WordPress & Elementor kennisbank

Custom post type maken in WordPress met Pods

Inhoud van dit artikel:

Voor meer overzicht in je WordPress admin omgeving kan het handig zijn om een extra custom post type aan te maken. Standaard custom post type in WordPress zijn bijvoorbeeld ‘berichten’ en ‘pagina’s’. Voor kleine websites kun je hier prima mee uit de voeten, maar als je je website wilt uitbreiden met bijvoorbeeld een portfolio, recensies of teamleden is het handig om hiervoor een extra custom post type aan te maken. Dit maakt het een stuk overzichtelijker en biedt ook voordelen als je bijvoorbeeld werkt met Elementor. Zo kun je met de widget ‘Posts’ je custom post types inladen op alle pagina’s.

Update: wij maken steeds vaker gebruik van de plugin JetEngine om custom post types te maken. Deze plugin is gemaakt voor Elementor en werkt daardoor goed samen met andere plugins van dezelfde maker (Crocoblock).

Een custom post type aanmaken met Pods

Wij maken altijd gebruik van de gratis plugin Pods voor het aanmaken van custom post types. De reden hiervoor is dat deze goed samenwerkt met Elementor.

Hoe ga je te werk?

  1. Installeer de Pods plugin
  2. Ga naar Pods Admin –> Voeg nieuwe toe

  3. Kies voor ‘Creëer nieuwe’
  4. Vul de labels in
    Het contenttype staat standaard al op ‘Custom Post Type’. Dit kun je dus laten staan. Vul bij label de naam is voor je custom post type. Bijvoorbeeld ‘Team’.

De naam kun je eventueel later nog weer aanpassen, maar doe dit niet meer zodra je alles live hebt staan. De naam wordt namelijk verwerkt in de URL, dus domeinnaam.nl/team/naam-teamlid. Het wijzigen van de url heeft gevolgen voor je vindbaarheid in Google.

Custom post type configureren

Pods biedt veel opties voor je custom post type. De belangrijkste vind je bij het tabblad ‘Geavanceerde opties’. Hier kun je bij ‘ondersteunend’ aangeven van welke opties je gebruik wilt maken in dit post type. De titel en editor zijn standaard aangevinkt.

Wanneer je werkt met Elementor is het handig dat je in ieder geval ‘Uitgelichte afbeelding’ en ‘Samenvatting’ aanklikt. Eventueel kun je ook ‘auteur’ aanklikken. Dit kan handig zijn wanneer je met meerdere mensen samenwerkt en je wilt zien wie een bericht (‘post’) heeft aangemaakt. Ook is het vanzelfsprekend dat je bij blogartikelen ook de auteur toevoegt.

Sla de wijzigingen op. In je WordPress menu zie je nu de nieuwe post type staan.

Ook interessant voor jou

Table of Content verbergen als er geen headings in het artikel staan

Elementor loop builder: 10 praktische voorbeelden

Container widget Elementor (2023): de voor- en nadelen op een rij

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.