WordPress & Elementor kennisbank

Call to actions toevoegen aan blogs met Elementor: 5 manieren

Inhoud van dit artikel:

Als marketeer ben je met één ding heel druk: leads generen via de website. Jullie hebben vol ingezet op content marketing en hebben inmiddels een mooie kennisbank op de website staan. In de artikelen wil je graag call to actions plaatsen voor producten, diensten, aanbiedingen, nieuwsbriefinschrijvingen, contact opnemen etc. Hoe kun je dit het beste doen met Elementor?

Eerst een single blog template maken met Elementor

Om te beginnen maak je altijd een single blog template voor je blogartikelen, zodat je artikelen allemaal dezelfde stijl hebben. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel.

Wordpress templates voor blogartikelen elementor

Maak de CTA blokken met Elementor

Maak vervolgens een paar CTA blokken die je wilt invoegen bij blogartikelen. Je kunt deze maken door een nieuwe sectie template te maken met Elementor.

Tip: gebruik de template categorieën om de call to actions sneller terug te vinden. Maak bijvoorbeeld de categorie ‘CTA’ aan.

5 opties om CTA’s toe te voegen aan artikelen

Als je het single template klaar hebt, en call to actions blokken hebt gemaakt kun je ze gaan toevoegen aan blogartikelen.

Optie 1: CTA’s plaatsen in de WordPress editor met shortcodes

Persoonlijk vind ik het fijn om alle artikelen gewoon in de klassieke WordPress editor te plaatsen (Gutenberg is bij mij dus uitgeschakeld). Alleen heb ik hierin geen toegang tot Elementor widgets, maar ik kan wel shortcodes toevoegen in de tekst.

Elk Elementor template heeft een eigen shortcode. Deze vind je in de rechterkolom:

Kopieer de shortcode en voeg deze toe aan de WordPress editor op de gewenste plek. Dit kan in principe overal.

Voordeel:

  • Je kunt gewoon de klassieke editor van WordPress blijven gebruiken.

Nadeel:

  • Je moet handmatig de shortcode opzoeken. Als jij de enige bent die artikelen plaatst zal dit geen probleem zijn. Maar als je werkt met veel verschillende redacteuren is dit misschien een iets minder toegankelijke optie.

Optie 2: CTA toevoegen aan het single template

Je kunt er ook voor kiezen om de CTA’s toe te voegen aan het single blog template. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsbrief inschrijfformulier, zoals wij ook op onze site in de sidebar en onderaan de artikelen hebben staan.

Voordeel:

  • Je hoeft de CTA maar op één plek toe te voegen en aan te passen

Nadelen:

  • Je kunt alleen CTA’s boven, onder of naast de content plaatsen en dus niet in de tekst zelf.
  • De CTa’s zijn zichtbaar bij alle blogartikelen. Minder handig dus als je gerichte CTA’s wilt gebruiken voor specifieke posts wilt gebruiken.

Dynamische zichtbaarheid van cta’s

Voor het laatste nadeel is er een oplossing: dynamic visibility. Dit kan met de Elementor Add-on JetEngine. Daarmee kun je instellen of je een sectie of template wel of niet wilt tonen als het artikel bijvoorbeeld in een bepaalde categorie staat of categorie heeft. Als je meerdere categorieën voor een blogartikel gebruikt, is dit minder handig omdat je dan overlappende cta’s krijgt. Je moet dan dus wel goed nadenken welke CTA je voor welke categorieën wilt gebruiken.

Je kunt dit ook doen op basis van ingestelde extra velden. Zo kun je bijvoorbeeld een selectiebox maken waarbij de redacteur de gewenste CTA aanklikt. Ook deze kun je dan tonen op basis van dynamic visibility.

Optie 3: extra veld maken voor selecteren shortcodes

Als je het je redacteuren iets gemakkelijker wilt maken én je vindt het geen probleem dat de CTA’s boven, onder of naast het artikel staan, kun je ook met Advanced Custom fields (of een andere plugin) een selectievakje maken waarin je alle shortcodes voor de CTA’s plaatst. Deze voeg je dan zelf eerst handmatig toe aan het custom field selectievakje.

Let op: omdat de shortcodes ingeladen moeten worden in het single template kun je geen gebruik maken van labels (bv. : CTA Online cursus) in extra velden. De shortcode wordt dan niet ingelezen.

Deze shortcode kun je inladen in het single template, met behulp van de Shortcode widget.

