar ook grafische elementen zoals logo’s, video’s en afbeeldingen. Voor iedere opdracht ging ik heel specifiek op zoek naar een thema dat daar bij aan sloot.

Veel functionaliteiten in thema’s met WPBakery

Er was een reden dat ik deed, sommige thema’s boden namelijk functionaliteiten die ik zelf niet kon bouwen. Of waarvoor de kosten te hoog zijn als je dit wel door iemand laat doen. Een thema met veel mogelijkheden leek de juiste oplossing. En bijna alle thema’s op Themeforest waren gebouwd met WPBakery (voorheen Visual Composer). De goede thema’s boden ook extra content elementen voor WP Bakery (die je niet hebt als je WP Bakery los aanschaft). Al met al leek dit een goede deal: veel functionaliteiten, voor weinig geld.

Trage website door uitgebreide thema’s

Maar al die mogelijkheden bleken ook een probleem. Ik denk dat ik in de meeste gevallen 80% van de functionaliteiten in zo’n thema niet gebruik. Toch zaten ze erin. Met een trage laadtijd als gevolg. Daarnaast maakten al die functionaliteiten de website ook een stuk onoverzichtelijk voor mijn klanten die ermee moesten werken. Daarnaast is het updaten van Bakery bij veel thema’s ook echt een ramp. Ik besloot op zoek te gaan naar alternatieven.

Eerste keer Elementor geen succes

Ik had Elementor een jaar eerder al een keer uitgeprobeerd, maar toen miste ik bepaalde belangrijke elementen. Ook als je overstapt van Bakery naar Elementor, is de manier van werken even wennen. Zo duurde het even voordat ik erachter kwam dat je rechtermuisknop kunt gebruiken in Elementor. Geloof me, als je dit niet weet kan dit heel wat frustraties opleveren (gelukkig hebben ze dit inmiddels opgelost door een melding te geven wanneer je Elementor voor het eerst gebruikt).

Bijna geen thema meer nodig met Elementor

Ik besloot Elementor (ook op aanraden van collega professionals) nog een keer uit te proberen. Dit keer met de Pro versie. En daarvan stond (en sta) ik echt verbluft. Het gebruik van een thema is bijna overbodig met de Pro versie (maar ook weer niet echt, want je hebt nog steeds een thema nodig om een WordPress website te maken).

Voordelen Elementor

Om even een aantal dingen op te noemen waar mijn hart sneller van ging kloppen:

Ik zeg altijd ‘Wie de mogelijkheden niet kent, kan ze ook niet benutten’. Elementor is het waard om ALLE mogelijkheden te verkennen. Van sommigen wist je niet eens dat je ze nodig had of kon gebruiken. Heerlijk!

Nadelen Elementor

Zijn er dan nog nadelen te noemen ten opzichte van Bakery? Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten. Af en toe mis ik wel eens wat functionaliteiten die ik in uitgebreide WordPress thema’s wel had. Maar over het algemeen zijn dit meer ‘nice to have’ functionaliteiten dan dingen die je echt nodig hebt.

Elementor of WPBakery? De conclusie

Het mag duidelijk zijn dat mijn voorkeur uitgaat naar Elementor. Je kunt het bijna los van een thema gebruiken, biedt meer (tijdsbesparende) mogelijkheden, je hebt minder aanvullende plugins nodig en het is ook nog eens gebruiksvriendelijker dan WPBakery.

Overstappen op Elementor

Werk je nog met WPBakery? Dan zou ik op den duur overstappen naar Elementor. De tool wordt voortdurend doorontwikkeld en beter gemaakt. Bij een grote website kan het veel tijd kosten om een website om te bouwen. Of eigenlijk kun je beter from scratch opnieuw beginnen. Voor kleinere websites (met weinig poespas), hoeft dit niet veel tijd te kosten. Het is de moeite in ieder geval waard!

Wil je een indicatie hoeveel tijd het kost om jouw website over te zetten naar Elementor? Laat hieronder je gegevens achter. We kijken graag met je mee!

Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Sanne is eigenaar van SIJ Web. Ze ontwikkelt WordPress websites met Elementor en heeft een achtergrond in marketing- en communicatie.
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elementor Expert gezocht

tips ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

We respecteren je privacy.
Je ontvangt max. 1 keer per maand een mail.

Offerte aanvragen

Een nieuwe website laten bouwen? Of hulp nodig bij een probleem of het bouwen van je website? Laat ons weten wat je precies nodig hebt en je ontvangt zo snel mogelijk een prijsindicatie: