Het instellen van de archiefpagina is iets wat je altijd via je thema deed. Afhankelijk van het thema kun je daar soms wel of niet eenvoudig aanpassingen in doen (zonder kennis van coderen). Met Elementor Pro hoef je je daar niet meer druk om te maken. Die biedt namelijk de mogelijkheid om zelf een archief pagina vorm te geven. Zo kun je archiefpagina’s maken voor categorieën, auteurs of zoekresultaten.
Wat is een archiefpagina?
Een archiefpagina toont alle berichten (posts) van een post type. Taxonomieën (categorieën en tags) hebben ook een archiefpagina (tenzij je deze zelf instelt, dan kun je dit ook uitschakelen). Dit is handig, want dan kun je bijvoorbeeld alle blogberichten in een bepaalde categorie op één pagina tonen. Op het moment dat je een categorie toevoegt, komt er automatisch een nieuwe archiefpagina beschikbaar.
In de basis is een archiefpagina van toepassing op alle archiefpagina’s op je website. Met Elementor heb je de mogelijkheid om de lay-out van die archiefpagina aan te passen.
1) Archief pagina aanmaken
Om een archief pagina aan te maken voor je WordPress website, begin je met het aanmaken van een template.
- Navigeer in je WordPress menu naar ‘Templates’, hier vind je alle templates die je met Elementor hebt gemaakt of nog gaat maken.
- Klik op ‘Nieuwe toevoegen’ .
- Kies voor ‘Archive’ en geef je template een naam. Bijvoorbeeld ‘Blogs’.
Ik neem ‘blogs’ hier als voorbeeld omdat het waarschijnlijk is dat je de archiefpagina van blogartikelen wilt laten afwijken van de rest van de website. Bij blogartikelen wil je bijvoorbeeld een avatar van de auteur laten zien, het aantal reacties en de publicatiedatum.
2) Archief pagina vormgeven
Elementor toont je direct templates die je kunt gebruiken voor je archiefpagina. Heel handig! Hier hoef je niets mee te doen als je liever zelf de pagina vormgeeft.
In het Elementor zie je direct bovenaan de widgets die je kunt gebruiken om de archief pagina vorm te geven:
Archief titel:
Geeft de titel weer waar de bezoeker op heeft gezocht. Als je bijvoorbeeld een archiefpagina maakt voor zoekresultaten, komt hier ‘De zoekresultaten voor <zoekterm>’ te staan. Het kan zijn dat je even in je thema opties moet duiken om de tekst te vertalen. Vaak staat dit standaard op ‘Search results for’. (In OceanWP vind je deze optie onder Algemene opties –> Paginatitel (even scrollen)).
Archief posts:
Hiermee geef je de zoekresultaten weer. Deze widget werkt hetzelfde als ‘Posts’, alleen laadt deze widget enkel de berichten die relevant zijn voor de zoekopdracht. Je kunt de weergave naar wens stijlen.
‘Geen zoekresultaten gevonden’ vertalen
Vergeet niet om nog even naar het tabje ‘Advanced’ te gaan. Hier staat de standaardtekst die wordt getoond als er geen zoekresultaten zijn. Deze staat is in het Engels en moet je dus nog vertalen naar het Nederlands.
3) Archiefpagina instellen voor bepaalde pagina’s
Je wilt een archief pagina in WordPress alleen publiceren voor bepaalde taxonomieën of post types of zoekresultaten? Dat kan ook met Elementor Pro! Een van de super fijne opties is dat je het template kunt instellen voor bepaalde archief pagina’s met behulp van ‘Conditions’ optie.
Klik op het pijltje in de button ‘publiceren’. Een submenu verschijnt. Klik op ‘Display conditions’.
In dit voorbeeld kiezen we voor ‘Berichten archive’. Overigens is het voor een standaard website handig om gewoon direct te kiezen voor ‘All archives’. Dan wordt het template op alle pagina’s toegepast.
Een toelichting op de andere opties:
Author archive:
Hiermee worden alle berichten van een bepaalde auteur getoond. Bijvoorbeeld als mensen in een blogartikel klikken op de naam van de auteur. Je kunt hierachter dan een archief pagina tonen.
Date archive:
Toont alle artikelen / berichten die op een bepaalde dag zijn gepubliceerd. Bijvoorbeeld als je in een blogartikel klikt op de datum van het gepubliceerde bericht.
Search results:
Geeft de zoekresultaten weer van bezoekers die het zoekformulier op je website gebruiken. Als je een zoekformulier op je website gebruikt is het aan te raden om deze ook in te stellen. Eventueel met een apart template.
Berichten archive:
Binnen ‘berichten’ (de post type die je gebruikt voor het publiceren van blog- of nieuwsartikelen) kun je ook nog een keuze maken uit ‘categorieën, tags, berichtttype’. Dit zijn de zogenaamde taxanomieën die bij je post type ‘Berichten’ hoort.
Het kan handig zijn om hierin onderscheid te maken als je specifieke content op die pagina wilt laten zien. Je wilt bezoekers bijvoorbeeld wijzen op een speciale aanbieding of product die gerelateerd is aan bepaalde tag of categorie.
Archief pagina maken in WordPress voor custom post types
Wil je een archief pagina maken in WordPress voor een custom post type? Als je hiervoor gebruik hebt gemaakt van de Pods plugin dan kun je hiermee ook instellen dat je archief pagina’s hiervoor wilt instellen (ben niet bekend met andere plugins, maar hier vind je ongetwijfeld ook deze optie). Dit doe je door de post type te bewerken:
- Ga naar het tabblad ‘Geavanceerd opties’ en vink de optie ‘Archief pagina inschakelen’ aan.
- In het onderstaande voorbeeld zie je dat we de archiefpagina voor ‘Team’ hebben ingeschakeld.
Heb je de condities juist ingesteld? Dan kun je de pagina nu publiceren!
2 Responses
Hoe implementeer je een archief filter dat zichtbaar is op de website ?
Bedoel je een zoekfilter? Daarvoor heb je een add-on nodig. Bijvoorbeeld JetSmartFilter van Crocoblock