Voordeel:

  • Je kunt specifieke CTA’s selecteren voor een artikel

Nadeel:

  • De shortcodes zijn niet goed herkenbaar, omdat ze nummers hebben. Het wordt dan lastig om de juiste cta te kiezen (tenzij je er toelichting bijzet).
  • De cta’s kunnen alleen boven, naast of onder het artikel worden geplaatst.

Wil je toch graag dat de CTA’s BINNEN het artikel staan? Dan kun je er ook voor kiezen om extra tekstvelden te maken voor de blogartikelen. Je splitst het artikel dan op. Bijvoorbeeld zo:

  • Intro (tekstveld)
  • CTA (selectieveld)
  • Content (WordPress editor)

Optie 4: artikel opmaken met Elementor

Deze optie lijkt misschien voor de hand liggend; want je hebt dan alle mogelijkheden binnen handbereik. Niet alleen kun je CTA blokken toevoegen waar je maar wilt, maar ook buttons of aangepaste iconenlijsten.

Een voorbeeld van een blogartikel met een carousel. Dit kan niet met de klassieke editor.

Template widget

Zorg wel dat je voor het toevoegen van de CTA altijd de template widget gebruikt. Zo kun je het CTA blok altijd vanuit één plek aanpassen voor alle pagina’s en hoef je niet achteraf alle blogartikelen na te lopen.

Template widget elementor invoegen

Voordeel:

  • Meer mogelijkheden in de opmaak van het artikel. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je artikelen publiceert waarin veel beeldmateriaal voorkomt. Bijvoorbeeld

Nadelen:

  • Besluit je ooit over te stappen op een andere page builder, dan moet je alle artikelen weer terug zetten naar de WordPress editor
  • Je kunt de blogartikelen niet in bulk exporteren met ‘export posts’ in WordPress
  • Als je werkt met meerdere redacteuren hebben ze veel vrijheid de opmaak van het artikel. Dit kan ervoor zorgen dat je minder consistentie op de website hebt. (mensen kunnen heel creatief zijn).
  • Dit is meer persoonlijk: ik vind het fijner om voor teksten te werken met de WordPress editor. Maar als je gewoon teksten kopieert hoeft dit geen probleem te zijn.

Optie 5: Gutenberg editor

Tot slot kun je ook gebruik maken van Gutenberg (de standaard page builder van WordPress) om de CTA templates die je hebt gemaakt met Elementor in te laden in het artikel. Je moet hiervoor wel eerst de plugin Elementor blocks for Gutenberg installeren.

Voordeel:

  • Je houdt het binnen WordPress, stap je ooit over naar een andere page builder of thema, dan kunnen de artikelen gewoon over worden genomen

Nadeel:

  • Persoonlijk vind ik Gutenberg minder gebruiksvriendelijk en geef ik de voorkeur aan de klassieke standaard editor. Zeker voor teksten.

Wat is de beste optie?

De beste optie is afhankelijk van hoeveel mensen blogartikelen op jouw website plaatsen. Ik maak zelf gebruik van een combinatie van optie 1 en 2. Ik heb standaard CTA blokken, zoals nieuwsbriefinschrijvingen toegevoegd aan het single template. Als ik specifieke CTA’s voor artikelen wil toevoegen, voeg ik deze handmatig toe met de shortcode. Dit werkt voor mij, omdat ik op dit moment de enige ben die de website beheert en blogartikelen plaatst. Als ik zou werken met meerdere redacteuren zou ik wellicht Gutenberg overwegen. Het opknippen van een artikel in meerdere velden vind ik minder praktisch, omdat je hierbij minder flexibiliteit hebt.

Sanne IJspeerd

Sanne IJspeerd

Eigenaar SIJ Web | WordPress & Elementor Specialist
Website Strateeg | Marketing Manager in de IT

Ook bloggen op
SIJ Web?
Vergroot je zichtbaarheid en meld je aan als partner!

Populaire plugins

4/5
5/5
4.5/5
Meer doen met Elementor?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
No worries. Ik ga je niet spammen. Je ontvangt max. 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Ook interessant voor jou

WordPress paginatitel verbergen met Elementor of via thema

Video popup WordPress maken met Elementor

Terugknop toevoegen in WordPress met Elementor

Mis geen updates

Blijf op de hoogte van de laatste
Elementor Trends & Ontwikkelingen!

No worries, je ontvangt max. 2 keer per maand een mailing.